czwartek, 13 listopada 2014

Przepis na pączki wiedeńskie

Popularne w cukierniach pączki “gniazdka” z ptysiowego ciasta parzonego (znane także jako pączki wiedeńskie lub hiszpańskie) ze względu na swoją puszystość należały w dzieciństwie do jednych z moich ulubionych rodzajów pączków. U mnie gniazdka figurują pod nazwą pączki wiedeńskie. Pierwszy raz dzisiaj je zrobiłam bo to ulubione paczki mojej córki. Byłam zaskoczona jak szybko się je robi.


Jedyny problem to brak odpowiedniej szprycy.

Pierwsze kółka były dosyć wąskie, potem postanowiłam robić dwa okrążenia z ciasta na papierze. Pączki wiedeńskie, czyli popularne gniazdka. Wbrew pozorom są o wiele prostsze i szybsze do zrobienia niż tradycyjne pączki, a do tego dłużej zachowują świeżość. Nie chcecie przegapić żadnego nowego przepisu? Oprócz tego przygotuj ok.


Są delikatne jak chmurka, lekkie i puszyste. Przygotowuje się je z ciasta parzonego.

Słodyczy pączkom nadaje lukier, którym są posmarowane. Są pyszne, puszyste i robi się je bardzo szybko ze względu na fakt, że w przeciwieństwie do donatów czy tradycyjnych pączków, nie są na drożdżach i nie potrzebują czasu by wyrosnąć. Są bez cukru, więc można je dosłodzić według własnego.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga czarrna od kuchni. Szybki deser #128578; Składniki szklanka wody 1g masła szklanka mąki jajka szczypta soli cukier puder do posypania olej do. Przepis na pączki wiedeńskie z ciasta parzonego: 1. Zagotuj szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Mieszaj ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ciasto zmiksuj z wbijanymi kolejno jajkami.


Gniazdka, pączki hiszpańskie lub pączki wiedeńskie. Tak jak nie przepadam za tymi kupnymi z cukierni, te domowe wprost uwielbiam. Ten deser ma wiele nazw, ale zawsze jedną cechę wspólną - jest niezwykle pyszny i zaskakująco prosty w przygotowanie.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gniazdka czyli pączki wiedeńskie. Robi się je z ciasta parzonego, takiego jak na eklerki czy ptysie, ale nie piecze się ich w piekarniku, tylko tak jak pączki na głębokim oleju. Polane cytrynowym lukrem są naprawdę smaczne.

W cukierniach w środkowej Polsce występują z tabliczką „pączki wiedeńskie”. Robiłam je pierwszy raz, co widać na zdjęciach – następnym razem popracuję nad kształtem i zrobię dodatkowy zawijas, by były wyższe. Sprawdź też pozostałe przepisy i inspiracje kulinarne na Delektujemy. Absolutnie najlepsze ciasto na pączki jakie do tej pory robiłam, i to nie tylko moje skromne zdanie #128578; Bardzo delikatne, puszyste, aromatyczne i żółciutkie (w końcu na żółtkach…).


Po wyłowieniu gniazd układamy je na ręczniku papierowym, aby obciekły z tłuszczu. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pączki wiedeńskie zwane również hiszpańskimi. Zrobione z delikatnego ciasta ptysiowego zwiniętego w fikuśne gniazda zachwycą wszystkich wielbicieli słodkości!


Zobacz przepis na pączki wiedeńskie ! Do garnuszka wlej odmierzoną ilość wody i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj masło i sól - wszystko mieszaj, aż się roztopi. Zmniejsz ogień i jednym ruchem wsyp przesianą mąkę, wymieszaj. Wiedeńskie pączki ptysiowe, przepis z kategorii Słodkie wypieki. Dziś będzie o pączkach moich marzeń.


PĄCZKI WIEDEŃSKIE, przepis z kategorii Desery. Wpadłam na nie na blogu Moje Wypieki. To co upiekło się Dorotce to istne cudo. Nigdy bym nie pomyślała, że z tak prostego przepisu można łatwo otrzymać te cudowne pączusie. Wyciskać pączki na papier do pieczenia tworząc kółka.


Można robić pojedyncze lub podwójne okręgi w zależności od tego czy pączki mają być grubsze czy cieńsze. Na rozgrzany olej wkładać papier z pączkami papierem do. Tradycyjny przepis na domowe pączki, nie tylko na Tłusty Czwartek.


Nadziewane marmoladą, z lukrem lub cukrem pudrem. Oto najlepszy przepis na pączki, z filmem instruktażowym i wskazówkami co do smażenia. Jak usmażyć idealne pączki.


Kiedy wypada tłusty czwartek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty