wtorek, 25 listopada 2014

Przepis na barszcz z młodych buraczków

Barszcz z młodych buraczków z botwinką - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Durszlak - barszcz z młodych buraczków. Barszcz to zupa, która smakuje mi tak samo dobrze o każdej porze roku, choć za każdym razem wychodzi trochę inny. Wiosna to czas lekkiej botwinki, a latem – gdy buraki podrosną – można ugotować barszcz czerwony z młodych buraków.


I dodać do niego pęczek posiekanej botwinki, bo tę też jeszcze znajdziemy na straganach. Przyprawić solą i pieprzem.

Następnie wcisnąć cytrynę i dodać cukier. Rozmieszać śmietanę z niewielką ilością zupy i wlać całość do garnka. Zupę posypać obficie pokrojoną drobno zieleniną.


Na talerzu układać pokrojone w ćwiartki jajka i zalewać zupką. Można jeszcze dodać śmietanę bezpośrednio na talerz. Dodane przez andziaanna w: Tylko o kuchni. A czy próbowałaś barszcz czerwony bez gotowania Winiary lub Gorący Kubek.


Opłukane mięso podzielić na ok.

Włożyć do garnka, zalać litrami zimnej wody, zagotować, zszumować, posolić, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez około minut. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na barszczyk z młodych buraczków. Muszę się pochwalić, że mój M. J Tym razem ugotował barszcz z młodych buraczków- pycha. Barszcz tak nam posmakował, że na stałe zagościł w naszym letnim menu.


Bardzo smaczny i delikatny barszcz z młodych czerwonych buraczków. Na działce rosły za gęsto. Postanowiłam troszkę je przerzedzić. W efekcie szkoda mi było wyrzucić :) I tak powstała ta oto zupka. Na pewno botwinka będzie smakować fanom barszczu czerwonego oraz miłośnikom buraczków.


Jest bardzo dużo szkół przygotowywania botwinki – ja przed dodaniem do bulionu podsmażam ją na maśle, aby wydobyć z niej więcej smaku. Nie dodaję także do botwinki ziemniaków, ponieważ po przygotowaniu podaję ją z ubitymi ziemniaczkami. Smakowity barszcz buraczany z wkładką po podlasku. Zupa z cykorii z kiełbasą chorizo - rozgrzewająca i pożywna. Przepisy z tej kategorii.


Zupa z młodych buraczków - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Polecane przepisy Doradcy Smaku. Podawać z ugotowanym na twardo.

Liście botwinki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz() dodaj obraną i przekrojoną cebulę i majeranek, gotuj jeszcze ok. Garnek zdejmij z ognia, do barszczu dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek.


Barszcz z jabłkiem to zupa łącząca w sobie słodycz buraczków z lekko kwaskowatym posmakiem jabłek. Korzystamy z sałat i rzodkiewek, zrywamy aromatyczne listki rukoli, ścinamy zioła na pierwszy zbiór. I oczywiście możemy już wykorzystać młode buraki i ich smakowite listki. Z botwinki czyli naci buraków najczęściej przyrządzamy chłodnik na upalne dni albo botwinkowy barszczyk na ciepło do młodych ziemniaków z koperkiem.


Jeśli buraczki były bardzo malutkie i barszcz jest mało czerwony, to można dodać odrobinkę koncentratu buraczanego). Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Botwina, czyli młode buraczki, jest bardzo delikatnym i szybkim w gotowaniu składnikiem. To jedna z naszych ulubionych letnich zup.


Botwinka to pyszna zupa z młodych buraczków ćwikłowych. Smaczna zupa z botwiny - przepis na barszcz z młodych buraków. Z młodych buraczków warto przyrządzić również duszoną botwinę - pyszny dodatek do obiadu.


Dodajemy łyżkę soku z cytryny, łyżkę tłuszczu. Na placach targowych pojawiły się gruntowe młode buraczki - całkiem zgrabnie już ukształtowane, pękate, zwieńczone zielono-czerwoną czupryną liści. Dla nas nadszedł czas jednej z najwspanialszych zup – botwinkowego barszczu. Burak to jarzyna arcyciekawa.


Wyszukaj też inne przepisy za pomocą wyszukiwarki przepisów. Możemy go wykorzystać nie tylko do ugotowania barszczu, ale systematycznie pić każdego dnia po małej szklaneczce surowego czerwonego barszczu (po przepis na napój z pomarańczą zapraszam tutaj). Zakwas buraczany bez dodatków jest również pyszny. Czerwony burak to bardzo popularne warzywo, które przeżywa prawdziwy renesans. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać.


Ja z lenistwa czasem używam fasoli z puszki (mea culpa). Jeśli używacie młodych warzyw (jeszcze o nie ciężko), nie musicie ich podgotowywać przed dodaniem buraczków, tylko wrzucacie wszystko na raz. Ja do zupy zwykle dodaję połowę liści botwinki, ale jeśli wolicie, możecie użyć wszystkich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty