środa, 19 listopada 2014

Żur na kiełbasie

Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Do wrzącego bulionu warzywnego lub wody wrzucić białą kiełbasę w całości, a także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Po ugotowaniu kiełbasy- wyjąć ją z garnka i wlać żur z butelki, zagotować, zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Dodać przesmażoną drobno.


Jeszcze na chwilę powrócę w klimat światecznych pyszności i zaprezentuję mój tegoroczny żur. W tym roku nie postny, a na białej kiełbasie. Bardzo nam zasmakował - był intensywny, aromatyczny i niezwykle smakowity. Do garnka wlać wodę, wrzucić kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek i gotować ok. W międzyczasie usmażyć cebule oraz ścinki na odrobinie oleju, po czym dodać do wywaru z kiełbasy.


Zupa sycąca, ale nie taka gęsta i treściwa, jak np. Obowiązkowy na Wielkanoc. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu.


Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki. Pokaźny zbiór przepisów. Gdy warzywa będą miękkie, włożyć kiełbasę, ugotować ją, wyjąć, a wywar odcedzić, połączyć z zakwasem, dodać wszystkie przyprawy, zagotować i zaprawić śmietaną.


Rozłożyć na talerzach pokrojoną kiełbasę i po - cząstki jaj ugotowanych na twardo, zalać żurem. Jak spieprzyć przepis na żur według Lidla. Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu. A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry.


Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry. Zakwas potrzebny jest do przygotowania tradycyjnego żuru, żurku, barszczu białego oraz barszczu wielkanocnego. O ile przepisów i receptur na taka zupę jest wiele, o tyle zakwas być musi.


A z jakiej mąki powstanie to już inna sprawa. Zapraszam na przegląd zakwasów na żurek. Dzisiaj przepis na żurek wielkanocny. Nie taki zwykły a prawdziwy żurek wielkanocny na białej kiełbasie, z wędzonką, chrzanem, idealny! Z boczku i włoszczyzny ugotować wywar, przecedzić, wlać żur, podprawić mąką, zagotować i osolić.


Włożyć pokrajany boczek i roztarty czosnek. Podawać z ziemniakami okraszonymi słoniną Kiszenie żuru: Mąkę wymieszać z wodą, wlać do szklanego słoja lub kamionkowego garnka, postawić w ciepłym miejscu na kilka dni. Jakby nie patrzeć, na Wielkanocnym stole któryś z nich na pewno się pojawi, pytanie tylko – który? U mnie zazwyczaj gości barszcz, dlatego postanowiłam, że w tym roku podzielę się z wami przepisem na żurek (przewrotnie). Z jakiej maki robi sie zakwas( grubosc i rodzaj) na żur?


Od kilku dni w mojej lodówce gościła butelka na oko całkiem sensownego zakwasu na żur. Takiego wiecie zrobionego z żytniej mąki z wodą. Kiedyś w sumie chyba sam spróbuję go zrobić. No ale miałem kupny, całkiem godnie się prezentował więc przyszła w końcu pora na żurek.


Żur na kiełbasie

Oj, aj, ech i takie tam. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Poniżej znajdziecie podstawowe rodzaje zupy oraz opcję podawania żurku w chlebie. Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obia jak i na kolację, zwłaszcza w chłodne zimowe wieczory. Zapisz przepis w ulubionych.


Aromatyczny świąteczny żur na zakwasie pszennym z białą kiełbasą, jajkiem i majerankiem. Klasyczny przepis na żurek z jajkiem i białą kiełbasą na zakwasie. Prawdziwy, tradycyjny żur na białej kiełbasie jest gęsty i odpowiednio kwaśny w smaku. Oto mój, wypróbowany przepis na żurek na zakwasie pszennym, doprawiony majerankiem, tartym chrzanem, czosnkiem oraz nasionami kopru.


Jeśli masz ochotę na przepyszny żur, ale nie wiesz, jak przygotować go samodzielnie od podstaw, sięgnij po Żurek razowy Jak u mamy WINIARY. Chcesz przygotować coś ciepłego na szybko? I tu świetnie sprawdzi się Żurek WINIARY! Ugotuj wywar z białej kiełbasy i dodaj do niego żurek, a pysznym posiłkiem będziesz się cieszyć w. Bywa zabielana mlekiem albo śmietaną (żur postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów.


Do osobnego garnku wlewamy wodę i gotujemy dwie sztuki kiełbasy. W małym naczyniu rozrabniamy żur z torebki z zimnym płynem i wlewamy do wywaru z kiełbasy. Gdy zupa się ugotuje dolewamy trochę śmietany wymieszanej z dwoma łyżkami wywaru. Przepis na żur na kiełbasie można odnaleźć w książce Józefa Burszty „Kuchnia wielkopolska wczoraj i dziś”: „…z mąki żytniej otrzymać żur jak na biały barszcz. Mąkę wymieszać z przegotowaną i przestudzoną wodą (l), wlać do wyparzonego uprzednio kamiennego garnka lub słoja, przykryć gazą i pozostawić w. Wielkanoc, można go jadać od święta a jak ktoś lubi - można go jeść na co dzień.


Podajemy przepis na szybki, prosty żurek z białą kiełbasą. Jeśli odnosimy wrażenie, że tradycyjna kiełbasa pojawia się zbyt często na naszym stole, to doskonałym pomysłem będzie ugotowanie barszczu na białej kiełbasie, która ma całkiem inny smak niż kiełbasa tradycyjna. Przygotowanie barszczu białego nie jest trudne, a skorzystanie z dobrego przepisu na pewno przyniesie wiele satysfakcji.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na żur na kiełbasie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty