piątek, 21 listopada 2014

Faworki pulchne

Kolejna propozycja przybliżająca nas do Tłustego Czwartku - faworki. Przepis ten dostałam od znajomej mojej Mamy. Jest zupełnie inny niż te które jada się w moim domu. Ciasteczka są puszyste, a z ciastem pracuje się świetnie.


Ważne jest aby przesiać mąkę i cukier wtedy mają lepszą strukturę.

Są szybkie, łatwe i przepyszne. Idealne na rodzinne spotkania, czy tłusty czwartek. Witam kochani,już w tym tygodniu tłusty czwartek :-) Przychodzę do Was dziś z moim przepisem na wspaniałe faworki. Potrzeba do nich niewiele składników, są bardzo leciutkie, ale nie i twarde tylko mięciutkie i puszyste. Pyszne i pulchne faworki w trakcie smażenia Smalec roztopić i dobrze rozgrzać.


Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem. Coś pulchnego, słodkiego :) Chcę Wam przedstawić rewelacyjny przepis na rosyjskie pulchne faworki na kefirze-taratuszki :) Robi się je łatwo, szybko i przyjemnie, są bardzo pulchne i pyszne.

Witam Kochani Karnawał w pełni, więc dziś coś w tym klimacie. Polecane przepisy: faworki pulchne z serem Zobacz więcej. Każdy romb nacinamy na środku (pomiędzy najdalszymi rogami) i przewlekamy jeden koniec przez otwór formując faworek.


Pieczemy w mocno rozgrzanym oleju na słomkowy kolor (z obu stron, przy czym obracamy, gdy są jeszcze dość jasne). Usmażone faworki wystudzić, przełożyć do worka wypełnionego cukrem pudrem. Worek mocno zawiązać, dokładnie potrząsać, by wszystkie faworki obtoczyły się w cukrze. Ja zawsze robię to, gdy faworki są jeszcze letnie, wtedy cukier dobrze się nich trzyma.


Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Faworki z tego przepisu są delikatne i kruche. Tutaj znajdziecie przepis. Lista przepisów na pulchne faworki z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Wyjmujemy łyżką cedzakową, odsączamy na papierowym ręczniku i obficie posypujemy cukrem pudrem. Dlatego, by zachęcić cię do wypieków prezentujemy przepis na faworki z piwem. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na faworki pulchne.


Wyglądem całkiem przypominają nasze faworki, jednak strukturą są zupełnie odmienne.

Przede wszystkim są puszyste i miękkie, a nie jak nasze – kruche i delikatne. Dzięki temu są bardzo proste i ekspresowe w przygotowaniu. Przygotowuje się je na bazie kefiru oraz z dodatkiem sody, która sprawia, że ciastka mocno rosną. Temperatury tłuszczu pilnowałem z termometrem. Druga próba od razu z większymi jajkami, bez żadnych kombinacji żeby było dokładnie jak w przepisie.


Ciasto wyszło jeszcze twardsze, aż trudno było z nim pracować. Smakują zupełnie inaczej niż te tradycyjne i ich przygotowanie zajmuje mniej czasu, więc to świetna alternatywa. Taratuszki, czyli pulchne, rosyjskie faworki na kefirze. Super deser na karnawałowy podwieczorek : ) Polecam! Postaram się w przyszłym tygodniu zrobić faworki z przepisu Babci Misi, które są zupełnie inne:) cieniutkie i kruche.


Były dwie metody, pierwsza, gdy było więcej czasu, a druga którą Wam dzisiaj przedstawię, gdy tego czasu mniej. Takie faworki, które się nie ciągną, a pękają w ustach, ładnie pachną, smakowicie wyglądają i nie są zbyt ciężkie dla naszego żołądka? FAWORKI PRZEPIS: Jak zrobić smaczne faworki?


Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Do miski dajemy kefir, sodę, jajko, sól,cukier, cukier waniliowy.


Dodajemy roztopione masło i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto, jeśli się klei, podsypujemy troszkę mąką, powinno jednak być dość miękkie. Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wbić żółtka, dodać cukier waniliowy i śmietanę. Wyszukaj też inne przepisy za pomocą wyszukiwarki przepisów. Cos pulchnego, slodkiego :)Chce Wam przedstawic rewelacyjny przepis na rosyjskie pulchne faworki na kefirze-taratuszki :) Robi sie je latwo, szybko i przyjemnie, sa bardzo pulchne i pyszne.


Bardzo Was zachecam do wyprobowania :)SKŁADNIKI-. Kojarzą mi się z babcią, która często robiła chrusty oraz pępuchy (pączki). Z góry przepraszam za jakość zdjęcia, ale były robione późnym wieczorem, a następnego dnia nie było obiektów do. Makę posiekaj z masłem,nastepnie dodać żółtka,szczyptę soli,alkohol i smietanę. Jest z nimi niewiele zachodu, a są równie pyszne co tradycyjny chrust.


Ze smaku przypominają mi nieco drożdżowe racuszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty