piątek, 28 listopada 2014

Faworki szybkie

Faworki szybkie

Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniuteńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem. PRZEPIS NA FAWORKI: SPRAWDZONY, PROSTY I SZYBKI. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.


Są kruche, mocno napowietrzone, i co ważne, robi się je ekspresowo, dużo szybciej niż tradycyjnie i nie potrzeba do wyrabiania ciasta silnych rąk męskich :), bo zagniata się je. Robię faworki z tego przepisu od kilku lat. Faworki z tego przepisu są delikatne i kruche. Są rewelacyjne, kruche, rozpływają się w ustach.


Raczej lekko rozwałkowuję, składam, ubijam. Najważniejsze, żeby ciasto bardzo cienko rozwałkować. Zobacz inne przepisy na pączki i faworki Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska Pączki z ricotty z sosem czekoladowym – szybkie, łatwe, niezawodne Donuty – pączki z dziurką Cartellate – rozetki na winie – włoskie róże karnawałowe Holenderskie Oliebollen – pączki z jabłkami Malasadas – portugalskie pączki.


Faworki szybkie

Przpis na proste do zrobienia faworki bez dodatku jajek. Włoskie faworki, szybkie do zrobienia. Smażone faworki na tłusty czwartek. Są szybkie, łatwe i przepyszne.


Idealne na rodzinne spotkania, czy tłusty czwartek. Chruściki, faworki, chrusty zwał jak zwał :) przepis mam ze starego zeszytu mamy. Do przepisu daje słodką, a nie jak jest to w większości. Szybkie i miękkie pierniczki,nie wiem która to już tura od listopada,ale mam nadzieje,że to już ostatnia przed świętami ;-) Tym razem. Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia.


Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Wałkowanie ciasta wygląda podobnie jak w przypadku ciasta francuskiego, ciasto rozpłaszczamy, składamy i wałkujemy, znów składamy i wałkujemy. Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie.


Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde. W Tłusty Czwartek na polskich stołach oprócz pączków królują oczywiście faworki - najlepiej te domowej roboty. Oto najlepsze przepisy na. Coś pulchnego, słodkiego :) Chcę Wam przedstawić rewelacyjny przepis na rosyjskie pulchne faworki na kefirze-taratuszki :) Robi się je łatwo, szybko i przyjemnie, są bardzo pulchne i pyszne.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy! Etykiety: ciasto, faworki, szybkie faworki, tanie faworki. Choć to jeszcze nie karnawał to chętnie się skuszę na faworki, bo je uwielbiam :-D.


Mamy dla Ciebie doskonały przepis na smaczne i rumiane faworki – delikatne w smaku, nie za słodkie, posypane Cukrem Wanilinowym WINIARY. Przepis jest banalnie prosty, a faworki chrupiące, delikatne, świeże i super pyszne! Takie faworki zapewne nie raz uratują sytuację, gdy na szybko trzeba przygotować coś słodkiego.


Zapisz przepis w ulubionych. Przepis na faworki prosty i szybki. Karnawałowe szybkie faworki tzw chrust ! W zimie domowe wypieki, ciastka i słodkości szczególnie wszystkim smakują.


Wyjątkiem od tej reguły nie są faworki czy też chrust, który podbija serca i. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Ekolubek - blog ze zdrowymi przepisami. Nie chłoną dużo tłuszczu przez co są bardzo kruche. Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser.


Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję. Prosty sprawdzony przepis krok po kroku na domowe faworki, zwane też chrustami. Z tego przepisu moja babcia faworki robiła już kilkadziesiąt lat temu. Chrusty zawsze wychodzą niezwykle kruche.


SZYBKIE FAWORKI Kiedy nie mam czasu, lub silnego, męskiego ramienia do pomocy przy wybijaniu tradycyjnego ciasta na faworki, idę na skróty i dodaję do ciasta proszku do pieczenia. W smaku różnicy nie czuję, faworki są pięknie napuszone, a cały ich proces wytwarzania nie trwa dłużej niż trzy kwadranse. Gotowe ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki.


W płaskim szerokim rondlu stopić smalec lub nagrzać olej roślinny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty