poniedziałek, 17 listopada 2014

Leczo z cukini papryki i pomidorów

Z warzyw możemy wyczarować potrawy, które zachwycą swym smakiem i wyglądem. Teraz czas na pomidorki z puszki, które będą bazą dla naszego lecza oraz przyprawy tj. Gdy całość zacznie się gotować dodajemy pokrojoną cukinię - wielkość zależy od gustu - jeśli chcemy by była chrupiąca, kroimy na większe części, a jeśli chcemy by się rozpadła, kroimy na małe cząstki. To jeden z moich ulubionych obiadów, dlatego w sezonie robię go kilka razy.


Rozważam też czy nie wpakować leczo do słoików lub część zamrozić?

Mam tak dużo cukinii, że nie jesteśmy w stanie przejeść jej na bieżąco. Zobacz przepis na leczo z cukinią. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy.


Niektórzy lubią dodać do lecza. Leczo - danie proste i smaczne. Cukinię osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Do garnka dodajemy paprykę i gotujemy przez minut.

Po upływie tego czasu do garnka wrzucamy pokrojoną cukinię i gotujemy przez minut. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy, przykrywamy pokrywką na 5-minut. Dzięki temu cukinia dojdzie i nie rozgotuje się. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini.


Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Przepis na leczo z cukinii. Można przygotowywać je przez cały rok.


W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Cukinię kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w duże kawałki.


Jak cukinia jest mała to nie musimy jej wydrążać, od razu możemy kroić. Smażymy w garnku bez dodatku oleju. Kiełbasę kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka.


Wystarczająca ilość tłuszczu wytopi się z kiełbasy. Domowy ketchup z cukinii, pomidorów i papryki – najlepszy!

Na dno dużego garnka wrzucamy pomidory, a następnie dodajemy resztę pokrojonych składników: paprykę, cukinię i podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Pomidory puszczą szybko sok, dzięki czemu nie musimy. Jeżeli używasz świeżych pomidorów, pamiętaj o usunięciu skórki (najprościej poprzez sparzenie wrzątkiem).


Dodaj masło i duś wszystko pod przykryciem na średnim ogniu około h. Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków. Uwielbiam, ale z samymi warzywami- cukinią, papryką, pieczarkami. Ja nie lubię dodawać całych pomidorów i czekać, aż się rozpadną więc używam sos gruziński. Dodaje pikantnego smaczku i idealnie pasuje do leczo. Nie ma sensu spierać się na ten temat.


Ugotowane późną jesienią, zimą czy na wiosnę nie będzie miało pełnego smaku wygrzanych w słońcu pomidorów i papryk. Poza sezonem na paprykę i pomidory smak jest płaski, więc trzeba go nierzadko ratować pomidorami z puszki lub z koncentratu. Jest idealne na lekki i pożywny obiad dla całej rodziny. Potrzebujesz: woka, garnka.


Coś ciepłego, sytego, domowego. Przełożyć do dużego garnka wlać około szklankę rosołu i dusić pod przykryciem około minut (od czasu do czasu mieszając). Udostępnij na facebooku Udostępnij na Twiterze.


SKŁADNIKI (na słoiczków 300ml) 5kg cukinii. Cukinię ścieramy na tarce, dodajemy pokrojoną cebulę i zasypujemy solą na godzin. Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Całość pikantna, ale to zależy jakie mięso i dodatki wybierzemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty