wtorek, 25 listopada 2014

Cytrynówka przepis

Polecam wszystkim, bo przygotowanie takiej domowej cytryn Zobacz więcej. Ile smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Ile smaku. Sprawdź prosty i szybki przepis na nalewkę z cytryn. Leżakowanie wpływa na aromat i natężenie smaku. Sprawdź, jak łatwa w przygotowaniu jest nalewka na cytrynie i poznaj najlepsze na nią przepisy.


Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach.

Moja cytrynówka przepis jest naturalna i smakuje prawdziwym sokiem z cytryny. Zapraszam po mój ulubiony sposób na limoncello przepis. Dodam jeszcze na koniec, że jeśli lubicie urozmaicać smak nalewek, to do tej nalewki będzie też pasował sok z pomarańczy.


Możesz zatem zrobić taki trik i wycisnąć sok z pomarańczy. Przy okazji rodzinnych spotkań albo zwykłych towarzyskich wieczorów warto przygotować samemu odpowiedni trunek :) Ja od razu przyznaję się bez bicia: samodzielnie cytrynówki nie przygotowywałam. Tutaj zabłysnął Robert, brat Bartka. Jeżeli ktoś z Was jest zwolennikiem mocnej nuty cytrynowej i praktycznie niewyczuwalnego smaku spirytusu, to poniższe proporcje są idealne.


Domowa cytrynówka na miodzie, mocno schłodzona smakuje najlepiej. Mam wrażenie, że ta na miodzie jest nieco delikatniejsza w smaku i po prostu.

Od razu wiedziałam, że go wypróbuję, bo cytrynówka według tego przepisu była pyszna – jednocześnie kwaskowa i słodziutka, w sam raz na trawienie po posiłku. Do przygotowania cytrynówki potrzebne jest pół litra wódki, a wychodzi jej ok. Ja cytrynówkę robię na okrągło i skórki zawsze mocze jak mówi przepis 4-dni i cytrynówka zawsze jest pyszna :) jak przejrzysz komentarze to też zauważysz że ludzie którzy zrobili piszą że wyszła suuper i nikt sie nie skarży na gorycz. Więc rób bez obaw :)) pozdrawiam.


Nie jest tajemnicą, że nie przepadam za czystą wódką. To zupełnie jakbym miał pić środek do płukania ust. Jedyna akceptowalna forma czystej, to wódka zmrożona do postaci żelu. Odstawić do wystygnięcia. Ja zawsze robie w dużym słoiku.


Następnie wlać spirytus. Po godzinach wyławiamy cytryny i wyciskamy miąż a skórki od cytryny wyrzucamy. Tak przygotowaną cytrynówkę przecedzamy przez gazę lub płutno do butelki. Cytrynówka Świętokrzyska to nalewka z cytryn lub limonek.


Produkowana wyłącznie z naturalnych składników, nie zawiera żadnych barwników ani konserwantów. Jej receptura oparta jest na starym przedwojennym przepisie. Jest naturalna, ma niepowtarzalny smak i zapach.


To jedyny tego rodzaju produkt w Polsce. Jest orzeźwiająca, aromatyczna, a dodatek procentów sprawia, że świetnie nadaje się na każde przyjęcie.

Jeśli chcesz podać cytrynówkę na święta, warto przygotować ją już teraz. Oto sprawdzone przepisy na domową nalewkę cytrynową. Większość już zapewne poznała niesamowity smak i moc domowej cytrynówki. Teraz przyszedł czas na sprawdzenie innego przepisu.


Dla mnie cytrynówka to nalewka najlepsza na lato – lekka, odświeżająca, o niewielkiej mocy. Lubiana przez Panów i Panie. Idealna na spotkania z przyjaciółmi czy rodziną – umawiamy się w tygodniu, robimy nalewkę, a na weekend cytrynówka jest już gotowa. Pierwszy raz poznałam cytrynówkę na weselu, gdzie była hitem i pobiła popularnością czysty bimber na stole wiejskim. W moich okolicach znany jest ten pierwszy, ale akurat ta na poniższych zdjęciach zrobiona jest na żytku przywiezionym z gór.


Przepis dostałam od znajomej. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Po upływie tygodni możemy cytrynówka wyklaruje się, osad opadnie na dno. Postępując bardzo ostrożnie możemy zlać do innego słoja tak by nie wymieszać osadu i mamy gotową wódkę – cytrynówkę. Z okazji sylwestra mam dla Was coś innego – domową cytrynówkę.


Z przepisu wychodzą trzy, żółciutkie, pękate butelki domowej cytrynówki. Bimber wlewamy do naczynia. Cytryny rozpoławiamy i wyciskamy na wyciskarce.


Wódka cytrynówka, przepis, który pewnie już obiegł Świat ;) Trippin. Nalewka ta mimo, że jest mocnym alkoholem, to tego nie czuć. Moc spirytusu ukryta jest pod subtelnym smakiem cytrynowo-miodowym. Trzeba będzie zrobić powtórkę bo zniknęła bardzo szybko #128521; U nas na imprezie była numerem 1! Jest to sprawdzony przepis na nalewkę cytrynową.


Pamiętajmy, aby cytryny nie posiadały widocznych pęknięć, czy uszkodzeń – jeśli takie dostrzeżemy – należy je wyciąć nożykiem. Marynowany w soli łosoś to słynny przysmak skandynawski. Rybę marynuje się przez dni.


Później wystarczy pokroić ją na cieniutkie plasterki, udekorować koperkiem i podawać z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty