piątek, 14 listopada 2014

Papryczki chili w oleju

W rondlu bardzo mocno zagrzać olej oraz oliwę z oliwek i zalewać papryczki (zalewana gorącym olejem papryka powinna wydawać taki dźwięk, jakby się smażyła) pozostawiając ok. Słoiki zakręcić i ustawić do góry dnem. Trzymać w ciemnym miejscu, a za tygodnie można je już zajadać! Korzystając z okazji, że w sklepach i na bazarach pojawiły się papryczki chili w całkiem przystępnych cenach, postanowiłam kupić kg. Przed wyruszeniem w wędrówkę w nieznane, należy zerknąć na mapę i uzupełnić zapasy.


W internecie jest pełno przepisów na paprykę chilli macerowaną w oleju – najczęściej lnianym.

Według autorów tych receptur, jest ona znakomitym lekarstwem na raka (oksymoron?). Papryczki chilli w oleju Krok 1. Z papryk pozbywamy się zielonych czubków. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Do słoika wkładamy papryczki chilli , plasterki czosnku i gałązki rozmarynu.


Dostarczy składników odżywczych. Prozdrowotne właściwości papryczka chili zawdzięcza swojemu bogatemu składowi. W 1g tego południowoamerykańskiego warzywa znajdziemy aż 2proc.

Swój ostry charakter zawdzięcza kapsaicynie, która według licznych. Chili w oleju do słoików. Przelicznik wartośći Chce przeliczyć na Przelicz.


Zalanie ich olejem lub oliwą sprawi, że będziemy zyskamy także aromatyzowany tłuszcz, świetny np. Przygotowanie dania papryczki chili faszerowane fetą w oleju. Namocz we wrzątku przez minut.


Oliwę z oliwek i olej przelej do garnuszka i mocno podgrzej. Ser feta wymieszaj z jogurtem greckim. Kilka lat temu przygotowywałam papryczki chili w oleju z dodatkie Zobacz więcej.


Zakręć słoiki i pasteryzuj w piekarniku przez minut. Ustaw urządzenia na 1stopni Celsjusza. Wyjmij słoiki z piekarnika i postaw je do góry dnem. Składniki (na małych słoików): kg papryczek chili, ½ szklanki oliwy z oliwek, l oleju, ząbki czosnku, sól, cukier, bazylia.


JAKIE MACIE PRZEPISY NA ŚLEDZIA W OLEJU. Dodane przez erkams w: Tylko o kuchni. Czas przygotowania: min.


Przepis na konserwowe papryczki chili weszły na stałe do mojej listy obowiązkowych przetworów. Kulinarne przygody Gatity.

Konserwowe papryczki chili. W przypadku tego przepisu papryczka po nocy w oliwie zachowała znikomą ostrość, która w sam raz odpowiada moim kubkom smakowym. W najbliższej przyszłości wypróbuję świerze papryczki, w tym jedne z gorącą, drugie z zimną oliwą. Zamieszczę obserwacje badania;)Pozdrawiam, Kuchcia. Udało mi się kupić ładne papryczki chili,z czego jestem zadowolona.


Większość poszła do suszenia na płatki chili,ale postanowiłam trochę zamknąć w słoiku. Doskonałe na przekąskę,do nadziewania - pyszne. Marynowane w oleju papryczki peperoni z ziołami i czosnkiem - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. W medycynie kapsaicyna jest stosowana jako lek przeciwbólowy i rozgrzewający, stosowany zewnętrznie - głównie w balsamach i maściach zmniejszających ból stawów i mięśni. Zwykle jest ona dodawana do specyfików w formie ekstraktu z papryki chili.


Obecnie odkryto zastosowanie tej substancji w leczeniu nowotworów. Smak zbliżony do oleju przyprawionego sproszkowaną papryczką zupełnie nie podobny do nalewki wykonywanej ze świeżych papryczek. W terapii stosujemy na razie tylko olej ze świeżych papryczek. Kiedy wszystkie papryczki są już napełnione farszem układamy je ciasno w słoiku. Najlepiej kiedy ostre włożymy do jednego, a słodkie do drugiego słoika,aby smaki się nie mieszały.


Na wierzch ukłądamy po obrane ząbki czosnku. Oliwę podgrzewamy i zalewamy nią papryczki, tak aby oliwa całkowicie je zakrywała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty