poniedziałek, 21 listopada 2016

Boćwina przepisy

Taką sałatkę możemy wziąć ze sobą do pracy czy na piknik. Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Przepis na botwinkę jest bardzo prosty i jej ugotowanie zajmuje niewiele czasu. Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy.


Chłodnik litewski (z botwinki) z awokado i rzodkiewką.

Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na gotujący się bulion i gotować przez ok. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Dania główne Tarta z boćwiną, porem i migdałami.


Szwajcarska tarta z boćwiną, porem oraz interesujacym dodatkiem- płatkami migdałów. Botwinka w innym wydaniu. Boćwina to inna nazwa buraka liściastego.

Od buraka ćwikłowego odróżniają ją duże liście, które są grube, soczyste i intensywne w smaku. Istnieją dwie odmiany boćwiny: liściasta i łodygowa. W przypadku liściastej, liście są duże, pomarszczone i na krótkich łodygach, przygotowuje się je podobnie jak szpinak. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku.


Pokochaj wyjątkowy smak botwinki! Idealna na lato, zdrowa, sycąca - sprawdź, jak ją ugotować krok po kroku! Teraz powoli zaczynać wracać do naszych sklepów. Uwielbiamy zabielaną zupę z botwinki z jajkiem, ale warto wypróbować też inne przepisy - z botwiny można zrobić np.


Ta nowalijka jest niskokaloryczna i zdrowa, pomaga również w walce z chorobami wątroby. Warto jeść jej jak najwięcej! Oto składniki na sałatkę z botwinki: pęczek.


Chciałam bardzo Pani podziękować za wszystkie przepisy. Akurat piszę pod botwinką bo wczoraj ją właśnie z Pani przepisu zrobiłam #128578; oczywiście pyszna. Od pewnego czasu nie korzystam z żadnych innych przepisów z internetu bo tylko tu mam pewność że wyjdzie jak należy.

Oraz to, że szczęście ma ten, kto jada boćwinę, bo w Polsce jest ona bardzo mało popularna i niezbyt często spotykana. Zebraliśmy dla Was mnóstwo pomysłów na pyszne, domowe dania z botwiny: tradycyjne zupy i chłodniki (ale niekoniecznie z klasycznymi dodatkami, bo na przykład z truskawką), a także ciekawe przepisy na gołąbki z botwinki, pierogi z farszem botwinkowym, botwinkowe leczo oraz kolorowe wiosenne sałatki. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na boćwina.


Oto smaczna zupka z młodych warzyw, gotuje się ją bardzo szybko. Polecam botwinę na obia gdyż wspaniale smakuje. Szukaj przepisów W tej kategorii Wszystkie przepisy Popularne Zobacz co dziś polecamy Zapamiętuj swoje przepisy i składniki. Burak liściowy w śmietanowym sosie curry.


Botwina przepisy na pyszną zupę, kolejny z serii. Liście boćwiny mają wyraźne żyłki i są bardziej czerwone od liści buraków ćwikłowych, czasami nawet przybierają barwę purpurową. Z kolei boćwina to inna nazwa buraka liściowego, określanego też jako mangold.


Rozróżnia się odmiany boćwiny: liściastą – liście duże, pomarszczone, na krótkich łodygach, przygotowuje się je podobnie do szpinaku, łodygową – liście małe, na długich łodygach, przygotowuje się je podobnie do szparagów. W książce „Smaki polskie, czyli jak się dawniej jadało” możemy przeczytać o poleceniu botwiny, czyli młodych liści buraków ćwikłowych, do barszczu ukraińskiego. I to właśnie w zupach bulwa i liście smakują najlepiej.


Surówka z botwiny pierwszy raz pojawiła się u nas na stole kilka lat temu. Taka surówka z botwiny pasuje nam wyjątkowo jako lekka kolacja, do niej kilka kromek podsmażonego chleba lub bułki, szklanka wody z cytryną i można śmiało przeczekać upały. Roślina uprawiana dla liści jako jednoroczna. Wywodzi się z basenu Morza Śródziemnego.


Botwinka, botwina, boćwina – kojarzymy ją głównie z zupą z młodych korzeni i liści buraków. Rzadziej używamy jej do innych potraw. Buraczane liście odtruwają organizm, przyspieszają. W dawnej Polsce boćwina była cenionym warzywem, obecnie prawie zupełnie zapomnianym. Dzisiaj o wiele bardziej popularna jest tak zwana botwinka, czyli zupa z liści, łodyg i korzeni bardzo młodych buraków ćwikłowych.


Czas przygotowania: do minut Najpierw zakochałam się w smażonej botwinie z czosnkiem, potem przyszło zauroczenie blanszowanymi liśćmi z twarogiem, a na sam koniec odkryłam wspaniały duet kaszy i młodych buraków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty