piątek, 11 listopada 2016

Przepis na faworki z octem

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.


Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Witam serdecznie Zrobiłam faworki (chrust) z ciasta zbijanego jeżeli ktoś jeszcze nie robił faworków to jest to najlepszy moment aby. Choć to właśnie alkohol sprawia, że chrusty są (tak jak na chrust przystało) chrupkie i delikatne, a tłuszcz w nie nie wsiąka jak szalony, to jednak jest sposób na to, by wyeliminować spirytus z przepisu na faworki i zastąpić go… octem. Przygotowanie ciasta jest bardzo łatwe i szybkie (nie trzeba długo zagniatać i wybijać ciasta wałkiem, ciasto jedynie leżakuje w chłodnym miejscu przez godzinę).


Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami). Lista przepisów na faworki z octem kruche z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Przepis na faworki z octem

Robimy je w czasie karnawału i tłusty czwartek. Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Kiedy masa zacznie się lepić, wyjmij ją z naczynia, przełóż na stolnicę i wyrób w rękach – ciasto powinno stać się elastyczne. Uformuj z niego wałek, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki – musi się mocno schłodzić.


Oponki z serem białym są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. To najlepszy przepis na oponki, jaki znam.


Zamiast dwóch jajek dam żółtka, czyli razem żółtek. No i jeszcze ten cukier, chyba puder bo kryształki nie rozpuszczą się w cieście tak dokładnie. I na końcu może być frytkownica z olejem, choć na smalcu podobno są lepsze, ale smalec szybko się pali i faworki wychodzą ciemnobrązowe.


Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu około godzinę. Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Kruche i delikatne faworki. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Można podawać z marmoladą lub konfiturą.


Sprawdź, jak zrobić puszyste i kruche faworki z ciasta z dodatkiem śmietany! Niezależnie od nazwy, faworki, chrust, chruściki czy jaworki, są znane w całej Polsce i podjadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku. Zrobiłam wczoraj faworki z Pani przepisu,wyszły kruche z pęcherzykami, jednak jak dla mnie twarde. W dniu dzisiejszym jeszcze twardsze, po zjedzeniu kilu mam podrażnione podniebienie. Robię faworki od co najmniej lat i muszę przyznać, że z mojego babcinego przepisu są równie kruche, ale nie twarde, trudno je donieść do ust.


Administratorem danych osobowych jest Lidl sp. Państwa dane będą przetwarzane na podstawie art. RODO w celu dostarczenia zamówionego newslettera. Dane będą przechowywane do czasu rezygnacji z subskrypcji.


Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały;)). Ciasto kroimy najpierw na paski o szerokości ok. Każdy kawałek nacinamy w środku i przez nacięcie przekładamy jeden koniec. Usmażone z cieniutkiego ciasta rozpływają się w ustach, któż im się oprze? Kolejny przysmak karnawałowy – faworki.


Jeden z moich ulubionych przysmaków z dzieciństwa. Tajemnicą ich wykonania jest długie wyrabianie ciasta. Włączając powietrze, ciasto stanie się idealnie kruche i rozwarstwione.


Najlepszy przepis na faworki serowe bez śmietany. To przepis na pyszne faworki z serem mascarpone. Chruściki są bardzo proste do zrobienia i maja prosty i krótki skład.


To w sumie ciekawe, piekę takie ciasto od lat, tyle lat zamieszczam je na blogu i pies z kulawa nogą się nie zainteresuje. A jak się nada ciastu nazwę: ciasto awaryjne, ciasto na wodzie, ciasto kryzysowe, niesamowite ciasto, najdziwniejsze ciasto to już jest fajne. Używać do sałatek, albo do deserów (torciki Pavlova z octem różanym - to jest prawdziwa pychota) Ocet malinowy: Umyte, przebrane (wolne od owoców nadpsutych, czy też robaczywych) maliny wsypać do czystego słoika, zalać do pełna octem spirytusowym, odstawić na ok. W naszej galerii znajdziecie nie tylko popularne przepisy na smażone faworki, ale także ich pieczoną wersję dla tych, którzy tego dnia nie chcą rezygnować z diety. Jeśli czujecie niedosyt, zobaczcie naszą galerię karnawałowy przepis na faworki, w której znajdziecie jeszcze więcej pomysłów na te kruche ciasteczka w różnych wersjach.


Sos balsamico do sałatek. Klasyczny sos z octu balsamicznego i oliwy. Do sałatek, przekąsek, np.


Przepis na faworki to sprawdzony przepis, który króluje w naszym domu, od kiedy tylko pamiętam. Pierwszy raz wypróbowałam go jeszcze, kiedy byliśmy z mężem na studiach. Zawsze lubiłam eksperymentować,.


Chyba nie znam osoby, która by nie lubiła faworków. Złote, bardzo kruchutkie i co najważniejsze – nie nasiąknięte tłuszczem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty