piątek, 25 listopada 2016

Ciasto makowe z gotowej masy

Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Używając gotowej masy makowej czas przygotowania sernika z makiem skraca się znacząco.


Pominięcie w przepisie pszennego spodu ciast Zobacz więcej.

Mimo, że już po świętach to mam dla Was przepis na ciasto makowe z masą bakaliową. Wypiek ten nie należy do najbardziej wymagających podczas przygotowania więc na pewno sobie z nim. Szczególnie ważny jest dodatek czekolady, dzięki niej zwykły makowiec przybiera postać dość wykwintnego torciku makowo - czekoladowego. Wszystko miksujemy razem i pieczemy! Ciasto, które każdy może zrobić i to w błyskawicznym czasie.


Z każdej masy makowej, domowej lub gotowej. Idealny wypiek na gościńca lub spotkanie Wigilijne. Wpadnijcie więc na ostatnie zakupy i upieczcie własny makowiec, dla siebie i bliskich.

Gotowe masy makowe w puszkach są dla mnie zbyt słodkie, a ilość maku w porównaniu do objętości jest bardzo mała (mniej niż ). Newsletter Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach Makowiec. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.


Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Durszlak MAKOWIEC JAPOŃSKI W. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Zawsze do wypieków polecam zmielony, suchy mak w torebkach, jednak dostaję od Was informacje, że nie wszędzie można go dostać. Też piekłam ten niesamowity tort makowy na święta i …. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. I na kolejne święta też.


W końcu pomysł na super wilgotny makowiec. Przyznam się szczerze, ze robiłam go z gotowej masy na B. Robisz taką samą masę makową, jak w przepisie na masę i dodajesz to jedno białko do 6gramów gotowej masy przed wyłożeniem na ciasto drożdżowe. Tych białek nie ma w składnikach na masę makową a są w opisie sugerującym użycie ich do innych wypieków z użyciem tej masy makowej).


Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na ok. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej.

Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Nie wszyscy jednak mają. Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia.


Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. Wylej masę na przestudzony spód i wstaw całość do piekarnika na minut w 180°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 130°C i piecz ciasto jeszcze przez pół godziny.


Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić.


Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem – Nowe pyszne ciasto w Małej Cukierence z makiem, kokosem i ananasem. Trochę zajmuje czasu, ale jest bardzo smaczne. Ananas zanurzony jest w kokosowym kremie budyniowym i ożywia ciasto. Na wierzchu jest pianka z bitej śmietany i galaretki.


Najprościej kupić w sklepie puszkę gotowej masy. Z potrzeby osiągnięcia szybkiego efektu wymyśliłam skrót w przepisie na ten szybki tort makowy. Ciasto makowe z gotowej masy makowej w każdej odsłonie! Więcej niż przepisów.


Absolutnie nie przebija smak masła. Chyba rzeczywiście warunkiem jest dobre utarcie go z cukrem na biały puch. Piekłam kiedyś z gotowej masy makowej ale ten o wiele lepiej smakuje.


Książka jest starsza ode mnie i bardzo ją sobie cenię. Z przepisu upiekłam ciasto makowe, rezygnując ze skórki cytrynowej, która mi tutaj jakoś średnio pasuje. Przed świętami Bożego Narodzenia nie zawsze jest czas na to, by wszystkie składniki potrzebne do świątecznych potraw przygotowywać samodzielnie.


Wypróbuj przepis na struclę makową z gotowej masy makowej! CIASTO SEROWO-MAKOWE NA KRUCHYM SPODZIE Połączenie makowca z sernikiem, na kruchym cieście, z czekoladową polewą - ciasto, które zdecydowanie wprowadza w przedświąteczną atmosferę. Zarówno do masy makowej, jak i sernikowej można dodać dowolnych, ulubionych bakalii lub aromatów, choć w mojej, skromniejszej wersji jest równie. Zastanawiałam się co zrobić ze znalezioną w kuchni puszką masy makowej więc postanowiłam sprawdzić czy nadaje się ona do upieczenia spodów. Kruche ciasto makowe z pianką, czy jak kto woli miękką bezą, to ciasto oparte o przepis na pleśniaka.


Zamiast dżemu z porzeczek dałam dużo makowego nadzienia i zrobiłam wyższą piankę z białek, ale jeśli nie macie nadmiaru białek, to możecie zrobić z czterech, wyjdzie niższa warstwa, ale oczywiście bardzo smaczna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty