Kabaczka obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pieczarki pokrój w plasterki. Najlepsza rośnie w Hiszpanii i tam jest powszechnie używana.
DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Szczypta dodana do tortilli lub owoców morza to kulinarna kropka nad „i”. Papryka ostra z Hiszpanii. Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana.
Polecamy: Przepisy na przetwory z cukinii - na słodko i na słono. Jutro będę gotować Pozdrawiam Skomentuj. W tym czasie paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze cząstki. W Polsce przyrządzana jest często na oleju z dodatkiem cukinii, kabaczka lub bakłażanów.
Cebulę z kiełbasą przekładamy do większego garnka, dodajemy paprykę i chwilę dusimy pod przykryciem. Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej. Danie można przygotować również na ryżu, zwiększając jego gęstość. Dodane przez kajanawakacjach w: Tylko o kuchni.
Marioolkaaaaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga UGOTOWA. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!). Dziś zajadam się pierwszym leczo w tym roku. Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano.
Moja ulubiona wersja to połączenie pomidorów, papryki, kabaczka i cukinii. Jak dla mnie – nie musi być w nim mięsa. To jedny z tych dań, które można jeść cały dzień. Bulion drobiowy WINIARY z liściem laurowym i zielem angielskim sprytnie połączy smaki wędliny, cukinii, czerwonej papryki, marchewki i cebuli.
Wystarczą same warzywa, które o tej porze roku – są najlepsze ! Jeśli wolisz wersję wegetariańską, pomiń dodatek kiełbasy. Możesz ją też zastąpić innym mięsem, np. Zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w drobną. W garnku o grubszym dnie podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu posiekaną cebulkę.
Następnie dorzucamy pokrojoną kiełbasę, a po kilku minutach kolejno pokrojone warzywa: paprykę, pomidory, marchewkę, kabaczka ( obranego ze skórki). Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą.
Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Strąki papryki umyć,osuszyć,przekroić i oczyścić z nasion ,a następnie pokroić w kostkę.
Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Tradycyjnie przyrządza się je z pomidorów i papryki poddanych duszeniu na smalcu oraz wędzonej słoniny i podsmażonej cebuli. Leczo podaje się z pieczywem.
Najsmaczniejsze w lecie, w sezonie na świeże pomidory. Sposobów na wykonanie jest wiele, a wśród nich wyróżnia się leczo z cukinią oraz leczo z kiełbasą. Wszystko zależy od sposobu przygotowania. Jeśli zjemy leczo z kiełbasą, musimy się liczyć z tym, że w 1g tego posiłku jest około kcal. Jeżeli natomiast skusimy się na leczo wegetariańskie, powinniśmy wiedzieć, że w jego 1g jest tylko około kcal.
Składniki kroi się w kostkę i dusi w garnku z przykrywką. Na leczo z kabaczka, czyli żółtej cukinii potrzebne są: papryka, cebula, pomidory, parówki, koncentrat pomidorowy i około 7gramowy kabaczek. Ciasto na placki powstaje ze startej cukinii, mąki, czosnku i jajka.
To treściwa i bardzo pyszna, oraz – co ważne dla zabieganych pracujących osób – błyskawiczna w przygotowaniu potrawa jednogarnkowa. Nasze leczo z kiełbasą to niezwykle kolorowa potrawa – użyj do niej aż trzech rodzajów. Gdy na straganach królują świeże papryki i cukinie, leczo jada się w prawie każdym polskim domu.
W mojej letniej wersji — z dodatkiem kabaczka. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia.
Teraz czas na pomidorki z puszki, które będą bazą dla naszego lecza oraz przyprawy tj. Gdy całość zacznie się gotować dodajemy pokrojoną cukinię - wielkość zależy od gustu - jeśli chcemy by była chrupiąca, kroimy na większe części, a jeśli. Wegetariańskie leczo z kabaczka, papryki i pieczarek. Pora dnia Sprzęt Potrawy Dania jednogarnkowe Warzywa Grzyby Kuchnie świata.
Latem leczo z różnymi dodatkami często gości na naszym stole, jest zdrowe, lekkie, pełne warzyw, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Prosty i szybki przepis na leczo z kabaczka, który sprawdzi się jako lekki wegetariański obiad. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.
Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.