poniedziałek, 28 listopada 2016

Ryba po grecku gotowana

Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla). Generalną zasadą jest przygotowanie dobrego i bardzo aromatycznego wywaru – może być to więc bulion bądź drobiowy bądź drobiowo-wołowy, grunt żeby był jasny.


Gotowana ryba – jak ją przyrządzić? Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli.

Ryba na dwa sposoby dla osób preferujących ryby smażone oraz dla tych co jedzą ryby tylko gotowane. Bardzo lubię ryby, a na każde święta jest obowiązkowo ryba po grecku. Gdy chodzi wam po głowie ryba duszona to warto zdecydować się na dorsza, tołpygę, suma, karpia, sandacza lub łososia jeśli lubisz. Gatunek zależny jest w dużej mierze od sezonu, dostępności i ceny. Gdy masz wybór na obiad: ryba duszona, ryba gotowana czy ryba smażona – to na co się decydujesz?


Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia.

Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych.

Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Potrawę najlepiej przygotować dzień albo dwa dni przed podaniem i przechowywać w lodówce, zapewni to jeszcze lepszy smak całości, a ryba przejdzie smakiem duszonych warzyw z przyprawami. ZDROWA RYBA GOTOWANA W SAM RAZ NA WIGILIJNY STÓŁ,NAPEWNO ZACHWYCI GOŚCI.


Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. Durszlak - ryba miruna gotowana. Dania główne Miruna z warzywami. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek. Tak podana ryba coraz częściej pojawia się na świątecznych stołach.


Gorąco zachęcam, ponieważ można ją przygotować kilka dni wcześniej i podgrzać przed samym podaniem. W czasie gdy warzywa się gotują można usmażyć rybę: obtaczać ją w mące i smażyć partiami na złoto na rozgrzanym oleju. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku.


Soczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw to klasyka polskiej kuchni! Do przyrządzenia po grecku doskonała jest też ryba gotowana przez około minut na parze.

Musztardę i cynamon trzeba dodać pod sam koniec duszenia i dokładnie wymieszać. Smak warzyw stanie się intensywniejszy, jeśli doda się do nich łyżeczkę musztardy sarepskiej i odrobinę cynamonu. Jeśli lubisz ryby i zastanawiasz się co podać na obiad.


Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy na trzeci dzień.

Ale zawsze w restauracjach podawana jest z dużą ilością tłuszczu. Ponadto nie lubię, gdy ryba po grecku serwowana jest w panierce. Tym bardziej mój maluch, który nie może spożywać glutenu.


Ryby są bardzo ważnym składnikiem diety w pierwszych latach życia dziecka. Zaleca się, aby maluch jadł ryby najlepiej dwa razy w tygodniu. Odc 3- Remigiusz Rączka odwiedza Istebną, gdzie przygotowuje placek po zbóju i rybę po grecku. Składniki poniżej: Placek po zbóju placek ziemniaczany: ziemniaki – kg cebula – 5. Jej „dietetyczność” polega na tym, iż ryby nie smażyłam na patelni w panierce, tylko filety ułożyłam na warzywach, które dusiły się pod przykryciem a rybka sama sobie przepięknie ugotowała się. Czyli, dietetyczna odmiana tradycyjnej ryby po grecku.


Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym z oleju, z obu stron na złoty kolor. Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podsmażyć na oleju pozostałym od smażenia ryb. Dowiedz się, jak wykonać tę potrawę samodzielnie.


Poniższy przepis przewiduje porcje dla czterech osób. Przygotowanie dania zajmuje nieco ponad godzinę, jednak efekt końcowy jest warty czasu spędzonego w kuchni. Dar bogów z Olimpu - feta i pita. Feta to najbardziej znany grecki ser.


Przepisy na temat: ryba gotowana po grecku. Plaster białego kruchego sera, posypany oregano i polany zielono złocistą oliwą to najprostsza przekąska (mezze), którą można dostać w każdej greckiej ouzerii i tawernie. Re: gotowana ryba ja też robię tą rybkę ‘ala’ po grecku, z tym, że zjadam ją na zimno i koniecznie na drugi dzień, jak ryba “przejdzie” jarzynami i koncentratem. Dla mnie pycha, a jak mało kalorii, he,he, jeśli ryba gotowana (ja gotuję na parze), ale usmażona w tartej bułce też jest smaczna.


Ryba na parze to danie zdrowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Podczas gotowania w wodzie lub smażenia produkt traci cenne wartości odżywcze – aż witaminy C, a także witaminy A, E oraz witaminy z grupy B. Przyrządzając danie w parowarze zaoszczędzisz czas i pieniądze, a zyskasz zdrowie. Równie pysznym i zaskakującym daniem okaże się też ryba po grecku z mintaja, dorsza i pangi – koniecznie skosztujcie takiej kombinacji! Wystarczy zaledwie kilka dodatków, aby wyczarować pyszną rybę po grecku. Podawana raz na jakiś czas wspaniale urozmaici codzienne menu i sprawi, że rybie mięso stanie się naszym ulubionym.


W tym roku postanowiłam przygotować dla Was nieco świątecznych przepisów. Usmażone filety ryby w panierce, przykryte aromatycznymi i soczystymi warzywami to jest coś co uwielbiam. W pierwszej kolejności przedstawiam przepis na jedno z moich ulubionych, wigilijnych dań - rybę po grecku. Ryba gotowana po grecku w świątecznej oprawie.


Sprawdź, jak przyrządza ją miłośniczka kuchni Kasia Bukowska! Podstawowe składniki to biała ryba, włoszczyzna i przyprawy. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Następnie rybę pokroiłam na małe kawałki, posoliłam z obu stron i opanierowałam w mące (nadmiar mąki strząsałam z ryby).


Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju, na którym smażyłam rybę (gdyby mąka z ryby opadła i się przepaliła olej należy wymienić na świeży). Teraz i ty możesz przygotować rybę po grecku Magdy Gessler. Rybę usmażyłam na oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty