środa, 16 listopada 2016

Kruche faworki bez śmietany

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Robię faworki z tego przepisu od kilku lat. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.


Raczej lekko rozwałkowuję, składam, ubijam. Najważniejsze, żeby ciasto bardzo cienko rozwałkować.

Są rewelacyjne, kruche, rozpływają się w ustach. Niezależnie od nazwy, faworki, chrust, chruściki czy jaworki, są znane w całej Polsce i podjadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku. Rewelacyjne, kruche, super cieniutkie faworki są tak pyszne, że u nie jednej już osoby wywołały uśmiech i wspomnienie - zupełnie jak u. Durszlak - latwe faworki bez śmietany. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków.


Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania.

Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Ostudzone oprósza się cukrem pudrem.


Bardzo cienko rozwałkowane ciasto kroi się na paski, przeplata przez wykrojoną dziurkę i smaży na smalcu lub oleju. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na parę minut. Sprawdź wykorzystując jeden z podanych tu.


Następnie uderzać w nie wałkiem (tyle czasu na ile nam starczy siły :)) aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Dzięki temu ciasto na faworki wyjdzie idealnie napowietrzone i cieniutkie, a faworki idealnie kruche i pyszne. Tak przygotowane wałkujemy cieniutko. Teraz jak już wiecie, jak zrobić faworki, to koniecznie przetestujcie ten przepis. Jeśli będziecie ściśle trzymać się przepisu i zawartych w nim pora to na pewno wasze kruche faworki (chruściki) będą najlepsze na świecie.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chrust bez śmietany. Najlepsze faworki są kruche i lekkie. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.


Jak zrobić pyszne faworki domowe?

Udane faworki to przede wszystkim odpowiednie ciasto. Gotowe ciasteczka powinny być bardzo chrupiące. Zrobiłam wczoraj faworki z Pani przepisu,wyszły kruche z pęcherzykami, jednak jak dla mnie twarde. W dniu dzisiejszym jeszcze twardsze, po zjedzeniu kilu mam podrażnione podniebienie. To przepis na pyszne faworki z serem mascarpone.


Chruściki są bardzo proste do zrobienia i maja prosty i krótki skład. Niektóre gospodynie przygotowują faworki drożdżowe. Tradycyjnie polskie faworki przygotowywane są z mąki pszennej, jajek, masła lub smalcu, gęstej kwaśnej śmietany , spirytusu i smażone na smalcu lub na oleju.


Dobre faworki to coś, na co czeka się cały rok. Ale faworki to wielkie święto. Pączki są jakieś powszechniejsze, bardziej codzienne.


Dlatego nie jedzmy byle czego, jedzmy te najlepsze, w które włożyliśmy serce. Zastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać z pomocy. Pani faworki są bardzo „bąblowate”, ale w opisie nie ma np. Czy bez tego naprawdę tak wyglądają i są bardzo kruche?


I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj). Czy to dlatego, że są bardzo cienko rozwałkowywane? Ani to nie jest trudne, ani nie zajmie nam dużo czasu.


W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Tłusty czwartek to doskonała okazją, żeby zrobić faworki. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Dobrze zrobione faworki są kruche i delikatne. Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser.


Jeden chruścik przeciętnej wielkości ma kalorii. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję. Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu. Podstawa to dobrze zbić wałkiem ciasto i b. Temperatury tłuszczu pilnowałem z termometrem.


Bez śmietany oczywiście można,należy ją zastąpić taką samą ilością żółtek. Druga próba od razu z większymi jajkami, bez żadnych kombinacji żeby było dokładnie jak w przepisie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty