piątek, 18 listopada 2016

Jak zamarynowac papryke na zime

Miło jest wyjąć do obiadu, słoiczek pysznej marynowanej paprykia szczególnie w zimowe popołudnie. Teraz jest najlepszy czas na jej przygotowanie. Polecam i zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. Papryka jest niezwykle zdrowa, a zakonserwowana stanowi doskonały dodatek do serów, wędlin, kanapek i dań obiadowych. Możemy się nią raczyć przez całą zimę.


Przekonaj się, że zrobienie papryki marynowanej wcale nie jest trudne. Poznaj przepis na marynowaną paprykę. Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S. Zobacz: Jak zrobić kiszonki, marynaty i inne zdrowe przetwory na zimę.


Chrupiąca papryka w octowej zalewie. Popularnym sposobem przechowania kolorowych strąków na zimowe wieczory jest marynowanie jej. Nadszedł czas na przetwory z papryki.


Jak wiadomo, ceny papryki w zimie są trzy razy wyższe niż w sezonie letnim, po co więc przepłacać? Skoro marynowaną paprykę można wykorzystać na wiele różnych s Zobacz więcej. Na wierzchu układamy plaster cebuli oraz dodajemy na każdy słoik po kulki ziela angielskiego, kilka ziarenek gorczycy i po jednym liściu laurowym. ZALEWA: Wodę zagotowujemy, po czym dodajemy cukier oraz ocet i mieszamy, aż cukier się rozpuści.


Zalewamy paprykę w słoikach i pasteryzujemy ok. W tym roku jednak na targu kupiłam okazyjnie sporo kolorowej papryki i postanowiłam włożyć. Marynowana papryka jest pozycja obowiązkową na tegorocznej liście przetworów.


Zimą słoiczek przygotowanej w ten sposób papryki posłuży jako dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek. Na koniec zalewamy wszystko jeszcze gorącą zalewą, zostawiając centymetr luzu od brzegu słoików, i zakręcamy. Po tym czasie należy je ostrożnie wyciągnąć i postawić do góry dnem. Jak zalejemy gorącą zalewą i po natychmiastowym zamknięciu słoika odwrócimy go do góry dnem,do momentu aż całkowicie wystygną,słoik bez pasteryzowania się zamknie -na pewno się papryka nie popsuje.


W czasie pasteryzacji papryka robi się za miękka,a w zalewie ładnie skruszeje. Każdą połówkę kroimy na 3-części. Myjemy, osuszamy na sicie. Do wyparzonych słoików wkładamy paprykę, 1- ząbki czosnku, 1- liście laurowe, parę ziarenek gorczycy, 2-ziarna ziela angielskiego, 3-plasterki marchewki.


Jak zrobić paprykę w keczupie na zimę do słoików - sprawdzony przepis krok po. Kolejna odsłona letnich przygotowań. Właściciel serwisu na podstawie art.


Na ostrą papryczkę musimy uważać. Najlepiej brać się za jej obróbkę w rękawiczkach lub później bardzo dokładnie umyć ręce, nie dotykając niczego, w szczególności twarzy. Sprawdzamy czy słoje są szczelnie zamknięte przez ich odwracanie. Przechowywać w chłodnym miejscu. Przepis na papryka konserwowa.


Włożyć do czystych i suchych słoików. Całe (z nasionami ) papryki układamy w słoiku. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy minut.


Botwina na zimę - marynowana Warto wykorzystać dobrodziejstwo sezonu wiosenno-letniego i przygotować zapasy na zimę. Dobrym pomysłem jest przyrządzenie botwiny w słoikach, aby cieszyć się jej smakiem nie tylko latem. Wszystko to wpływa doskonale na nasz układ krwionośny i odpornościowy.


Przy okazji wspomnę, że ostra papryka zawiera capsaicynę, która jak wiadomo działa antynowotworowo. Jedzmy jak najwięcej czerwonej papryki podczas sezonu, a na zimę przygotujmy paprykę marynowaną. Składniki zalewy zagotować, dorzucić umytą, pokrojoną w paski i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę.


Zakręcić mocno, odwrócić słoiki do góry dnem, wystudzić. Jak przygotować paprykę do mrożenia? Usunąć z papryk gniazda nasienne i wewnętrzne błonki. Paprykę należy umyć, następnie dobrze osuszyć.


Można pokroić na większe lub mniejsze kawałki (w zależności od przeznaczenia) i obrać ze skórki. Skórka i tak odejdzie w przygotowywaniu papryki na ciepło – więc wybór należy do ciebie. Po degustacji papryki mogę Was zapewnić, że warto skorzystać z tego przepisu. Papryka jest krucha, jędrna, a nie rozgotowana, w smaku słodko-kwaśna - jak dla mnie idealna :) Jednak jak dla mnie numerem jest przepis na paprykę konserwową z miodem.


Możecie też spróbować papryki marynowanej z ogórkami i cebulą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty