środa, 2 listopada 2016

Przepis na zur slaski

Kroki wykonania: Do garnka wlać wodę,wrzucić kość wędzoną,liść laurowy,ziele angielskie. Ziemniaki obrać opłukać i pokroić w kostkę,wrzucić do wywaru i gotować ziemniaki do miękkości. Boczek,kiełbasę,cebulę,pokroić w kostkę,podsmażyć na patelni dodać do wywaru. Wlać zakwas i ponownie zagotować. Czosnek drobno posiekać wrzucić do zupy.


Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Dodane przez djfidzibudda w: Tylko o kuchni.


Zupy Śląski żur na domowym zakwasie. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy listek i ziele angielskie,zaczynamy gotować na wolnym ogniu. W tym czasie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę, podsmażamy.


Przepis na zur slaski

DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Do ugotowanego wywaru wrzucić pokrojoną kiełbase w plasty i zagotować. Pod koniec wlać zakwas z butelki i podprawić śmietaną,wrzucić ugotowane i pokrojone na ćwiartki jajka. Większy kawałek boczku wkładamy do garnaka zalewany 2-litra wody i gotujemy na średnim ogniu min. Po tym czasie do boczku dodajemy ziemniaki gdy będą pół miękkie dodajemy kiełbasę.


W czasie gotowania się ziemniaków i kiełbasy mniejszy kawałek boczku kroimy w kostkę i rumienimy na patelni razem z cebulą. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy boczek z cebulką. W serwisie Dziennikzachodni. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na żur śląski.


Poniżej przedstawiam prosty przepis na tradycyjny żurek śląski na wędzące. Doskonale sprawdza się na co dzień, możecie go również przyrządzić na Wielkanoc. Doskonała kompozycja składników sprawia, że nikt nie zdoła się oprzeć tej staropolskiej potrawie. Sam zapach żurku zaprasza do stołu, bez wątpienia posmakuje nawet.


Babcia kisiła żur od lat , nawet sprzedawała - czasami znajomi polecali mi miejsce , gdzie można kupić dobry żur , nie wiedząc, że to moja babcia właśnie go sprzedaje. Pamiętam moje zażenowanie , kiedy otwierając drzwi widziałem wyciągniętą rękę ze słoikiem i pytanie : JEST ŻUR ? Jak zrobić prawdziwy staropolski żur? Każda prawdziwa polska pani domu doskonale wie, że nieodłącznym elementem Wielkanocy jest tradycyjny domowy żurek. Niezwykle ważną rzeczą w przypadku tej potrawy jest przyrządzenie odpowiedniego domowego zakwasu opartego na tradycyjnej. Kiszenie żuru czyli jak zrobic domowy zakwas na żurek.


Bo na śląsku co sobota waży się żur. Przepis ja ukisić żur na Wielkanoc, krok po kroku! Istnieje również przepis, w którym barszcz biały gotuje się analogicznie do żurku, jednak zamiast zakwasu z mąki stosuje się serwatkę z zsiadłego mleka – pozostałą po odcedzeniu sera. W niektórych regionach kraju np. Kielecczyźnie dodatkowo jako zakwas stosuje się wodę z kiszonych ogórków.


Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S. Obiecałam Wam jeszcze przez weekend wstawić ten przepis, więc szybciutko spiszę, co dostałam od mojej mamy :)) Składniki na litr zakwasu: – mąka żytnia (można kupić taka oznaczoną jako żurkowa) – Zobacz więcej. Wiech Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kuchnia bez chemii. Na tym blogu promuję jedzenie smaczne,.


Jestem szczęśliwym tatą i mężem. Taki żur jest naprawdę pyszny i bogaty. Podawać z jajkiem i świeżym pieczywem. Można też dodać kiełbachę w kawałku.


Na zdjęciu ziemniaki są pokrojone w kostkę ale w wersji powiedzmy świątecznej bardziej sprawdzą się tłuczone. Oczywiście żur można też robić na wywarze z jarzyn. Zakwas na żur lub żurek to podstawa przy szykowaniu kwaśnej zupy na bazie mąki żytniej. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat. Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np.


Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej. Prawdziwy żur śląski to niebo w gębie… Potrawa, która od wielu dziesiątek lat jest podstawą kuchni śląskiej. Zamiast kupować zakwas na żur w sklepie – przygotuj go sama!


Oto sprawdzony przepis, według którego robiły go nasze babcie. Slowo ZUR nie pochodzi od niemieckiego slowa sur tylko wrecz odwrotnie niemcy jako niemy narod zapozyczyli od nas slowian i pozniej znieksztalcili wiele slow Gormanie czyli obecni Germanie maja w wiekszosci taka sama haplogrupe krwi co.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty