poniedziałek, 21 listopada 2016

Makowiec z gotowego maku z puszki

Typowe danie wigilijne w kuc Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Z kartoflanego pola. Proponuję dziś przepis na bardzo proste i smaczne ciasto z suchym makiem. Dla zabieganych, którzy nie znaleźli mielonego maku polecam szybki makowiec oparty na gotowej masie z puszki – składniki zostały dobrane specjalnie do mas kupnych, dlatego nie musicie obawiać się, że makowiec wyjdzie za słodki. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości.


Lista przepisów na seromakowiec z masy makowej z puszki i sera z wiaderka z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Jeśli ktoś lubi serniki i makowce, to ma połączenie dwa w. Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą.


Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta.


Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec z maku z puszki. Masa jest gęsta, pełna ulubionych bakalii, pozbawiona wody, która powoduje w cieście zakalca. Masa makowa zrobiona samodzielnie to jest cały sekret udanych makowców.


Mleko wraz z drożdżami i cukrem należy podgrzać, aby było letnie (nie gorące!). Następnie należy połączyć je z pozostałymi składnikami i wyrobić na jednolite ciasto. Na pół godziny stawiamy je w cieple do podwojenia objętości.


Każdą z nich rozwałkowujemy na. Mak sparzyć, zmielić przez maszynkę razem z orzechami. Szczególnie ważny jest dodatek czekolady, dzięki niej zwykły makowiec przybiera postać dość wykwintnego torciku makowo - czekoladowego. Wszystko miksujemy razem i pieczemy! Do gotowego maku dodaj resztę składników.


Pokruszone lub poszatkowane orzechy (mogą być również orzechy pekan), miód i cukier, masło, dowolne rodzynki (większe można pokroić na kawałki) oraz kandyzowana skórka z pomarańczy, cytryny lub też cytronu. Do przygotowania spodu użyj mąki pszennej, żółtek, kostki do pieczenia oraz cukru pudru, a połączone składniki zagnieć. Gotowym ciastem wyklej prostokątną blaszkę i podpiecz w piekarniku. Słodką masę makową przygotujesz z gotowego maku z puszki, jajek, cukru oraz kaszy manny, która nada całości odpowiednią konsystencję.


Maku nie można zmielić w prasce do ziemniaków, ale można kupić suchy mak już zmielony (sama taki kupuję) i to jest duże ułatwienie, bardzo polecam. Upieczony seromak może urosnąć (warstwa serowa) i się zarumienić. Czas pieczenia się może wydłużyć w większej formie. W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu.


Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku. Jest kilka sposobów na masę makową. Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze.


Makowiec z gotowego maku z puszki

Ile Bialek Do Gotowego Maku Z Puszki - informacje, zdjęcia, materiały video. Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej. Nie wiem co zle zrobilam. Szklanka ma u mnie pojemność 2ml.


Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Tradycyjne, piękne i pyszne. Mak jest znany ludzkiej cywilizacji od czasów starożytnych.


Makowiec, czy w zasadzie strudel makowy to obowiązkowy punkt świątecznego menu, ale pewnie za ten zostanę odsądzona od czci i wiary, bo to wersja ekspresowa. Jak makowiec może być ekspresowy? Ano może, bo można skorzystać z przygotowanej wcześniej i np.


Cukier utrzeć z margaryną. Wbijać po jednym jajku cały czas ucierając. Dodawać małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i po łyżce mleko.


Pierwszą warstwą w tortownicy jest ciasto,mak z puszki lub zrobiony samodzielnie. I na przemian do wyczerpania ciasta i maku. Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia.


Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. Ja, jako dziecko zawsze wyjadałam sam mak z ciasta – w tym przypadku nie muszę tego robić, maku jest mnóstwo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty