czwartek, 24 listopada 2016

Marchewka do ryby

Halibut bardzo dobry jest do polskiej ryby po grecku czyli ryby pokrytej gęsrtym sosem z marchewki (albo całej utartej na wiórki właszczyzny), cebuli i pomidorów. Na tłuszczu od smażenia ryby dusisz te warzywka, przyprawiasz, wykładasz na półmisku na rybę i do lodówki. U mnie dziś w zestawie ze smażonym dorszem i ryżem.


Jabłko i marchewka świetnie łagodzą dość ostry smak pora. Wyszoruj cytrynę i wyciśnij z niej sok. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.

Przepisy z kategorii ryba z marchewką. Tak przygotowana surówka z kiszonej kapusty jest doskonałym źródłem witamin i minerałów niezbędnych organizmowi. A my do takiej kiszonej kapusty dodajemy rozgnieciony czosnek, lyzeczke harissy i lyzke oliwy. Zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej.


Doprawić sokiem z cytryny, oliwą i ew. Marchewkę i jabłko umyć, obrać. Przed podaniem dobrze jest surówkę odstawić na kilkanaście min.


Dodatek oliwy do marchwi jest konieczny ponieważ wit.

Dodaj do marchewki posiekaną natkę oraz pokrojone w kosteczkę talarki ananasa z puszki. Do przygotowanej w klasyczny sposób marchewki dorzuć garść rodzynek i całość wymieszaj z majonezem lub śmietaną. Następnego dnia z małą grupą koleżanek i kolegów z ogólniaka przez małe okienko staraliśmy się dojrzeć jego ciało, które leżało na podłodze Nikt z nas wtedy nie przypuszczał, że lata później na parafialnym cmentarzu w Piątnicy.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Rybę kroimy na niewielkie kawałki (jeśli używamy filetów mrożonych, to rozmrażamy). Masło roztapiamy na patelni, dodajemy marchewkę i śmietanę.


Część marchewki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Układamy na niej kawałki. Gdybym miała wymienić dania z dzieciństwa, to na bank byłaby w nimi surówka z marchewki. Zresztą, surówka z marchewki jest do tej pory jedną z tych surówek, która gości na naszym stole w tygodniu do obiadu.


Czasami przygotowuję ją dla siebie w dużej misce i zjadam na kolację. Uwielbiam marchewkę na ciepło! Najlepszą przygotowuje babcia Zosia. Taka marchewka stanowi świetny dodatek do obiadu. Można ją wzbogacić o zielony groszek - w niedługim czasie zamieszczę przepis na marchewkę z groszkiem.


Dużym atutem ryby po grecku jest to, że wybornie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aby ryba była soczysta i miękka należy obsmażyć ją na bardzo gorącym tłuszczu - białko się zetknie i zatrzyma wszystkie soki i aromaty wewnątrz. Następnie należy zmniejszyć gaz, lub dopiec rybę w piekarniku (nie za długo!).

Rozbrojonych strażników pobito i zamknięto w celach, więzienie zdemolowano. Następ-nie strażnicy dołączyli do oddziału „Ryby”. Trudno sobie wyobrazić bez marchewki zupy, dodatków do drugiego dania, czy popularnej „ryby po grecku”. Pośmiertne zdjęcie ppor. Nie zmieniło to jednak faktu, że do końca lat 90.


Ryba po grecku – przygotowanie: Warzywa (marchewki, pietruszkę, seler) należy zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w piórka i dusić pod przykryciem około minut. Na koniec doprawić duszoną marchewkę do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze cukrem (jeśli marchewka sama w sobie jest mało słodka). Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu.


Mam nadzieje, że będzie Ci. Tylko ja do marchewki i chrzanu dodaję szczyptę soli, dwie łyżki namoczonych w wodzie i odcedzonych rodzynek i konecznie dobry majonez (najlepiej domowy). Nadaje się do smażonej ryby, kotletów mielonych, mięsa pieczonego itp. Ryba na ostro w towarzystwie słodkiej, duszonej marchewki. Smak całej potrawy wzbogacony jest o cynamon, cytrynę i pomarańczę.


Wszystkie dodatki bardzo dobrze do siebie pasują. Do ryby serwujemy dip jogurtowy ze szczypiorkiem. Naukowcy z Finlandii przekonują, że zaliczyć do nich należy także sposób odżywiania się. Ich zdaniem wczesne (przed 4. miesiącem życia) wprowadzanie marchewki, ziemniaków (lub innych warzyw okopowych) do diety dzieci z genetycznymi predyspozycjami do cukrzycy typu I może się przyczynić do rozwoju tej choroby.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ryba pod marchewka i porem. Surówka ta opiera się na trzech podstawowych składnikach: porze, marchewce i jabłku. Ja do ryby najbardziej lubię sałatę lodową z winegretem. Surówka z pora i marchewki pasuje do wielu dań obiadowych.


Do charakternych słodkowodnych śwetnie wchodzi mi takie coś : sałatę mieszam z czerwoną cebulą, papryką, pomidorkami koktajlowymi i cząstkami grejpfruta. Do tego oliwa z oliwek, miód gryczany, musztarda francuska i ocet balsamiczny. Duś marchewkę do miękkości na małym ogniu pod przykryciem.


Jeżeli wody jest za dużo – odlej. Mąkę wymieszaj w kubeczku z łyżkami zimnej wody, tak, aby nie było grudek i dodaj do marchewki. Możliwe są oczywiście wariacje na temat dodatków: dymka, szczypiorek, koperek, czerwona cebula, biała cebula, prażone pestki słonecznika.


Ciekawa jestem, co jeszcze dodajecie do surówki z białej kapusty?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty