czwartek, 17 listopada 2016

Golonka po bawarsku z warzywami

Golonka po bawarsku z warzywami

Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Dziś w munu rewelacyjna golonka po bawarsku. Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso! Ulubione danie wszystkich facetów.


Golonka po bawarsku z warzywami

Golonka po bawarsku, bo marynowana w piwie i pieczona w owej piwnej marynacie. Polecam ulubione dane Piotra – przepis na golonkę po bawarsku, czyli Golonkę duszoną w piwie z warzywami. To danie chyba lubią wszyscy faceci, ale znam też amatorki golonki wśród pań.


Nazwa dania wywodzi się z Niemiec, Bawarczycy, stworzyli swoją kuchnię piwną i dodawali piwo prawie do wszystkiego. Polecane przepisy: pieczona golonka po bawarsku z warzywami Zobacz więcej. Pomimo, że piwa jest w marynacie dość sporo, nie czuć go w przytłaczający sposób. Golonka z indyka pieczona z warzywami to mój pomysł na obiad zamiast tradycyjnych udek z kurczaka.


Wyśmienite miękkie mięso z warzywami duszone do perfekcji w aromatycznym rosole czyli golonka po. Pieczona golonka w ciemnym piwie. Golonka w piwie to kultowe, mistrzowskie danie – kto raz jej spróbuje, zakocha się w jej smakuj b. Piękny duet golonka po bawarsku i piwo z Monachium odpowiedz. Wyjąć golonki z wywaru, lekko przestudzić, przekroić na pół między kośćmi. Posypać papryką, pieprzem i obtoczyć w mące.


Na rozgrzanej patelni obsmażyć na złoty kolor golonki ( należy uważać, bo skóra podczas podpiekania lubi strzelać i można się poparzyć). Polska golonka w piwie z warzywami - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Golonka wieprzowa pieczona w piwie to tradycyjny przepis z Bawarii (Niemcy). Golonkę przed pieczeniem trzeba ugotować do miękkości, dzięki temu mięso będzie soczyste, a rozgotowana skórka podczas pieczenia nabierze pożądanej chrupkości. Ten smak zagościł do restauracji Chata Paprocańska w Tychach.


Bawarskie menu zaproponowała lokalowi Magda Gessler. Dodatkowo w menu śląskiej restauracji znalazły się bawarska kartoflanka, wurst salad oraz fasolka z antonówką, cukrem i oregano, a także zapiekanka i kopytka z gorgonzolą. Przepis video pokazujący jak zrobić przepyszną soczystą i chrupiącą golonkę po bawarsku. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na magda gessler golonka wieprzowa na warzywach.


Moja golonka po bawarsku - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. A podana z musztardą i chrzanem to prawdziwy rarytas. Przygotowuję je na większe okazje, golonki są pyszne, miękkie z podpieczoną skórką.


Golonka gotowana to ulubione danie Piotra – tym razem golonkę gotowaną w jego wykonaniu. Ja zawsze przygotowuję Golonkę w piwie. Ale tym razem za gotowanie zabrał się Piotrek, to jego sposób.


Jest chata na końcu wsi, jest ogró krótko przycięta trawa i miejsce na ognisko. Ognisko przy którym mają spotkać się przyjaciele, ogień pali się już od dłuższego czasu, wytrwale podsycany produkuje coraz większe ilości żaru. Przepis na golonkę w piwie inspirowaną przepisem Magdy Gessler z Kuchennych rewolucji w Ostrowie Wielkopolskim.


Tam restauratorka zamieniła knajpę włoską na Golonkę w pepitce, restaurację z kuchnią wielkopolską, w której golonka w piwie jest sztandarowym daniem. Opłukane, oczyszczone golonki osuszyć, naciąć skórkę z boków, włożyć do rondla o grubym dnie, wlać wodę. Cebulę pokroić na ka­wałki, dodać do golonki, wlać sos sojowy, wód­kę, cukier, imbir oraz smalec, przykryć, gotować na małym ogniu godziny. Podsmażane na smalcu golonki, podlane piwem i doprawione koncentratem to wspaniały pomysł na obiad.


Do tego słupki warzywne, a wszystko duszone w aromatycznym bulionie. Opis przepisu: Autor: WINIARY Przepis na pyszną golonkę z piekarnika, gotowaną w wywarze na bazie Bulionu na żeberkach WINIARY, a następnie pieczoną w marynacie z piwa, miodu, warzyw i Przyprawy w płynie MAGGI, to idealna propozycja na smakowite danie mięsne na każdy dzień. Golonka pieczona w piwie powinna być delikatnie zarumieniona i aromatyczna, pachnąca czosnkiem i miodem.


Golonka po bawarsku z warzywami

Wkładamy do szybkowaru wraz z poszatkowaną kapustą i startą marchewką. Możemy lekko posolić, dolewamy około 100ml przefiltrowanej wody i garujemy minut na drugim stopniu. Po tym czasie miękką golonkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy około ml wody wziętej z szybkowaru, ml piwa i pieczemy w temperaturze 190°C.


W rodzinie mam kilku wielbicieli golonki i staram się przygotować im taki specjał jaki lubią. Ma być smacznie, golonka powinna być miękka, nie gumiasta, delikatna, ale o wyrazistym smaku. Bo przyznam szczerze, dopóki nie miałam takiego urządzenia w domu to golonka gościła na naszym stole od święta. A teraz… Moja druga połowa często wspomina, że zjadłaby golonkę… a co za tym idzie potem jest już pomysł na obiad… kapuśniak z prażokami – pisałam o nim tutaj.


Wróćmy jednak do początku tej historii czyli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty