Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Dziś w munu rewelacyjna golonka po bawarsku. Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso! Ulubione danie wszystkich facetów.
Golonka po bawarsku, bo marynowana w piwie i pieczona w owej piwnej marynacie. Polecam ulubione dane Piotra – przepis na golonkę po bawarsku, czyli Golonkę duszoną w piwie z warzywami. To danie chyba lubią wszyscy faceci, ale znam też amatorki golonki wśród pań.
Nazwa dania wywodzi się z Niemiec, Bawarczycy, stworzyli swoją kuchnię piwną i dodawali piwo prawie do wszystkiego. Polecane przepisy: pieczona golonka po bawarsku z warzywami Zobacz więcej. Pomimo, że piwa jest w marynacie dość sporo, nie czuć go w przytłaczający sposób. Golonka z indyka pieczona z warzywami to mój pomysł na obiad zamiast tradycyjnych udek z kurczaka.
Wyśmienite miękkie mięso z warzywami duszone do perfekcji w aromatycznym rosole czyli golonka po. Pieczona golonka w ciemnym piwie. Golonka w piwie to kultowe, mistrzowskie danie – kto raz jej spróbuje, zakocha się w jej smakuj b. Piękny duet golonka po bawarsku i piwo z Monachium odpowiedz. Wyjąć golonki z wywaru, lekko przestudzić, przekroić na pół między kośćmi. Posypać papryką, pieprzem i obtoczyć w mące.
Na rozgrzanej patelni obsmażyć na złoty kolor golonki ( należy uważać, bo skóra podczas podpiekania lubi strzelać i można się poparzyć). Polska golonka w piwie z warzywami - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Golonka wieprzowa pieczona w piwie to tradycyjny przepis z Bawarii (Niemcy). Golonkę przed pieczeniem trzeba ugotować do miękkości, dzięki temu mięso będzie soczyste, a rozgotowana skórka podczas pieczenia nabierze pożądanej chrupkości. Ten smak zagościł do restauracji Chata Paprocańska w Tychach.
Bawarskie menu zaproponowała lokalowi Magda Gessler. Dodatkowo w menu śląskiej restauracji znalazły się bawarska kartoflanka, wurst salad oraz fasolka z antonówką, cukrem i oregano, a także zapiekanka i kopytka z gorgonzolą. Przepis video pokazujący jak zrobić przepyszną soczystą i chrupiącą golonkę po bawarsku. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na magda gessler golonka wieprzowa na warzywach.
Moja golonka po bawarsku - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. A podana z musztardą i chrzanem to prawdziwy rarytas. Przygotowuję je na większe okazje, golonki są pyszne, miękkie z podpieczoną skórką.
Golonka gotowana to ulubione danie Piotra – tym razem golonkę gotowaną w jego wykonaniu. Ja zawsze przygotowuję Golonkę w piwie. Ale tym razem za gotowanie zabrał się Piotrek, to jego sposób.
Jest chata na końcu wsi, jest ogró krótko przycięta trawa i miejsce na ognisko. Ognisko przy którym mają spotkać się przyjaciele, ogień pali się już od dłuższego czasu, wytrwale podsycany produkuje coraz większe ilości żaru. Przepis na golonkę w piwie inspirowaną przepisem Magdy Gessler z Kuchennych rewolucji w Ostrowie Wielkopolskim.
Tam restauratorka zamieniła knajpę włoską na Golonkę w pepitce, restaurację z kuchnią wielkopolską, w której golonka w piwie jest sztandarowym daniem. Opłukane, oczyszczone golonki osuszyć, naciąć skórkę z boków, włożyć do rondla o grubym dnie, wlać wodę. Cebulę pokroić na kawałki, dodać do golonki, wlać sos sojowy, wódkę, cukier, imbir oraz smalec, przykryć, gotować na małym ogniu godziny. Podsmażane na smalcu golonki, podlane piwem i doprawione koncentratem to wspaniały pomysł na obiad.
Do tego słupki warzywne, a wszystko duszone w aromatycznym bulionie. Opis przepisu: Autor: WINIARY Przepis na pyszną golonkę z piekarnika, gotowaną w wywarze na bazie Bulionu na żeberkach WINIARY, a następnie pieczoną w marynacie z piwa, miodu, warzyw i Przyprawy w płynie MAGGI, to idealna propozycja na smakowite danie mięsne na każdy dzień. Golonka pieczona w piwie powinna być delikatnie zarumieniona i aromatyczna, pachnąca czosnkiem i miodem.
Wkładamy do szybkowaru wraz z poszatkowaną kapustą i startą marchewką. Możemy lekko posolić, dolewamy około 100ml przefiltrowanej wody i garujemy minut na drugim stopniu. Po tym czasie miękką golonkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy około ml wody wziętej z szybkowaru, ml piwa i pieczemy w temperaturze 190°C.
W rodzinie mam kilku wielbicieli golonki i staram się przygotować im taki specjał jaki lubią. Ma być smacznie, golonka powinna być miękka, nie gumiasta, delikatna, ale o wyrazistym smaku. Bo przyznam szczerze, dopóki nie miałam takiego urządzenia w domu to golonka gościła na naszym stole od święta. A teraz… Moja druga połowa często wspomina, że zjadłaby golonkę… a co za tym idzie potem jest już pomysł na obiad… kapuśniak z prażokami – pisałam o nim tutaj.
Wróćmy jednak do początku tej historii czyli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.