poniedziałek, 28 listopada 2016

Zupa klopsikowa

Gotową zupę klopsową udekoruj koperkiem i zajadaj z ulubionymi dodatkami – grzankami lub pieczywem. Z włoszczyzny, cebuli i ziela angielskiego i liścia laurowego ugotować wywar. W tym czasie wyrobić klopsiki: mięso, wbite jajko, majeranek, łyżki śmietany, bułkę tartą wymieszać, doprawić solą i pieprzem, ulepić okrągłe kotleciki i obtoczyć w mące.


Najlepiej smakuje zupa kalafiorowa gotowana na wywarze i podana z posiekanym koperkiem. Czas przygotowania: min. Sezon na szparagi jest krótki, więc zupa szparagowa powinna od razu zagościć na naszym stole! Nie musi być to krem - zupa szparagowa podobnie jak jarzynowa może mieć widoczne składniki.


Meksykańska zupa klopsikowa już kiedyś pojawiła się na blogu, tutaj jednak mamy do czynienia z jej inną wersją, na dodatek przygotowaną w wolnowarze. D Mmmmm pycha Pozdrawiam. Uwielbiam prawie wszystkie zupy, a najbardziej te przygotowywane na warzywach smażonych na. Można tu już skończyć, nie zabielać, ale jak ktoś chce, to w kubku mieszamy łyżki kremówki i łyżkę mąki do czasu aż nie będzie grudek.


Zupa klopsikowa

Dolewamy zupy (średnia to zupa, dla mnie jakaś potrawa klopsikowa), mieszamy calość i wlewamy na patelnię. Gotujemy całość minut. Wiadomo - babcie zawsze gotują świetnie. Doprawiamy cukrem i solą.


Chodzi o zupę klopsikową. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju, po czy przełożyć do naczynia z mięsem mielonym. Gotowe klopsiki wrzucić na wrzącą, osoloną, osoloną wodę i dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Z gotowej masy formować klopsiki. No i właśnie jedna z kwaśnych zup (wspomnianych już zresztą wcześniej tutaj) jest moją ulubioną.


Zupa klopsikowa

Zrobiłam ją z przepisu Kasi z bloga Kate´s Pie Hole, który to urzekł mnie od pierwszego wejrzenia. Zupy uwielbiam, przeróżne już jadłam i robiłam, ale tej nigdy wcześniej nie widziałam. Gęsta, aromatyczna zupa-krem na jesienne chłody. W zeszłym tygodniu, kiedy Szymon troszkę zachorował, ugotowałam mu tę zupę na rozgrzanie.


Mimo choroby zjadł bardzo chętnie i oznajmił, że Jego Mama też taką gotowała, jak był mały :) A zupa nazywała się Kwaśny Klops. Nie którzy robiąoddzielnie ziemniaki i oddzielnie klopsy,u mnie w domu tak było,ale kiedy posmakowałam zupy klopsowej w ten sposób ugotowanej to tylko tak gotuję bo jest bardzo smaczna. Pokrojoną marchewkę wkładamy do gotującej się wody.


Zobacz filKuchnia japońska - Tempura. Do garnka wkładamy pulpeciki i pokrojone ziemniaki. Z masy mięsnej formujemy malutkie pulpeciki. Do gotującego się mięsa wrzucamy obrane i pokrojone w słupki marchewki, obraną pietruszkę, seler i por, który kroimy w krążki. Kiedy warzywa będą półmiękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i chwilę pogotować.


Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Od jakiegoś czasu Mama gotuje tę zupę w domu. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Można do tej zupy dodać nawet kalafior i jest już inna zupa-kalafiorowa.


Gdy zupa jest ugotowana wlewamy śmietankę i wkładamy resztę koperku, mieszamy. Z mięsa mielonego, jajka, namoczonej bułki, soli i pieprzu wyrobić jednolitą masę. Przygotowanie dania zupa klopsowa Ugotować wywar z włoszczyzny, dodać ziele angielskie i listki laurowe.


Skład: kg mielonej łopatki, kg warzyw, 3-litry wody, jajko, sól, pieprz, ziele, liść, koperek. Warzywa gotujemy i doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy ziela, liście. Mięso doprawiamy, dodajemy jajko i lepimy klopsiki. Co prawda jest dość kaloryczna, ale talerz takiej gorącej zupy porządnie rozgrzeje w jesienne, chłodne dni. Oprócz drobiowych klopsików w zupie znajduje się też mnóstwo warzyw: cukinia, seler, marchewka, por i czosnek.


Szczególnie popularna jest w okolicach Brodnicy. Jeśli nie znacie i nie gotujecie - gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu :)Ta prosta w wykonaniu zupa wpisuje się w tradycje kuchni kujawsko-pomorskiej. Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy. Wrap Ground Beef Around Babybels – Just Wait Until You See What Happens Next!


Zupa ogórkowa z ryżem na indyku. Przy takiej zupie już drugiego dania nie robię. Jest to tradycyjny przepis kuchni kujawskiej.


Pokroić cebulę, czerstwą bułkę zalać wrzątkiem, potem odcisnąć z nadmiaru wody, wszystko włożyć do mięsa mielonego. W czasie, kiedy woda się gotuje zrobić klopsiki. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa klopsikowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty