Tylko raz spróbowałam u koleżanki i nigdy więcej! Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję.
W lecie ta smaczna i aromatyczna potrawa często gości na polskich stołach, choć niekiedy ma mało wspólnego z węgierskim oryginałem, w którym nie pojawia się cukinia czy bakłażan. Warzywne leczo jest u nas ostatnio dość często, takie z kolorowych papryk, cebuli, cukinii i pomidorów, w sam raz na obiad w czasie diety dr Dąbrowskiej. Przede wszystkim aby zrobić prawdziwe leczo konieczne jest pozyskanie dobrej, wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy) i białej, podłużnej papryki.
A tak na poważnie, ciekawa jestem, jak smakuje takie prawdziwe, węgierskie leczo. Bo polską wersję z cukinią i kiełbasą albo mięsem wołowym bardzo lubię. W każdym razie, uważam że to duże szczęście (o ile w tym wypadku można mówić o szczęściu) poznać kogoś, kto pokaże nam, jak naprawdę gotuje się w danym kraju, nie. Pierwsze moje leczo postanowiłam zrobić z oryginalnych węgierskich produktów. Na hali kupiłam białą i czerwoną paprykę, wędzone i niewędzone papryki w proszku (słodką i pikantną) oraz salami i kiełbaski debreczyńskie.
Do przygotowania leczo najlepsza jest papryka igołomska i taką właśnie udało mi się kupić. Jak zrobić leczo z pieczarkami? I w takiej formie jest naprawdę pyszne, ale…postanowiliśmy zmodernizować tradycyjną recepturę i wzbogacić danie o pieczarki.
Smak grzybów świetnie komponuje się z aromatem świeżej papryki.
Różnice kulturowe mające odniesienie także do tradycji kulinarnej czasami są po prostu zbyt duże. Najlepszym sposobem na uniknięcie niepowodzenia. Każdy ma swój sposób na ruskie pierogi. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw.
Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. Nazwane tak wyłącznie dzięki ostrości potrawy jakiej nadaje jej papryka. Prawdziwe leczo to leczo węgierskie. Polecam przepis na klasyczne leczo. A leczo musi być lśniące, gęste, błyszczące i pełne dymnego, głębokiego aromatu – dlatego poniżej znajdziecie garść zasa jak przygotować dokładnie takie porządne, wegańskie, węgierskie leczo: Wędzona papryka: najważniejsza przyprawa, która sprawia, że jarskie leczo ma głęboki, dymny aromat.
Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć. ZAWSZE robi bez cukinii. Składniki: 5g ulubionej kiełbasy duże czerwone. Dodane przez kajanawakacjach w: Tylko o kuchni. Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej.
Jednak polski wariant jest nieco inny od pierwowzoru. Tym razem proponujemy wrócić do korzeni i podajemy przepis na węgierskie leczo z kiełbasą i czosnkiem! Zobacz, jak zrobić leczo.
Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy.
Przepisy na leczo są różne. Leczo - danie proste i smaczne. Niektórzy lubią dodać do lecza. Bardzo sycące i mocno paprykowe, prawdziwe węgierskie leczo.
Mniam lt;Zapraszam do przygotowań! W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem.
Podobne przepisy leczo majeczki-jw majeczka-jw. Lecho do mrożenia greza. Gulasz wegetariański z soczewicy cini minis. Aby zrobić prawdziwe domowe leczo należy wykonać następujące czynności: Najpierw na rozgrzanym oleju szklimy pokrojone w małą kostkę cebule, po chwili dodajemy półplasterki kiełbasy.
Wszystko przesmażamy przez parę minut. W oddzielnym garnku na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone w kostkę 2cm x 2cm papryki. Najlepiej smakuje gotowane w kociołku nad ogniskiem. Ale z domowej kuchni tez będzie wyśmienite.
Zapasteryzujcie kilka słoiczków na zimę. Mimo to, ja również robię taki gulasz warzywny i mówię na niego leczo bo tak się już u nas przyjęło :-) Smacznego i pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.