piątek, 11 listopada 2016

Placek z masą makową z puszki

Placek z masą makową z puszki

Lista przepisów na ciasto z gotową masą makową z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! A ze sa bardziej kaloryczne-to kara za brak wyobrazni. Sernk tez mozna zrobic z truskawkami np zalac galaretka,lub z zapieana beza na wierzchu.


Dodane przez margow: Tylko o kuchni. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy).


Masę makową wyłóż z puszki do miski. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę. W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na kruchy placek z makiem.


Mak zalej gorącą wodą lub mlekiem i odstaw na całą noc. Następnie odcedź go i przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia. Zachęcamy więc do wypróbowania przepisów na ciasto z makiem z puszki. Zapewniamy, że szybkie wypieki zachwycą niejednego smakosza. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości.


Mak świetnie komponuje się z różnymi składnikami, w szczególności bakaliami oraz owocami w zalewie. Okazuje się dobry także w połączeniu z różnego rodzaju ciastami, np. Zainspiruj się więc i przyrządź placek makowy na cieście kruchym. Jako dodatek do niego wykorzystaj owoce, np. Przepis na ciasto japońskie.


Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Delikatny, miękki i lekko nawilżony biszkopt (dzięki dodaniu oleju do surowego ciasta), przełożony nie za słodką gotowaną masą makową, a na wierzchu oblany rozpuszczoną deserową czekoladą z dodatkiem masła.


Przygotowanie jest łatwe, a efekt końcowy rewelacyjny. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec makiem z puszki. Wylej masę na przestudzony spód i wstaw całość do piekarnika na minut w 180°C.


Następnie zmniejsz temperaturę do 130°C i piecz ciasto jeszcze przez pół godziny. Znane i lubiane kluski z makiem, jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. W moim domu nie było tradycji kluskowej, poznałam je w rodzinie męża, gdzie podawano je w postaci łazanek z makiem. Od tej pory, kiedy na święta przygotowuję domowy makaron zaws.


Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek. Masa makowa z ubitymi białkami nie kruszy się po upieczeniu i jest zwarta. Oto mój najlepszy przepis na super roladę drożdżową z masą makową. Tego pysznego makowca szykuję zazwyczaj na Święta, jednak warto skusić się na taki wypiek również na inne okazje.


To prosty i szybki przepis na makowiec. Nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Można też użyć gotowej masy makowej z puszki. Tutaj mam przepis na prosty placek makowy z masą z puszki. Na spód każdej babeczki wyłożyłam nieco dżemu.


Można masę wykonać też z połowy puszki gotowej masy makowej i dodać do niej pianę, kaszę i bułkę. Wstawiłam babeczki do rozgrzanego do 1st. Dodać namoczony (odciśnięty) i zmielony mak, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekane orzechy, ekstrakt z migdałów i zmiksować do połączenia. A najlepiej wykorzystać do pysznego ciacha! Nastawić wodę w garnku na gotowanie.


Placek z masą makową z puszki

Przekładać ulepione pierogi nadziane masą makową na wrzącą wodę i wyławiać je, gdy będą już ugotowane, czyli gdy wypłyną na powierzchnię wody. Ugotowane i nieco przestudzone pierogi z masą makową ułożyć w dowolnym naczyniu i obsypać je z wierzchu kandyzowaną skórą pomarańczową. Jedną większą rozwałkowałam na placek o grubości ok.


Drugą mniejszą część ciasta schowałam do lodówki na czas zrobienia masy makowej. Jabłka obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Do jabłek dołożyłam masę makową z puszki. Placek makowy krucho-drożdżowy z masą z puszki.


W tym czasie przygotować masę makową. Wyjąć masę z puszki, odlewając uprzednio ewentualny nadmiar płynu. Dodać utarte żółtka, bakalie, kaszę manną oraz ubitą pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać.


Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie połączyć z masą makową. Na kruche ciasto wyłożyć powidła, a na powidła masę makową. Kruche i maślane ciasto z wilgotną masą makową z dodatkiem orzechów i żurawiny. Składniki ciasta zmiksuj-najpierw jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodaj maślankę i olej a na końcu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Makowiec na cieście kruchym.


Zmiksowane ciasto wylej na dużą blachę 25xwyłożoną papierem do pieczenia. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do temp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty