środa, 2 listopada 2016

Żurek z białą kiełbasą kwestia smaku

Jak upiec kiełbasę z żurku (białą, ugotowaną w wywarze): ponacinać ją nożem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 2stopni C piekarnika. Piec przez około minut aż się zrumieni. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy.


Dodać opłukaną białą kiełbasę i gotować na małym ogniu przez ok.

Zupę przecedzić przez sitko do czystego garnka. Dodać żurek - zakwas (przed użyciem dokładnie wymieszać) w ilości do smaku i co chwilę mieszając zagotować. Gotować na małym ogniu przez 1-minuty. W drugim garnku podgrzać żurek (zakwas) i zaprawić go śmietaną.


Ugotowaną zupę przecedzić do czystego garnka. Dodać mięso obrane z żeberek, pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę (białą i wędzoną) oraz pokrojoną marchewkę. Gulasz z białą kiełbasą w sosie pomidorowym.


Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy.

Lista przepisów na żurek kwestia smaku z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Dzisiaj kolejna propozycja zupy na Wielkanoc - tradycyjny żurek, który podajemy z białą kiełbasą i jajkiem. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Przepis pokrywa się z moim z tym, że białą kiełbasę dodaję na samym końcu zgodnie z zasadą, że należy ją parzyć, bo długie gotowanie pozbawia smaku.


Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog. Przejdź na stronę główną Interii. DODAJ PRZEPIS DODAJ PORADĘ MÓJ PROFIL. Durszlak - przepis na żurek z butelki z białą kiełbasą.


Białą kiełbasę pokroić na plasterki lub kawałki i dodać do żuru. Całość doprawić chrzanem, solą, pieprzem i majerankiem. Można dodać pokrojone w kostkę i ugotowane oddzielnie ziemniaki. WIELKANOCNY ŻUREK Z JAJKIEM,BIAŁĄ KIEŁBASĄ I CHRZANEM - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Gotowy żurek przelać na talerze,ułożyć na nim ugotowane jajka pokrojone na ćwiartki.


Kucharek do smaku żurek podać z jajkami na twardo.

Po około minutach wyjąć kiełbasę, wystudzić i pokroić w plastry. Następnie do żurku wlać zakwas, dodać chrzan i majeranek. Po zagotowaniu zupę zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany żurek podawać z pokrojoną kiełbasą i cząstkami ugotowanych na twardo jajek. Dodajemy oczyszczoną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy min.


W tym czasie podsmażyć pokrojona w kostkę kiełbasę i cebulę. Do smaku sól, pieprz i majeranek i jaja na twardo gotujemy jeszcze przez kilka min. Zdjąć z kuchenki, dodać roztarty w dłoniach majeranek, ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyjąć z zupy kiełbasę , pokroić ją w plasterki i włożyć z powrotem do garnka.


Często żurek stanowi u mnie danie główne – pełen kiełbasy i boczku jest bardzo syty. Podawać z jajkiem na twardo pokrojonym na ćwiartki. Zawsze z gotowanym jajkiem – nie wyobrażam sobie inaczej.


Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obia jak i na kolację, zwłaszcza w chłodne zimowe wieczory. Wypróbuj więc przepis na szybki żurek. Szynkę kroję w kostkę i dodaję d zupy wraz z zakwasem. Gotuję tak długo, aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania wsypuję majeranek i doprawiam solą i pieprzem.


Wyjętą z wywaru białą kiełbasę kroję w plasterki, jajka ugotowane na twardo kroję na ćwiartki. Do gorącego żurku dodaję plasterki kiełbasy i cząstki jajek. Opis przepisu: Autor: WINIARY Pyszny, pachnący żurek na zakwasie z białą kiełbasą możemy przygotować w niecały kwadrans, jeżeli do przyrządzenia aromatycznego i intensywnego w smaku wywaru użyjemy Bulionu warzywnego WINIARY oraz Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia, z cebulą, czosnkiem oraz listkiem laurowym i zielem angielskim.


Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Żurek na gęsto, z białą kiełbasą. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Opis przepisu: Autor: WINIARY Pyszny, pożywny żurek wiejski z białą kiełbasą możemy potraktować jak danie z jednego garnka, bo podajemy go z porcją mięsa (wędzony boczek i białe kiełbaski podsmażone z cebulą) oraz zrumienionymi ziemniaczkami z patelni (można dodać do nich nieco majeranku). Marsyl) sól i pieprz do smaku śmietan Zobacz więcej. Aldi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Psoty Psotki.


Intensywne opady śniegu trwały kilka dni a pod naszym oknem ktoś. Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych. Zupy Żurek z białą kiełbasą.


Obejrzyj smaczny przepis na żurek i ciesz się wyśmienitą zupą na obiad.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty