wtorek, 22 listopada 2016

Warzywa duszone po grecku

Duszone warzywa do ryby po grecku. W tym momencie dodajesz również cebulkę jeśli jej używasz. Po kilku minutach dodaj też startą na tarce, na grubych oczkach, marchew i pietruszkę.


Warzywa warto zetrzeć siebie wcześniej. Polędwice z dorsza duszone w warzywach z dużą ilością przypraw.

Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Briam - pieczone warzywa po grecku. Sicily in September with a food styling and photography workshop Lepszy Smak. Kalkulator kalorii - sprawdź ile kalorii zawierają twoje posiłki. Tabele kalorii, wartości odżywcze, kalorie produktów, kcal, białko, węglowodany, tłuszcz, tabela kalorii.


Przygotowanie dania briami - pieczone warzywa po grecku Piekarnik nagrzej do 2stopni. Cebule obierz i pokrój w ósemki.

Natkę pietruszki drobno posiekaj. Parmezan pokrój w małą kostkę. Bakłażany pokrój w grube półplastry. Cukinie pokrój w grube plastry. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla).


Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Zbliżmy się już do końca. Mając przygotowane duszone warzywa oraz smażoną pietruszkę i selera możecie przystąpić do “złożenia” potrawy. W dowolnym naczyniu, ja użyłam do tego glinianej formy do pieczenia, przekładajcie warzywa warstwami.


Bardzo lubię przygotowywać je w wersji pikantnej, doprawionej mocno pieprzem, chili i czosnkiem. To warzywa, które przygotowujemy do tradycyjnej ryby po grecku, jednak w tym przypadku, wedle wytycznych diety są ugotowane bez dodatku tłuszczu i. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na warzywa po grecku na patelni. Czas duszenia nie jest specjalnie długi, a potrawa praktycznie sama się gotuje. Z racji smaku, ale też jakości mięsa, to wyśmienita potrawa na rodzinne przyjęcie, które można.


Miss Disorderly Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Feed Me Better. Jest to jeden z moich ulubionych obiadów w lecie.

Czyli, dietetyczna odmiana tradycyjnej ryby po grecku. Jej „dietetyczność” polega na tym, iż ryby nie smażyłam na patelni w panierce, tylko filety ułożyłam na warzywach, które dusiły się pod przykryciem a rybka sama sobie przepięknie ugotowała się. Składniki (4-osób) pęczek włoszczyzny. Od cudności w numerze głowa może rozboleć. Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna.


Ryba po grecku i ryba po grecku fit. Sajgonki z rybą po grecku i porem. Zawsze sobie u łatwiam zadanie w kuchni i tak przygotowane warzywa też posłużą mi do szybkiego przygotowania ryby lub kurczaka po grecku, albo będą dodatkiem do mięsa gotowanego czy smażonego, zwłaszcza przed świętami, kiedy to jesteśmy bardzo zapracowani.


Umyte i osuszone filety posól, skrop sokiem z cytryny i odstaw. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojone w kostkę cebule, dodaj włoszczyznę i przyprawy, a następnie koncentrat pomidorowy i cukier. Duś wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu ok.


Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego. Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stą że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. A Ty wolisz gotowane pulpety z warzywami na przykład kotlety smażone? Ja wolę jednak wersje wszelakie smażenia, mimo, że u nas zazwyczaj roślinne odpowiedniki dań mięsnych.


Zastanawiałam się, co sobie z nich ugotuję i przypomniała mi się ryba po grecku, którą bardzo lubię. Jednak w lodówce czekał ładny kawałek karkówki, stąd pomysł, by zamiast ryby po grecku zrobić karkówkę. Ostatecznie wyszło inaczej, bo w warzywach nie ma pomidorów, za to wykorzystałam sos po ostatnim pieczeniu boczku. Do cebuli dodaj pozostałe warzywa, smaż kilka minut, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, bulion (przepis znajdziesz tutaj) lub wodę.


Po tym czasie odlej część płynu, wymieszaj go z koncentratem i dodaj do warzyw. Duś na małym ogniu przez około minut. Rybę dopraw solą i pieprzem, podziel na mniejsze filety.


Robimy rybę po grecku Do przyrządzenia wyśmienitej ryby po grecku niezbędne okażą się oczywiście ryby! Najlepszym wyborem będą więc chude ryby morskie takie jak dorsz, sola, mintaj czy miruna – mogą być one zarówno świeże, jak i mrożone. Jako, że uwielbiamy ten warzywny farsz, a zarazem mieliśmy ochotę na jakieś pyszne fileciki z kurczaka, to postanowiliśmy wraz z Mężem zaeksperymentować i stworzyć właśnie kurczaka ala ryba po grecku – i mimo obaw, wyszło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty