poniedziałek, 21 listopada 2016

Przepis na makowiec japoński z gotowej masy

Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni. Lista przepisów na makowiec japoński z gotowej masy z jabłkami z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. No więc ten przepis jest na jeden taki makowiec czy może na więcej?


Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie. Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy? Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Udekorowane miodową polewą kajmakową słodzoną miodem. Można zrobić go na wcześniej upieczonym kruchym spodzie.


Przepis na makowiec japoński z gotowej masy

Tez bym chciala zrobic z gotowej masy z puszki mieszkam na pld. Wloch i mak tu nie jest popularny tak jak na polnocy kraju,ciezko kupi dobry niebieski mak. Chcialabym ulatwic sobie pieczenie,czy ktos juz piekl z gotowej masy ? Bede wdzieczna za podpowiedz.


Prosty przepis na makowiec na Święta. To najlepszy tradycyjny przepis na makowiec zawijany - rolada makowa drożdżowa. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Jeżeli tak, makowiec japoński na pewno przypadnie Ci do gustu.


Zaprzyjaźnią się z nim osoby, które lubią mak, bakalie oraz jabłka. Zawsze szybko znika z patery. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. MAKOWIEC JAPOŃSKI (Z JABŁKAMI) – NAJLEPSZY PRZEPIS – ŚWIĘTA Z JOLĄ – Odcinek – dla wszystkich, których marzeniem jest przygotowanie idealnej wigilii i świąt postanowiłam przygotować serię filmów świątecznych.


W filmach, krok po kroku, pokazuję jak przygotować najlepsze świąteczne potrawy Zapraszam do gotowania ze mną i udostępniania filmów dalej W siódmym. Jaki jest makowiec japoński? Makowiec japoński jest ciastem bez spodu. Pełen maku, bakalii, z dodatkiem startych jabłek, które sprawiają, że to ciasto jest idealne. A makowcem idealnym dla wszystkich jest makowiec japoński.


Bo jest to makowiec zrobiony bez ciasta, wyłącznie ze słodkiej, kremowej masy makowej. Absolutnie nie przebija smak masła. Chyba rzeczywiście warunkiem jest dobre utarcie go z cukrem na biały puch.


Piekłam kiedyś z gotowej masy makowej ale ten o wiele lepiej smakuje. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec z gotowej masy. Dużo zależy od rodzaju użytej masy makowej, im bardziej wodnista, tym makowiec bardziej wilgotny.


Też piekłam ten niesamowity tort makowy na święta i …. I na kolejne święta też. W końcu pomysł na super wilgotny makowiec. Przyznam się szczerze, ze robiłam go z gotowej masy na B. Wystarczy spróbować, aby przekonać się, czy jabłkowa nuta w makowcu to coś, czego zawsze brakowało Ci w tradycyjnym wydaniu tego smacznego ciasta. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Niezwykle lekki i wilgotny makowiec.


Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z masą makową. Do masy makowej dodać żółtka oraz bakalie, wymieszać. Dodać kaszę manną i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.


Delikatnie wymieszać łyżką z masą. Czy makowiec kojarzy Ci się z klasyczną struclą? Jeśli szukasz odmiany, spróbuj makowca warstwowego. Jego podstawą jest puszyste ciasto ucierane z dodatkiem aromatu migdałowego.


Masa makowa jest w nim połączona z dżemem śliwkowym. Zyskuje dzięki temu nieco inny niż w pozostałych wypiekach smak, lekko kwaśny, z wyczuwalną. Przygotowując wegański makowiec japoński, warto pamiętać, że mleko kokosowe można zastąpić dowolnym innym mlekiem roślinnym. Dobrze jest też sprawdzić konsystencję gotowej masy makowej – jeśli jest zbyt sucha, można dodać olej kokosowy.


A oto jeszcze jeden ekspresowy i łatwy przepis na japoński makowiec z jabłkami. Ten przepis na makowiec japoński bez ciasta może być spożywany przez osoby na diecie bezglutenowej. W moim domu makowiec japoński bez ciasta jest bardziej lubiany niż makowce drożdżowe. Pamiętam, że jako dziecko wyjadałam mak z makowców, zostawiając całe ciasto na talerzu.


Tata Lubego ostatnio wręczył mi puszkę gotowej masy makowej i dał zadanie: upiecz jakieś ciasto. Miałam podobny problem z makiem zapuszkowanym dzięki za wspaniały przepis.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty