Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Dodane przez habana w: Tylko o kuchni.
Jadlam pyszne ciesto biszkoptowe , przekladane masa z mleka z puszki (gotowanego) , wymieszanego z roztopionym na masle slonecznikiem! Niezależnie od nazwy, faworki, chrust, chruściki czy jaworki, są znane w całej Polsce i podjadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku. Witam serdecznie Zrobiłam faworki (chrust) z ciasta zbijanego jeżeli ktoś jeszcze nie robił faworków to jest to najlepszy moment aby.
Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Następnie dodajemy proszek i spirytus oraz łyżki margaryny. Całość ciachamy nożem dodajemy tyle śmietany aby dobrze się połączyło tworząc jedną całość.
Czy w cieście na faworki spirytus można zastąpić octem? Czy w faworkach nie będzie się wyczuwać posmaku lub zapachu tego octu? Czytałam w paru przepisach, że ocet można stosować zamiennie ze spirytusem ale boję się, że wyjdzie jakaś kicha. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy.
Ciebie newslettera przepisy. W garnuszku rozgrzej olej. Na gorący wkładaj porcje ciasta i smaż, ok. Do ciasta nie dodawaliśmy żadnego cukru, koniecznie podawaj więc faworki obsypane cukrem pudrem. PRZEPIS NA FAWORKI: SPRAWDZONY, PROSTY I SZYBKI.
Tym razem postanowiłam zrobić faworki ze spirytusem (można zastąpić go np. octem). Proporcje, które dyktowała, starczyłyby dla całego bloku, postanowiłam więc zmniejszyć proporcję o połowę… ale i tak wyszło ich sporo. Taki wniosek z porównania z przepisem na podstawie którego mi wyszły, czyli z Encyklopedii sztuki kulinarnej Hanny Szymanderskiej.
Usmażyłam pomimo braku widocznych bąbli i one się zrobiły w czasie smażenia. Potrawy ze spirytusem Spirytus rektyfikowany w kulinariach jest używany najczęściej do przygotowywania domowych nalewek i likierów, ale dodajemy go także do rozmaitych wypieków. Jeżeli lubisz wypieki z aromatem mocnego alkoholu, polecamy przepisy na ciasta ze spirytusemiodownik, jabłecznik z kokosem, czekoladowy torcik, słodkie babeczki i ciasteczka, biszkopty. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać.
W drugiej misce ubić jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę (ubijać przez ok. minut, początkowo najlepiej na parze aby żółtka się ogrzały). Mąkę zmieszaj ze śmietaną, żółtkami, proszkiem do pieczenia, spirytusem i solą. Wymieszaj i wyrób ciasto na jednolitą masę.
Ciasto ma mieć lekką konsystencję, nie powinno być przy tym zbyt klejące (w razie konieczności podsyp je mąką). Przepisy z kategorii faworki chrust. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. W tamtym roku były kolorowe pączki (o tutaj jest przepis) a dziś częstuje Was faworkami, czy też jak wolicie - chruścikami. W moim przekonaniu jest to przepis na faworki idealne, serio.
Kuchni Polskiej, faworki zawsze wychodzą pyszne i kruche, wbrew pozorom robi się je szybko i łatwo. Tych posypanych cukrem pudrem ciastek w kształcie złożonej kokardki nie sposób nie lubić. To bardzo chrupiące ciastka w kształcie kokardki, które smaży się w głębokim tłuszczu. Po ostudzeniu faworki posypuje się obficie cukrem pudrem.
Pulchniutkie faworki drożdżowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego chrustu. Rumiane, smażone faworki zadowolą każdego łakomczucha! Komentarze (1) Jesteś nie zalogowany!
Chcesz zrobić domową nalewkę na spirytusie? Wykorzystaj pigwę, maliny, jeżyny, truskawki lub aronię. Pamiętaj, aby najpierw zasypać owoce cukrem, a potem zalać spirytusem lub wódką.
Sprawdź inne przepisy i porady na Polki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.