czwartek, 24 listopada 2016

Puchate pierniczki

Poznaj przepis na miękkie pierniczki – idealne do kosztowania od razu po upieczeniu! Miękkie pierniczki rozpływają się w ustach. Możesz je ozdobić słodką polewą z lukru lub czekolady, a także użyć dowolnej posypki.


W czym przechowywać pierniczki? Dodane przez tota w: Tylko o kuchni.

Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na puchate pierniki. Lista przepisów na puchate pierniczki z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Drożdżowe, puchate pierniczki Tegoroczne pierniczki zdobią już fejsbukowy fanpage.


Skoro tak, to pora na podzielenie się z Wami przepisem. Jest naprawdę banalny i ciasto wychodzi takie jak lubię najbardziej.

Plastyczne, ale nie bardzo klejące. Aromatyczne i bardzo łatwe do wycinania z niego pięknych kształtów. Mój przepis jest bardzo prosty. Te mięciutkie i puchate pierniczki możesz śmiało szykować razem z dziećmi i dowolnie dekorować. Polski przepis - świetne do robienia z dziećmi - puszyste i mięciutkie - dokładny opis i zdjęcia krok po.


U mnie zadecydowało to, że bardzo zasmakowały rodzince. Te grubsze są pulchniutkie i miękkie, tata uwielbia zajadać się nimi wraz z mlekiem. Do części z nich dałam polewę czekoladową (jak w przepisie), a do pozostałych - zrobiłam lukier z soku z cytryny i cukru pudru. Smaczne, puchate w środku, chrupiące z zewnątrz i jednocześnie rozpływające się w ustach pierniczki, które idealnie komponują się ze świąteczną atmosferą i magią Bożego Narodzenia. Pierniczki wykonałam zgodnie z przepisem ( z porcji).


Bajeczne, kolorowe pierniczki na pewno urzekną dzieci, ale także dorośli z pewnością ulegną ich urokowi. Ciasto podziel na mniejsze części. Rozwałkuj ciacho, nie żałuj mąki do posypywania, bo ciasto jest dość klejące. Proponuję nie wałkować zbyt cienko, 3-mm grubości ciasta zapewnią prawdziwie puchate pierniczki.


Rozgrzej piekarnik do 1stopni.

Wytnij pierniczki i ułóż do blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdyby stwardniały, wystarczy pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej, a gdy wchłoną wilgoć z powietrza to zmiękną. Do pierniczków można dodać posiekane orzechy włoskie, dla wzbogacenia smaku lub zrobić gładkie pierniczki bez ich dodatku.


Do dekoracji zaś (np. do wyrobu wszelakich ozdób choinkowych) wyjątkowo przypadł mi do gustu przepis na ‘pierniczki bardzo imbirowe’, zaproponowany kilka lat temu przez Bajaderkę. Nie są to puchate, mocno rosnące podczas pieczenia pierniczki : są one bardziej kruche i nie odkształcają się zbytnio podczas pieczenia. Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie. To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je.


Najlepsze świąteczne pierniczki :) Pyszne, proste i można je zrobić tuż przed samymi świętami! Te miękkie można jeść i dekorować od razu. Twardsze można przygotować wcześniej i odłożyć do zamkniętego pojemnika.


Gdy zmiękną, można je dowolnie udekorować. Aby pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki (zaraz po upieczeniu, np. słomką). Jeśli macie ochotę na nieco bardziej puchate pierniczki 3-4mm będzie w sam raz.


Wycinamy pierniczki i pieczemy. Piekarnik rozgrzewamy do 1stopni C, a blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Układamy nasze pierniczki i pieczemy minut. Upieczone pierniczki studzimy i zajadamy, bądź lukrujemy.


Polecam Ci mój przepis na domowe pierniczki alpejskie. Mięciutki i puchate od razu po upieczeniu. Nie wierzcie mi na słowo, tylko sprawdźcie sami. Nawet specjalnie zakupiliśmy gęsty dżem z owoców dzikiej róży.


Sama zrobiłam z połowy porcji - i żałuję, więc w weekend nastawiam kolejną porcję ciasta. Przepis podaję według oryginału.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty