poniedziałek, 14 listopada 2016

Ciasto drożdżowe na jagodzianki

Miękkie, puszyste, delikatnie cytrynowe bułeczki drożdżowe pełne jagodowego nadzienia. Niestety nigdzie nie dostałam prawdziwych, leśnych jagó dlatego musiałam zadowolić się borówką amerykańską. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około godziny). Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na części, około g każda.


Przygotowanie dania jagodzianki (bułeczki drożdżowe z jagodami) - puszyste i pełne jagód - prawie bez wyrabiania :) Jagody przebierz, krótko umyj pod bieżącą wodą, osącz na cedzaku, potem osusz na ręczniku papierowym.

Jagodzianki to mój ukochany typu bułek drożdżowych. Pyszne, delikatne ciasto, kryjące w sobie pyszny wkład z jagód. To zdecydowanie jedna z najbardziej ulubionych letnich propozycji. Jeśli pałaszujemy je dodatkowo z zimnym mlekiem… czego chcieć więcej. W sumie te bułeczki wychodzą lepsze niż ze sklepu.


Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. W tym czasie powinno ok. Przygotować kruszonkę: mąkę wsypać do miski, dodać drobno posiekane zimne masło i rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto.

Jajka utrzeć z cukrem, dodać letnie mleko, rozczyn, wszystko wlać do mąki, wsypać szczyptę soli i wyrabiać. W czasie wyrabiania wlewać olej. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie formować małe bułeczki, spłaszczyć, włożyć w środek jagody, zimą mogą być mrożone - często takie daję. Puszyste, świeże i pełne jagód - takie będą domowe jagodzianki.


Mamy dla Was przepis na przepyszne drożdżowe jagodzianki - wyjdą smaczniejsze niż te kupione. Najbardziej puszyste i delikatne jagodzianki ever! Tym razem, dla odmiany od klasycznych jagodzianek, przygotowane z kruszonką, ale można je po prostu polukrować. Skorzystałam z przepisu na ciasto drożdżowe z Waszego ulubionego makowca zawijanego.


Dzięki temu, że jest bogate w żółtka, jest żółciutkie, puszyste, delikatne. Sprawdzone przepisy na Ciasta drożdżowe znajdziesz na portalu przepisy. Zobacz naszą bazę wyselekcjonowanych przepisów na Ciasta drożdżowe, sprawdź opinie na ich temat oraz wybierz najlepszy przepis dla siebie.


Rewelacyjne, rozpływające się w ustach domowe jagodzianki z kruszonką. Jednym słowem przepyszne! Ciasto szybko rośnie i jest puszyste, a dzięki żółtkom (a nie całym jajkom), prawdziwemu masłu, jest delikatne, bogate i długo zachowuje świeżość.


Ciasto drożdżowe jest na samych żółtkach, dzięki temu jest bardzo mięciutkie, puszyste i ma ładny żółty kolor. Natomiast całe jagodzianki po prostu rozpływają się w ustach!

Jeśli doceniacie jakość i smak ciasta drożdżowego, nie zawiedziecie się na tym przepisie. Przepyszne bułki drożdżowe z jagodami, czyli jagodzianki (zwane też jagodnikami). Można je polukrować, ale nie jest to konieczne (jak dla mnie to lepsze są bez lukru, bo za bardzo za nim nie przepadam). Przepis na ciasto drożdżowe jest prosty, przygotowanie łatwe, jedynie rozciągnięte w czasie, a efekt kończowy - znakomity.


Dzisiaj zapraszam na jagodzianki -pulchne i pyszne. A także bardzo proste do zrobienia. Nie powiem, że szybkie, bo jednak to ciasto drożdżowe i trzeba czekać na wyrastanie, ale na pewno. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na jagodzianki drożdżowe ewy wachowicz. Mięciutkie drożdżowe ciasto, jagodowe nadzienie i lukier- połączenie idealne Nie wyobrażam sobie bez nich lata!


Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie jagodzianek na ciasto. Na rozwałkowane ciasto nakładam około łyżek jagód (ilość jagód zależy na jak duży placuszek rozwałkujemy ciasto) brzegi placuszka zbieram do siebie do góry tak jak bym chciała zrobić sakiewkę, mocno ściskam i skręcam ( trzeba to zrobić mocno żeby jagody nie wypłynęły podczas pieczenia). JAGODZIANKI - NAJLEPSZY PRZEPIS - przepyszne, wypełnione jagodami drożdżowe, bułeczki oblane lukrem. Masz ochotę na słodką przekąskę między posiłkami lub chcesz przyrządzić na deser bułeczki drożdżowe?


Proponowany przepis będzie dobrym sposobem na urozmaicenie Twojego menu. Na blogu jest już kilka przepisów na jagodzianki i zapraszam do zapoznania się z nimi, a dziś będzie lekka odmiana od klasyki,. Lekkie, puszyste ciasto drożdżowe, dżem pomarańczowy, jagody, a na koniec lukier pomarańczowy – jako symboliczna wisienka na torcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty