wtorek, 1 listopada 2016

Faworki na kwaśnej śmietanie

Niezależnie od nazwy, faworki, chrust, chruściki czy jaworki, są znane w całej Polsce i podjadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Są już na blogu faworki z piwem wśród składników. Dziś przyszedł czas na inny rodzinny przepis, w który wyróżnikiem jest kwaśna śmietana. Przypominam, że przy faworkach trzeba użyć trochę siły :).


Ciasto musi być cienko rozwałkowane.

Dzisiaj klasyczne faworki, chruściki, chrust –na żółtkach i śmietanie. Smażone na głębokim tłuszczu, cienkie, kruche i choć kaloryczne, to jednak bardzo smaczne. Sami przyznajcie, obok pączków to chyba drugi obowiązkowy smakołyk na Tłusty Czwartek:) Zapewne ile domów, tyle sposobów na faworki. Moje pierwsze faworki, które wykonałam na śmietanie. Wyszły bardzo chrupiące, delikatne i co najważniejsze pełne bąbelków.


Wyniki wyszukiwania dostarcza duszlak. Dania główne Kotlet schabowy z kani. Smakują prawie identycznie jak kotlety schabowe - są mega soczyste i pyszne a skórka obłędnie chrupiąca!

Robi się je błyskawicznie. Dodane przez irma w: Tylko o kuchni. Zbliżają się święta i bardzo chciałabym zrobić na Wigilie śledzie w śmietanie.


Może ktoś zna dobry, wypróbowany przepis. Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane.


Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami). Receptury na pyszne pączki na Tłusty Czwartek. Szybko zagnieść gładkie, nieklejące się do rąk ciasto. Następnie ułożyć na blacie i uderzać wałkiem, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza. Przepis na faworki jest bardzo prosty.


Jeśli jednak takiego nie masz, a chcesz zaserwować swoim bliskim chrusty, sprawdź, jak je przygotować. Jak zrobić pyszne faworki domowe? Najlepsze faworki są kruche i lekkie. Dzięki temu ciasto na faworki wyjdzie idealnie napowietrzone i cieniutkie, a faworki idealnie kruche i pyszne. Teraz jak już wiecie, jak zrobić faworki, to koniecznie przetestujcie ten przepis.


Jeśli będziecie ściśle trzymać się przepisu i zawartych w nim pora to na pewno wasze kruche faworki (chruściki) będą najlepsze na świecie. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać.

W drugiej misce ubić jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę (ubijać przez ok. minut, początkowo najlepiej na parze aby żółtka się ogrzały). Dodać do mąki, następnie dodać śmietanę i spirytus, zmiksować lub wymieszać łyżką. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.


Rozdzielała faworki po całej rodzinie i każdy dostawał ogromną michę faworków, obficie obsypanych cukrem pudrem. Szkoda, że robi się je zazwyczaj raz do roku- właśnie w Tłusty Czwartek. Spójrzcie na zdjęcia- ile pęcherzyków powietrza! W Tłusty Czwartek na polskich stołach oprócz pączków królują oczywiście faworki - najlepiej te domowej roboty. Sprawdzony przepis, który nigdy nie.


Oto najlepsze przepisy na. Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Gnieść je tak długo, aż będzie jednolite i zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza (ok. min.). Co prawda nie czas na faworki ale czy karpia jemy tylko na Wigilię?


Czy białą kiełbasę pałaszujemy tylko na Wielkanoc? Ten przepis, Monika robi od lat a nauczyła się od swojej mamy. Bardzo cienko rozwałkowane ciasto kroi się na paski, przeplata przez wykrojoną dziurkę i smaży na smalcu lub oleju.


Ostudzone oprósza się cukrem pudrem. Patrząc na komentarz Kucharz xD popieram kruchość faworków zależy od śmietany raz dałam słodką a nie kwaśną i były miękie faworki tak więc kto lupi kruche to kwaśna zdecydowanie śmietana iwaGmasz rację co do śmietany. Wszystkie przepisy wyglądają podobnie ale nie wszystkie są dobre.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty