Od świąt minęły tygodnie. Domniemywuję,że to jest mak z dodatkami. Po takim okresie makiem trzymanym w puszce można chyba raczej kogoś podtruć w najlepszym razie. Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni.
Pierwszym etapem przygotowania masy makowej jest gotowanie maku w mleku – mak wsypuje się do wrzącego mleka i gotuje na najmniejszym ogniu pół godziny.
Drugi krok to mielenie maku – jeśli maszynka jest wyposażona w specjalne sito do maku, wystarczy zrobić to dwukrotnie, jeżeli nie – trzykrotnie. Przed zmieleniem mak musi być dokładnie osączony, by masa makowa nie była za. Zawsze kiedy gotuję rosół zostaje mięso i dlatego też dokładam kilka składników i mam pasztet. Jeżeli masa makowa wyjdzie nam zbyt rzadka, dodajmy do niej trochę bułki tartej. Nie zmieni ona jej smaku, ale ją zagęści i sprawi, że masa nie będzie odstawała od ciasta.
Co zrobić z masą, która nam została? Wystarczy upiec kruche ciasteczka i masa makowa zamieni się w pyszny wigilijny deser.
Masa makowa z dużą ilością bakalii, idealna do strucli, rogali i makowców. Przekąski Pasztet nie wiem co zrobić z mięsem z rosołu. Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka. Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady.
Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać. Aby wykorzystać masę makową w wypiekach wystarczy ją połączyć z ubitymi białkami (lub całymi jajkami, jajek można też nie dodawać - w zależności od przepisu). Na masę z 5g maku potrzeba ubitych na sztywną pianę białek.
Dzięki nim masa jest zwięzła, nie kruszy się, nie odstaje od ciasta. Tradycyjny, zawijany makowiec z ciasta krucho-drożdżowego z gotową masą makową. Ciasto: Masło posiekać z mąką, dodać drożdże rozpuszczone w śmietanie, cukier puder, sól, jajk Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Takie tam pichcenie.
Do zrobienia domowej masy makowej niech przekona Was skład zamieszczony na puszce tej, którą możecie kupić w sklepie. Dużo cukru, rodzynki, czasem trafią się kawałki orzechów, migdałów nie ma prawie w Zobacz więcej. Przepis na prostą domową masę makową (bez mielenia).
Jak zrobić Prosta domowa masa makowa (bez mielenia) Doskonała do makowca, seromaku, bułeczek czy jako nadzienie do rogalików. Do masy makowej używam bowiem maku mielonego.
Witam serdecznie, żeby przygotować pyszne wypieki z masą makową, wcześniej należy odpowiednio przygotować mak. Domowa masa makowa przepis. Masa z mielonego maku z bakaliami, orzechami, rodzynkami, skorką pomarańczową. Można zrobić go na wcześniej upieczonym kruchym spodzie.
Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Możemy zrobić ją samemu z mielonego maku lub kupić gotową. Przy okazji możecie zrobić masę makową pełną bakalii. Ja właśnie taką masę, w której jest dużo suszonych owoców i orzechów, lubię najbardziej.
Wtedy makowiec czy kluski z makiem zyskują na smaku. A że u mnie w domu zawsze na stole gości i jedno, i drugie, to i masę makową staram się przygotować najlepszą. Masę makową można też śmiało zamrozić.
Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek. Zrobić swój zakwas, ugotować swój barszcz, upiec domowy chleb, własnoręcznie ulepić sto uszek, a kolejne sto godzin gotować bigos. Dlatego nie chcę być kolejną oprawczynią i nie będę Was przekonywać, że masę makową trzeba zrobić samemu. Ale jeśli macie wolne pół godziny to naprawdę warto. Szczególnie ważny jest dodatek czekolady, dzięki niej zwykły makowiec przybiera postać dość wykwintnego torciku makowo - czekoladowego.
Wszystko miksujemy razem i pieczemy! Ciasto, które każdy może zrobić i to w błyskawicznym czasie. Z każdej masy makowej, domowej lub gotowej.
Idealny wypiek na gościńca lub spotkanie Wigilijne. Ja jako jawnogrzesznik kulinarny (co powinno moją wiarygodność tu podnieść) stosujący różne niewłaściwe składniki na codzień, ja twierdzę , że masę makową trzeba zrobić samemu. To naprawdę proste w dowolnej maszynie (oprócz maszynki do mięsa) , a na pewno własna masa , bez chemii konserwującej będzie lepsza niż to coś.
W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu. Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku. Jest kilka sposobów na masę makową. Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze. Jak zrobić taką masę dowiesz się właśnie z tego poradnika i na pewno będziesz zadowolony.
Tylko uważaj też aby taka masa nie wyszła Ci za słodka. W końcu co za dużo to niezdrowo. I jeszcze dwie uwagi co do tego przepisu: Zamiast cukru możecie dodać więcej miodu a zamiast tylko orzechów możecie dodać przykładowo gotowe. Lista przepisów na co zrobic jak masa makowa jest za rzadka z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Ja zawsze kupuję gotową masę makową z Helio, która jest moim zdaniem najlepsza i nie robię z nią więcej dosłownie nic. Jest przecież gotowa do użycia:) Dodaję ją od razu do klusek. Dla mnie ważniejsze, żeby kluski były domowej roboty.
Zrobienie ich nie zajmuje dużo czasu, a są dużo smaczniejsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.