poniedziałek, 7 listopada 2016

Faworki bez wybijania

Bardzo łatwy przepis na faworki. Smaczne i dość szybkie w przygotowaniu. Polecam nie tylko na Tłusty Czwartek. Durszlak - chrusty bez wybijania.


Ciasto z dużej ilości żółtek i jajek, bardzo kruche, idealne! Faworki z przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

Najsłodszy blog w sieci. W tym roku postanowilam skorzystac z przepisu na faworkiLucynyĆwierczakiewiczowej, XIX-wiecznej autorki ksiazek kulinarnych. Pani faworki są bardzo „bąblowate”, ale w opisie nie ma np.


Czy bez tego naprawdę tak wyglądają i są bardzo kruche? Czy to dlatego, że są bardzo cienko rozwałkowywane? Są to polskie, litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, przypominające kształtem nieco kokardkę.


Rozwalkowac cienko, ciac w pasy i przewijac, albo zrobic roze faworkowe. I robią ci się bąbelki w faforkach bez alkoholu i bez wybijania?

Mąkę, proszek przesiewamy co najmniej dwa razy. Do kubeczka dodajemy żółtka, sól i połowę śmietany oraz spirytus. Mieszamy razem i wylewamy na mąkę.


Resztę śmietany dodajemy w razie potrzeb. Kolejny przepis na faworki, tym razem z octem, cukrem pudrem i całymi jajkami. Moje chrusty dla Alergika nie zaliczę więc do tych idealnych. Bez jajek, które nadają im lekkości nie uzyskałam wskazanej kruchości i lekkości, ale i tak smakowały nam tak, że dorabiałam drugą porcję.


Wyszukaj też inne przepisy za pomocą wyszukiwarki przepisów. Wszystkie składniki łączymy ze sobą zagniatając je lub miksując. Następnie ciasto dzielimy na dwie części i lekko podsypując wałkujemy na bardzo cienkie placki, następnie wykrawamy.


Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, proszku do pieczenia, ani sody. Rośnie dzięki napowietrzeniu poprzez wielokrotne składanie i wybijanie ciasta wałkiem. Zapraszam na zdrowszą wersję tradycyjch faworków, bez mąki pszenicznej i cukru. Przygotowanie faworków jest dużo łatwiejsze niż przygotowanie pączków.


Każda potrawa ma swoją historię - faworki również. Pierwsze faworki rzekomo pochodzą z piekarni „Fawor” w Poznaniu. Powstały zupełnie przez przypadek.

Młody cukiernik przez nieuwagę upuścił na olej pasek ciasta pączkowego. Pasek utworzył warkocz, a przestraszony cukiernik chcąc uniknąć kary, posypał go cukrem - co dało nowy przysmak. Twoje faworki wyglądają bardzo apetycznie i na pewno są najlepsze na świecie, ale zawsze boję się wypróbować cudzy przepis. Bo co będzie, jeśli ciasteczka nie będą tak pyszne jak mojej mamy?


Na koniec wybijać wałkiem tak długo, aż będą tworzyły się pęrzerze. Są złote, bardzo kruche i mają swoich wielbicieli. Najczęściej przyrządzane są w okresie karnawału, w tłusty.


Ciasto nie jest kapryśne jak przy innych wypiekach z mąki bezglutenowej. Przepis na bezglutenowe faworki jest dosyć prosty w wykonaniu. Co prawda nie jest aż tak napompowane powietrzem jak przy chrustach wykonanych z mąki pszennej ale smakuję naprawdę. Dodać resztę składników, dokładnie wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (o konsystencji miękkiej plasteliny) – najlepiej robić to kilka minut robotem z końcówką w kształcę haka.


Potrzebujemy: szklanki mąki pszennej, łyżki oleju, pół szklanki ciepłej wody, szczypty soli, oleju do smażenia i cukru pudru do posypania. Delikatne i lekkie faworki bez konieczności wybijania ciasta wałkiem? Wypróbujcie ten przepis!


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na przepisy lucyny ćwierczakiewiczowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty