wtorek, 14 czerwca 2016

Leczo bez pomidorów

Lista przepisów na leczo bez pomidorów z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Zaloguj się lub zarejestruj. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na leczo bez pomidorów. Być może wolisz leczo z większą ilością sosu.


Wówczas dodaj do garnka więcej pomidorów, soku z pomidorów, passaty czy też pomidorów z puszki.

Aby leczo było bardziej kwaśne możesz dodać sok z cystyny lub koncentrat pomidorowy. Jak już miałam opisać jak zrobiłam leczo to przypomniałam sobie, że to moje leczo jest bez cukinii, a leczo kojarzy mi się z przede wszystkim z papryką i cukinią właśnie. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą.


Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Po otwarciu słoiczka można dodać pieczarki, boczek lub kiełbasę, ugotować kaszę jaglaną lub ryż i obiad gotowy. Całej naszej rodzinie smakuje jednak taka najprostsza wersja bez żadnych dodatków - takie warzywne leczo najczęściej jemy na zimno, na kanapkach. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy.


W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np.

Jednak najbardziej klasyczne leczo to leczo najprostsze - bez grzybów czy dodatku wędlin. Sprawdźcie nasz przepis na klasyczne leczo z najprostszymi składnikami! Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków. Nie ma sensu spierać się na ten temat. Ugotowane późną jesienią, zimą czy na wiosnę nie będzie miało pełnego smaku wygrzanych w słońcu pomidorów i papryk.


Podczas duzenia i tak sie zamienią w pulpę. Jeżeli używasz świeżych pomidorów, pamiętaj o usunięciu skórki (najprościej poprzez sparzenie wrzątkiem). Dodaj masło i duś wszystko pod przykryciem na średnim ogniu około h. Pokrojone pomidory przekładamy do miski i przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym Do pomidorów dodajemy posiekane ząbki czosnku Kiełbasę kroimy na średniej wielkości kosteczkę Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy kiełbasę Do przesmażonej kiełbasy dodajemy.


Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Przepis na tradycyjne leczo od Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki. Dodane przez kajanawakacjach w: Tylko o kuchni. Leczo ze świeżymi pomidorami.


Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej. Dodatek kiełbasy śląskiej lub jałowcowej nada wykwintnego aromatu. Sprawdź nasze doskonałe przepisy na leczo do słoików!


A leczo musi być lśniące, gęste, błyszczące i pełne dymnego, głębokiego aromatu – dlatego poniżej znajdziecie garść zasa jak przygotować dokładnie takie porządne, wegańskie, węgierskie leczo: Wędzona papryka: najważniejsza przyprawa, która sprawia, że jarskie leczo ma głęboki, dymny aromat. Ja w tym roku zrobiłam eksperymentalne leczo, ale to były pierwsze moje przetwory tego typu więc nie wiem czy się nie zepsuje.

Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki.


Polecam podawać leczo z bagietką. D ziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią. Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam.


W ubiegłym roku jednak moje obie zamrażarki były tak wypełnione po brzegi owocami i grzybami, że na leczo nie starczyło już miejsca. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórek, wykrajamy szypułki, kroimy na ćwiartki, usuwamy nasiona i sok z komór i kroimy w kosteczkę. No właśnie to mnie dziwi najbardziej - leczo bez pomidorów Ja też robię różne wariacje tej potrawy, ale pomidory muszą być, najlepiej takie obrane ze skórki, szczególnie w sezonie. Do tego musi być cebula i czosnek oraz cukinia lub papryki. Czasem dodaje jeszcze podsmażoną dobrą kiełbaskę.


Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. To jeden z moich ulubionych obiadów, dlatego w sezonie robię go kilka razy. Rozważam też czy nie wpakować leczo do słoików lub część zamrozić?


Mam tak dużo cukinii, że nie jesteśmy w stanie przejeść jej na bieżąco. Słoiki stawiamy do góry nogami w ciemnym, suchym miejscu, żeby się zawekowały. W ten sposób latem przygotowane leczo dotrwa do zimy bez konieczności pasteryzacji. Robiłam leczo ze sporej ilości ok.


Rodzime węgierskie leczo różni się nieco od swojej spolszczonej wersji. Wspólnym mianownikiem jest duża ilość papryki oraz pomidorów. Natomiast oba warianty odróżniają na przykład konsystencja i ilość użytych warzyw, bowiem tradycyjne leczo jest potrawą bezmięsną.


PublicDomainPictures (Pixaby.com) Na dziesięciolitrowy garnek zużyjemy ok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty