środa, 15 czerwca 2016

Farsz do makowca

Makowiec i piernik to dwa obowiązkowe ciasta na każdym wigilijnym stole. Coraz rzadziej przygotowujemy je jednak w domu. Tymczasem zrobienie masy makowej, choć pracochłonne, warte jest poświęcenia chwili czasu. Domowy makowiec zachwyci bowiem wszystkich gości! Podajemy przepis na nadzienie makowe do wigilijnego makowca.


Farsz do makowca zawsze robię według tego przepisu. Jest bardzo bakaliowy, czyli taki jak lubię. Tak na prawdę nigdy nie próbowałam nawet szukać innej, lepszej wersji farszu - moim zdaniem ta jest najlepsza. Od razu na surowe ciasto drożdżowe należy nałożyć masę makową.


Trzeba wziąć pod uwagę, że ciasto może się trochę zapaść pod ciężarem masy, a masa wysuszyć (to nie jest przepis na makowca, ale na masę makową do rolady), dlatego upieczenie w formie strucli wydaje mi się lepszym pomysłem. O jedzeniu piszę, myślę i śnię! U mnie spotykają się osoby na zdrowej diecie, w tym bezglutenowej, wegetariańskiej, wegańskiej oraz wielbiciele polskiej kuchni. Wychodzi z tego rzadka papka a nie ciasto do zagniatania.


Dziwne, że komuś to wyszło. Ciasto na pierogi proponuję wykonać wg własnego pomysłu. Desery Makowiec na biszkopcie.


Nadzienie makowca (składniki): 1ml mleka, g masła, 2g ugotowanego i zmielonego maku, 2g cukru, g kakao, starta skórka z ½ cytryny, łyżki cukru waniliowego, g kandyzowanej. Zawijany makowiec z bakaliami to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków. W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler. Kliknij, aby zobaczyć przepis.


Ja tam tez cos zawsze pieke ale zawijasa nie i pomyslalam ze warto sie troche wysilic bo ten twuj wyglada super. Muszę przyznać, że to obłędny makowiec, choć niektórzy się dziwią, że nie ma w nim ciasta, to dla mnie jest fantastyczny. Długo szukałam dobrego przepisu i po kilku próbach trafiłam tutaj. Masa makowa to przepis na mak do makowca i mak do ciast.


W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu. Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku. Jest kilka sposobów na masę makową.


Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze. Jeśli komuś znudziły się tradycyjne makowce polecam wykonać nieco inny, a mianowicie z białego maku. Biały mak jest delikatniejszy w smaku, a co za tym idzie makowiec z jego udziałem także.


Lista przepisów na farsz na makowiec z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Makowe nasiona to nie tylko pyszny farsz do makowca. Są pełne witamin i minerałów, a wytłaczany z nich olej ma zastosowanie zarówno kulinarne, jak i kosmetyczne.


Farsz do makowca

Domowa masa makowa z bakaliami jest doskonałą bazą do świątecznych wypieków. Głównie do tradycyjnej, drożdżowej strucli z makiem, ale z powodzeniem można ją użyć do wszelakich ciast na bazie ciasta francuskiego, kruchego, jako farsz do świątecznych babeczek, drożdżowych zawijańców i co tak naprawdę wyobraźnia Wam podpowie. Przepis z bloga Stare Gary. Masa jest gęsta, pełna ulubionych bakalii, pozbawiona wody, która powoduje w cieście zakalca. A to moje dzisiejsze drożdżówki z makiem, który odkryłem przypadkiem.


Dosmaczyłem są dodatkowo mielonymi migdałami, kakao i odrobiną kawy. Ciasto zrobiłem na oko i aż żałuję, że proporcji nie zapisałem. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na nadzienie z białego maku.


Farsz do makowca

Farszdo ciasta musimy rozprowadzić na całej płaszczyźnie. Gotowe kawałki wkładamy do piekarnika na ok. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie, wyjmujemy je do ostygnięcia, a następnie posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową, migdałami, bakaliami i zalewamy polewą lukrową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty