piątek, 3 czerwca 2016

Bigos tradycyjny przepis

BIGOS – NAJLEPSZY PRZEPIS (TRADYCYJNY, DOMOWY) – to jeden ze sprawdzonych, tradycyjnych, domowych przepisów. Zakochacie się w tym smaku, a najlepsze jest to, że możecie go przygotować więcej i zagotować w słoikach. Bigos staropolski przepis.


Jego przygotowanie rozłożone jest na dni. Każdego dnia gotujemy go przez około godzinę.

Każdy przepis na bigos mówi również, aby gotować go możliwie jak najdłużej, im częściej się go odgrzewa, tym lepszy się staje. Kolejnym sekretem udanego bigosu jest dodatek czerwonego wytrawnego wina, to zawsze podniesie jego walory smakowe. Nawet podczas każdego kolejnego odgrzewania dobrze jest podlać bigos czerwonym winem. Kapustę odcisnąć, przepłukać pod bieżącą, zimną wodą. Zobacz, jak przygotować doskonały tradycyjny bigos, do którego wykorzystujemy suszone grzyby leśne, kiszoną oraz białą kapustę.


Sprawdź, jakie przyprawy najlepiej pasują do tej potrawy, aby delikatnie podkreślić jej smak i aromat. Wypróbuj nasze przepisy! Dziś przepis na typowo domowy, tradycyjny bigos!

Na litrowy gar daję 3kg kapusty, 1kg wołowiny, 1kg wieprzowiny i 1kg wędzonego (pół kg kiełbasy i pół kg wędzonych żeberek). Do przygotowania bigosu staropolskiego użyj Kostki mięsnej WINIARY, a całość przypraw majerankiem i. Dużą popularnością cieszą się na przykład przepisy na bigos wigilijny Magdy Gessler (na bigos tradycyjny oraz tzw. bigos wigilijny - kapustę z grzybami). Wiele gospodyń korzysta także z przepisu na bigos Ewy Wachowicz. Ostatnio coraz popularniejszy staje się także przepis na bigos wegetariański, czyli bez mięsa.


Dlatego im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy. W tradycyjnym bigosie używamy tłuszczów pochodzenia zwierzęcego np. Jeśli natomiast chcemy odchudzić nasze danie, możemy użyć oleju. Nie ma bigosu bez odpowiednich dodatków.


Mięso – Najważniejsze z nich to mięso, powinno być tłuściejsze, wołowina lub wieprzowina będzie do tego idealna. Mięso drobiowe nie będzie najlepsze, ewentualnie. Najlepszy bigos robi moja mama, dlatego dziś przedstawiam jej przepis.


Grzyby moczymy kilka godzin w wodzie. Odcedzamy (wodę zachowujemy). Wkładamy do garnka i zalewamy świeżą wodą. Wodę odlewamy, a kapustę zalewamy wodą z moczenia grzybów i winem.

Gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Chyba ze przyrzadzisz go w szybkowarze. Prawdziwy bigos jest kwintesencją polskich smaków. W kazdej wersji najlepszy jest odgrzewany, i to wielokrotnie. Jak ugotowac przepyszny bigos na swieta?


Zobacz przepisy na tradycyjny polski bigos. Proszę odświeżyć stronę i spróbować jeszcze raz. Wyślij przepis Tradycyjny bigos. This feature is not available right now. Jak zrobić idealny polski bigos?


Tradycyjny bigos z kiszonej i białej kapusty, z suszonymi grzybami i śliwkami oraz kilkoma rodzajami mięs to niemal sztandarowe danie polskiej kuchni. Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie jednak opierają się na tych.


Doprawić sporą ilością pieprzu i soli. Pod koniec dolać czerwone wino. Jaki jest najlepszy przepis na bigos wigilijny czy tradycyjny bigos? Na to pytanie trudno odpowiedzieć. Gotowy bigos tradycyjny możemy zamrozić lub przełożyć do szczelnie zamykanych słoików.


Do ugotowanego bigosu możemy podczas każdego odgrzewania dodać kawałek świeżej kiełbasy, ponacinanej jak do smażenia. Zarówno w kwestii doboru proporcji jak i dodatków panuje pełna dowolność. Nic tak nie wzbogaca tej potrawy jak suszone grzyby i śliwki. Przepisy na cały tydzień!


Znakomitym dodatkiem do bigosu są winne jabłka. W wielu przepisach na liście składników znajduje się także koncentrat pomidorowy lub odpowiednia ilość świeżych pomidorów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty