piątek, 17 czerwca 2016

Makowiec bez drożdży

Makowiec bez drożdży

Po upieczeniu delikatnie wyjąć przestudzony makowiec z tortownicy, polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować ( wiórki kokosowe, kawałki orzechów). Witam makowiec zawsze mi peka przejrzalam komentarze i mysle, ze z tych dwoch powodow ktore najczesciej Pani podaje to mam za cienki rozwalkowane ciasto, ciasto walkuje na wymiar 35×czy zatem zrobic troche mniejszy prostokat? Tradycyjny makowiec ma w sobie trochę magii. To najwspanialszy zwiastun nienadchodzących Świąt. Przepis na makowiec zawijany.


Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Użycie gotowej masy makowej dodatkowo skraca czas wykonania tego makowca.


Wychodzę z założenia, że skoro drożdże potrzebują do życia ciepła, cukru i skrobii, to trzeba im to zapewnić w rozczynie. Zawsze dodaję na oko: ciepłe mleko lub wodę, odrobinę cukru i taką ilość drożdży, jaka wynika z przepisu. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga trochę inna cukiernia.


Makowiec bez drożdży

Co roku w Adwencie (w czasie Wielkiego postu z resztą też) mam ten sam problem z blogiem. Dlatego warto mieć pod ręką przepis na apetyczny makowiec bez drożdży , zwłaszcza, że takie ciasto jest nie tylko proste, ale i bardzo szybkie w przygotowaniu. Makowiec zawijany bez jajek 462.


Bez dodatku drożdży można też przygotować pyszną makową roladę z ciasta francuskiego, gdyż ciasto francuskie można kupić dzisiaj już praktycznie w każdym sklepie. Dodane przez maxymil w: Tylko o kuchni. Witam właśnie dziś robię ,poczytałem i zaskakuje mnie temat kaszy manny ,po co i dlaczego ją dodawać? MAKOWIEC DROŻDŻOWY – w moim domu jest obowiązkowym ciastem na święta.


W wersji świątecznej obok maku pojawiają się niezbędne bakalie: orzechy, rodzynki, a smak dopełnia skórka pomarańczowa. PYSZNY MAKOWIEC bez glutenu, mleka, jajek, drożdży. Jednak podjęłam ryzyko stwierdzając, że nawet jeśli dojdzie do katastrofy i wszystko się posypie, to będzie to katastrofa jadalna;) i ryzykuję tylko tym, że będziemy jedli makowiec w. Oto idealny makowiec drożdżowy. Wiem, brzmi nieskromnie, ale taka jest prawda :) Idealne, wręcz rozpływające się w ustach ciasto wspaniale współgra z masą makową i nie oddziela się od niej.


Zrobilam makowiec z Pani przepisu ale niestety mi nie wyszedl ( ale to byl moj pierwszy raz), bylo za duzo masy makowej a za malo ciasta, i chyba ta masa makowa byla za bardzo mokra (mimo ze staralam sie ja dobrze odsaczyc z wody i tez przeciez wyparowala podczas pieczenia). Ciasto dobre, ale kompletnie. Smaczny, miękki i pachnący cytryną. Lista przepisów na makowiec z gotową masą makową i na suchych drożdżach z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Pieczenie zaczynamy wieczorem. Ucieramy drożdże ze śmietaną. Jajka (całe) ubijamy z cukrem, dodajemy do nich drożdże. Dla mnie takim ciastem jest tradycyjny makowiec drożdżowy. W moim domu rodzinnym tradycyjny makowiec drożdżowy zawsze pojawiał się na stole w towarzystwie sernika, keksa oraz pierników.


Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S. Zawijany makowiec – drożdżowy makowiec Pyszny, prosty zawijany makowiec drożdżowy. Idealny na święta, idealny ot po prosty do filiżanki kawy lub herbaty. Z podanego przepisu wyjdą Wam aż makowce. Ja jeden zawsze stawiam na stole, a drugi zawijany makowiec zabieram ze sobą w gości. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem.


Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze. Wszystkie składniki wyrobiam na stolnicy jak na kruche, dodaje śmietanę w której rozpuszczone są drożdże i wyrabiam, jak będzie zbyt wolne można podsypać mąką. Rozwałkować placek grubości ok.


To najlepszy makowiec drożdżowy jaki jadłam w życiu:) Do tej pory z drożdżowych ciast wyjadałam tylko masę makową bo reszta była zbyt sucha… Ten makowiec jest super wilgotny i wyjątkowo pyszny. Co prawda jestem guła i ciągle mi pęka przy pieczeniu ale zawsze i tak jest pyszny. Na moim blogu brakowało jeszcze przepisu na makowiec.


Makowiec bez drożdży

I oto jest - mój ulubiony z przepisu mojej mamy, która piecze go dość często, nie tylko od święta :) Ponieważ ciasto musi trochę poleżakować, polecam najpierw przygotować mak, sparzyć i zemleć, po południu lub wieczorem przygotować ciasto, a rano go upiec. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec z suchych drożdży. Jest już po Świętach, ale moi goście stwierdzili, że ten makowiec był tak pyszny, stwierdziłam więc, że nie będę z przepisem czekać do kolejnych Świąt #128521; Ta strucla makowa długo też zachowuje świeżość, była smaczna jeszcze dni po świętach. Do mleka dodać świeże, pokruszone drożdże, łyżkę mąki i dwie łyżeczki cukru, dobrze wymieszać, odstawić na – minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do większej miski.


Dodać zaczyn z mleka i drożdży, jajka i cukier. Jeśli używamy drożdży instant, wsypujemy je do mąki bez rozpuszczania w mleku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty