wtorek, 14 czerwca 2016

Jak gotować żurek z butelki

Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku pieprzem , czosnkiem i majerankiem. Na talerzu dokładać pokrojone na ćwiartki jajka na twardo.


Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około litrów płynu. Wielkanoc, a to najlepszy czas na ugotowanie pysznego, armatycznego żurku. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie.


Przepis na zakwas żurek film. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub od razu wkroić je do gotowej zupy. Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej. Polecane przepisy: jak ugotować żurek z butelki Zobacz więcej.


Oj, bardzo nam się chciało takiego jedzenia. Zupy Żurek z białą kiełbasą i suszonymi grzybami. Na Wielkanoc żurek lub barszcz biały to podstawa. Zalać litrami wody i gotować do miękkości- minut.


Potem dać żurek z butelki według przepisu producenta. Wlewamy go tyle, w zależności od tego jaką chcemy mieć kwaśność. Dolewamy trochę wywaru do śmietany, by się nie zważyło) i gotujemy do zakipienia.


Jasne, że można kupić gotowy żurek w butelce. Albo pójść po bandzie i zrobić taki z proszku. Ale najlepszy, najsmaczniejszy i najzdrowszy jest taki, sporządzony od początku do końca samemu, na własnoręcznie zrobionym zakwasie. Obowiązkowo podany z gotowanym na twardo jajkiem – pycha! Składniki: Biała kiełbasa włoszczyzna pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, listek laurowy.


Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Wywar mam wlasnie z butelki. Wymieszaj zupę,przegotuj i dopiero zabierz się za dosmaczanie.


Olej rozgrzać w rondlu, przesmażyć bekon i cebulę. Dodaj pół łyżeczki cukru. Wlać bulion i zakwas, dodać grzyby i ziele angielskie, gotować minut.


Czosnek posiekać, utrzeć z odrobiną soli. W tym czasie ugotować ziemniaki w mundurkach, a jajka - na twardo. Kiełbasę pokroić w plasterki.


Jedno i drugie obrać i pokroić na kawałki w ulubionej wielkości. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dodać rozrobiony ŻUREK z opakowania lub butelki - według uznania, i gotować według przepisu na opakowaniu.


Następnie rozrobić śmietanę z gorącą zupą (w celu uniknięcia zważenia się śmietany i powstania białych kulek w zupie) i dodać do zupy. Wstawić wodę w garnku, gotować do wrzenia. Pokroić cebulę i boczek, podsmażyć na patelni, na małej ilości oleju. Gdy woda w garnku będzie gorąca, wrzucić dwie kostki rosołowe, wlać żurek z butelki.


Do garnka wlać wodę, wrzucić kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek i gotować ok. W międzyczasie usmażyć cebule oraz ścinki na odrobinie oleju, po czym dodać do wywaru z kiełbasy. Następnie dodać ziemniaki i ugotować je do miękkości, dodać zakwas, zagotować, dodać czosnek.


Na patelni zeszklić posiekany czosnek, oraz cebulę, dodać do reszty. Całość gotować około 15. Sprawdzone przepisy na pyszny żurek. Zobacz, jakie przyprawy będą odpowiednie do ugotowania żurku. Zależy mi także na jak najbardziej dietetycznej wersji tej zupy :) Ale.


Jak się zagotuje smakujemy i solimy (teraz bo czasami zakwas jest słony no i czosnek był z solą), doprawiamy pieprzem, posypujemy majerankiem (dużo - jedna paczka co najmniej). Podajemy z chlebem i ewentualnie z jakiem na twardo. A jak ktoś lubi biały barszcz z suszonymi grzybami - to polecam mój przepis na soku z kiszonej kapusty. Powstaje na bazie zakwasu z mąki żytniej razowej.


Można go podawać z ugotowanymi ziemniakami, okraszonymi smażonym boczkiem lub tylko z kiełbasą i gotowanymi jajkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty