czwartek, 30 czerwca 2016

Jaka mąka jest najlepsza na faworki

Mąka pszenna, owsiana, razowa, a może żytnia? Jaka mąka do czego jest najlepsza? Którą wybrać na zakupach? Wiesz co oznacza dany typ mąki i jaki jest najlepszy?


Typ mąki określany jest na podstawie zawartości w mące substancji mineralnych.

Popularnie zawartość substancji mineralnych w mące nazywana jest zawartością. A jaka maka jest najlepsza do faworkow? Mąka ryżowa, mąka żytnia, mąka gryczana, jaglana, mąka pszenna czy mąka z amarantusa – oferta mąk chlebowych i niechlebowych dostępnych na rynku jest ogromna.


Jednak która z nich pomoże w walce z dodatkowymi kilogramami? Pieczywo to jeden z pierwszych produktów, jakie odrzucamy w momencie, gdy decydujemy się na dietę, mimo, że to właśnie one stanowią podstawę naszego. Rodzajów mąki jest naprawdę dużo.


Z samej pszenicy kilkanaście.

I jaka jest mąka najlepsza? Czy wiemy jak ich używać? Na pewno nie tortowa, choć niektórzy dają ją do wszystkiego. Warto też wiedzieć, że zdrowi nie muszą unikać glutenu. Na Twoim miejscu nie zabierałabym się za robienie pączków w ogóle jeśli masz problem z dobraniem mąki w stylu żytnia czy pszenna.


Nie wyjdą Ci po prostu bo to nie jest wcale takie proste i nie wystarczy wiedzieć jaką mąkę zastosować. Jeszcze kilkanaście lat temu nasze mamy i babcie miały łatwiej, w sklepach znaleźć można było jedynie mąkę pszenną, ziemniaczaną i może jeszcze kilka innych. Stajesz przy półce i nie wiesz, po którą sięgnąć. Nie piszę o właściwościach, o tym co oznaczają symbole, bo tych informacji w necie jest wiele. Ja skupiłam się tylko na tym, co jest ważne w wyborze właściwej mąki do konkretnego zadania jakie nas czeka.


Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.


Jest niezwykle plastyczna, w związku z czym idealnie nadaje się do wypiekania wielu produktów. Jest także dobrym wyborem dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem. Mąka orkiszowa – mąka otrzymywana ze specjalnej odmiany pszenicy, zawierająca „dobry” gluten.

W smaku neutralna, lepiej nadaje się do naleśników typu pancakes niż tradycyjnych. Powód jest prosty – ciasto zrobione na jej bazie jest bardziej kleiste, dzięki czemu trudniej je rozprowadzić na patelni, tworząc cienki placek. Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto zbijać wałkiem przez kilka minut ,następnie bardzo cienko rozwałkować. Powycinać ciasto i zrobić faworki następnie zozgrzać olej w garnku , smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron.


Oczywiśćie posypać cukrem pudrem , tylko jak troszke ostygna. Im bielsza jest mąka, tym bardziej delikatne są wypieki, ale jednocześnie mniej w nich składników mineralnych i błonnika. I tak typ 4określa zawartość proc.


Mąka ryżowa – ciemna, zawiera wszystkie składniki z otrębów, ligniany i fitoestrogeny. Pełnoziarnista ryżowa mąka ma delikatny słodkawy smak, nadaje się dla osób chorych na celiakię. Niedawno słuchałam audycji radiowej, gdzie jak zwykle w okolicy Tłustego Czwartku (zresztą Boże Narodzenie i Wielkanoc też są dovrym pomysłem) pytano o to, jaka tłustoczwartkowa potrawa jest najlepsza. Kruche i rozpływające w ustach, czy raczej twardsze i chrupiące? Najczęściej używaną mąką jest ta o typie zbliżonym do 500.


Oznacza to, że w 1kg mąki znajduje się ok. Mąka używana jest głównie do naleśników, zasmażek i panierki, ale największa jej ilość wykorzystywana jest do produkcji pieczywa. Tortowa, luksusowa, pszenna i żytnia – to najpowszechniejsze i najczęściej kupowane mąki.


Jakie inne ich rodzaje warto wypróbować? Dania główne Idealne ciasto na pierogi - tylko mąka, woda i sól. Najzdrowsza i najlepsza dla organizmu jest mąka pełnoziarnista, czyli taka, która powstała z całych ziaren zbóż, łącznie z łuską i kiełkiem. To w nich bowiem kryje się najwięcej ważnych składników: błonnika, witamin, minerałów i substancji bioaktywnych.


Na rynku polskim możemy kupić coraz częściej mąki do domowego wypieku chleba żytnie i pszenne. Mąki do domowego wypieku chleba. Kupując mąki chlebowe należy zwrócić uwagę również na typ oznaczony liczbą.


Stałe proporcje mąki do tłuszczu i cukru - 3:2:- dadzą nam najbardziej klasyczne ciasto kruche. Czyli, jeżeli użyjemy 3gramów mąki, tłuszczu powinno być 2g, a cukru 1g. W przypadku słonych wypieków kruchych - cukru nie dodajemy. Dodatkowym spoiwem ciasta są żółtka.


Mąka - powinna być sucha i przesiana.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty