czwartek, 16 czerwca 2016

Ciasto pod malinową chmurką

Deser posiada wszystko co najlepsze, pyszne ciasto kruche, kwaśną galaretkę malinową, cudowny krem i ukochaną bazę. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym. Nakłuć widelcem i piec ok.


MALINOWA CHMURKA - IDEALNY PRZEPIS NA CIASTO - przełamana smakiem owoców pyszna beza :) Delikatne, idealne ciasto, które uwodzi smakiem! Smaki są idealnie zrównoważone, aby ciasto nie było zbyt słodkie.

Składa się z wspaniale współgrających ze sobą warstw-kruchego spodu, galaretki z malinami, masy śmietanowo-serowej oraz kruchej bezy z płatkami migdałowymi. Malinowa chmurka zawsze wprawia gości w zachwyt. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasta siostry anastazji malinowa chmurka. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minut.


Kiedy Ewa Wachowicz upiekła pierwsze ciasto malinowa chmurka, już wiedziała, że będzie to deser idealny na zakończenie każdego lata. Ciasto malinowa chmurka. Kruchy spód z warstwą malinowej galaretki, z zatopionymi w niej owocami malin, kremowa masa śmietankowa oraz chrupiąca beza z migdałami, jest prawdziwym rarytasem, które koniecznie trzeba upiec.

Majówka już za kilka dni, dlatego też może skusicie się na ciasto z którym dziś do Was przychodzę. Jest niezwykle pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. Jednym słowem – uzależnia! Uznaliśmy je za jedne z najlepszych ciast na świecie! Przepis w gruncie rzeczy bardzo łatwy i nie ma się co bac!


Tylko faktycznie warto odwrotnie zacząć aby wyrobić się z nim szybciej. Najpierw bezę godzinkę w 1stopni. W tym czasie kruche ciasto. Jak beza sie wysuszy od razu wyjelam i upieklam spod.


W ciepła jeszcze galaretkę rozkruszylam palcami minut wcześniej wyjęte z zamrażarki maliny. W internecie i na forach społecznościowych zrobiło ogromną furorę. Okazja bardzo wyjątkowa, bo pierwsze urodziny małego Niuni Zobacz więcej. PrzepisyJoli Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Przepisy Joli. Zawróci Wam w głowach już od pierwszego kęsa #128077; Wiemy o tym najlepiej z własnego doświadczenia #128521; Jeśli kochacie słodkości równie mocno jak my, mamy jeszcze mały bonus.


Wypiek ten znakomicie nadaje się na wszelkie okazje takie jak imprezy okolicznościowe czy też rodzinne spotkania.

Zagniatamy wszystkie składniki na jednolitą masę. Kruche ciasto, maliny z galaretką, krem z mascarpone i bitej śmietany i delikatna beza. Połączenie wielu pysznych smaków w jednym cieście. Bezę i kruche ciasto najlepiej przygotować wcześniej i kilka godzin przed podaniem połączyć z kremem i galaretką.


Do miski wsypać wszystkie składniki i zagnieść ręką. Słyszałam o tym cieście już chyba ze dwa lata temu, ale jakoś nie było mi po drodze, by je wykonać. W końcu się zmobilizowałam, gdyż świeże maliny się kończą i postanowiłam to wykorzystać. Z tego co pamiętam powinnam wykorzystać jeszcze płatki migdałów, jednak ja ich po prostu nie miałam piekąc bezę późnym wieczorem, a ochota. Myślę, że mało komu ona nie smakuje:) wiec jeśli jest ktoś, kto nie próbował- to Koniecznie musi;) troszkę zmieniłam klasyczny przepis, ponieważ na tamtym spodzie nie chciała mi wyjść chrupiąca beza (tylko taka gumowata).


Polecam wszystkim miłośnikom malin - i nie tylko! Goście zachwyceni, wszyscy objedzeni po uszy. Nie doczytałam tylko komentarzy i niepotrzebnie rozmroziłam maliny, ale na przyszłość użyję takich prosto z zamrażarki. To ciasto to rzeczywiście chmurka, na dole ciasto kruche, potem galaretka z malinami, śmietana z serkiem mascarpone i na wierzchu beza.


To mój numer jeden wśród deserów w sezonie na maliny. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem połącz z zimnym masłem. Owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce.


This feature is not available right now. Trochę pracochłonne, ale naprawdę warto się pomęczyć. Najlepsze jest na drugi dzień, więc można spokojnie zrobić dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc.


Upiec tak samo drugi placek z ciasta. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.


Galaretka malinowa Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do. Z pozoru skomplikowane, ale to tylko kwestia dobrej organizacji pracy. Cieniutka warstwa kruchego ciasta, spora warstwa galaretki z owocami, puszysty krem i jakby tego było mało na wierzchu chrupiąca beza z migdałami.


Pyszne ciasto, wyglądem przypominające lekką chmurkę. Wszystko to za sprawą połączenia warstw kruchego ciasta, galaretki z malinami, lekkiemu kremu z mascarpone oraz delikatnej bezy na wierzchu. Efektowne i łączące wiele smaków w sobie. Wbrew pozorom wykonanie ciasta nie jest trudne, a z moimi instrukcjami wyjdzie ono każdemu- gwarantuję.


Przygotowanie kruchego ciasta: Mąkę pszenną łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, masłem, ekstraktem z wanilii oraz żółtkami. Całość dokładnie wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa. Tak przygotowane ciasto owijamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty