Pyszne, delikatne ciasto, kryjące w sobie pyszny wkład z jagód. To zdecydowanie jedna z najbardziej ulubionych letnich propozycji. Jeśli pałaszujemy je dodatkowo z zimnym mlekiem… czego chcieć więcej. Bardzo puszyste bułeczki z jagodami.
Najlepsze jagodniki, bardzo, bardzo puszyste i lekkie jak piórko.
Absolutne, drożdżowe mistrzostwo świata nie do kupienia w żadnej cukierni. Bułeczki układać z zachowaniem odstępów. Potrzebne będą blachy, po jagodzianek na jednej.
Odstawić do podrośnięcia na ok. Piekarnik nastawić na 1st. C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
Wierzch jagodzianek z pierwszej partii posmarować delikatnie roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, wstawić do piekarnika i piec.
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj łyżki mleka, odstaw w ciepłe miejsce na około minut. BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z JAGODAMI BABCI LIDZI. Zaczyn drożdżowy: szkl. Dodać drożdże, łyżkę cukru, łyżkę soli, łyżki mąki.
Wymieszać dokładnie aż rozpuszczą się drożdże. Jajka i żółtka wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym. W zasadzie nie są to klasyczne jagodzianki, a raczej bułeczki z jagodami, ale taka wersja od czasu do czasu mile widziana.
Przepis jest bardzo podobny do tego na bułeczki z porzeczkami. Forma dokładnie ta sama, czyli „do odrywania”, ale ciasto nieco zmodyfikowałam i znacznie dłużej zachowuje świeżość, bo nawet po dniach bułeczki są pulchne. Dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na bułeczki drożdżowe z jagodami i kruszonką.
Drożdże Babuni do słodkich wypieków rozetrzyj z łyżką cukru i dwiema łyżkami mąki. Przygotowanie dania jagodzianki - najlepszy przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami (prawie bez wyrabiania!) Przygotuj składniki - wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową. Dodaj łyżki mleka, wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na około. Wyrośnięte ciasto wybrać z misy, wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i chwilę powyrabiać pozbywając się pęcherzy powietrza.
Podzielić na równych części.
Z każdej formować owalny placuszek o grubości ok. Mleko podgrzewamy w garnku, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę z dwóch szklanek mąki wysypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz jajka: jedno całe oraz żółtek (białka zostawiamy na później). Myślę, że wiekszość z Was upiekła już tego lata jagodzianki.
Ja również nie przechodzę obojętnie obok wypieku, który mocno pobudza moje kubki smakowe. Uwielbiam pachnące, puszyste ciasto drożdżowe , a w połączeniu z jagodami wrost ubóstwiam. W związku z tym wysyłają mi do spróbowania Zobacz więcej.
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga ogrody babilonu. Należy zatem korzystać z innych wspaniałości lata. Zapraszam na delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach drożdżowe bułeczki maślane. Jagody to doskonały pomysł. Połowę zrobiłam z jagodami, połowę bez, tylko z polewą z lukru.
W weekend zawsze gości u mnie na stole coś słodkiego. Czasem jakieś ciasto, czasem ciasteczka, czasem bułeczki. W zależności od humoru, smaków i życzeń domowników :) Jednym z przepisów do których regularnie wracam są bułeczki drożdżowe z kruszonką. Placek z sliwkami mrożonymi. Dodane przez baskaw: Tylko o kuchni.
Bułki drożdżowe z borówkami. Smakują jak tradycyjne bułki z jagodami, czyli jagodzianki. Zapraszam po przepis na mięciutkie i delikatne drożdżowe bułeczki z borówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.