czwartek, 9 czerwca 2016

Pancakes przepis bez masła

Prosty przepis na naleśniki krok po kroku. Naleśniki to pyszne i pożywne danie, które wspaniale się nadaje na śniadanie, obiad i kolację. My uwielbiamy naleśniki za to, że są łatwe w przygotowaniu i dają pełną dowolność w wyborze nadzienia. Przekonajcie się sami, że. Klasyczne, amerykańskie pancakes, czyli naleśniki amerykańskie.


Odpowiednio przygotowane pancakes są mięciutkie i bardzo puszyste.

Tradycyjnie podawane są z syropem klonowym, ale pasuje do nich również każdy słodki dodatek, jaki używa się do zwykłych naleśników. Sama piekę pancakes na różne sposoby – słodkie i wytrawne, ale jak dotąd nie udało mi się zamieścić na nie ani jednego przepisu z prostej przyczyny – na placki każdy czeka niecierpliwie z widelcem w dłoni – zdjęcia? Ten przepis to przepis najprostszy, niezwykle ekonomiczny, a nawet można powiedzieć – kryzysowy.


Pyszne pankejki z syropem klonowym to tradycyjne amerykańskie danie na śniadanie. Powyższe placuszki to nic innego jak przepis podstawowy na pancakes z mąki, mleka i proszku do pieczenia, czyli są to pancakes bez maślanki. Placuszki te wychodzą bardzo puszyste i pyszne.


Moje ulubione i puszyste pancakes bez masła. Pancakes prosty przepis. Do ciasta dodaję odrobiny oleju lub oliwy.

Dzięki temu nie muszę natłuszczać patelni i robię prawdziwe pancakes przepis fit! Te mega pyszne placuszki z serka homogenizowanego są dietetyczne. Dodaję do nich niewiele cukru. Nazywane są również placuszkami, ewentualnie racuszkami. Zdecydowanie są smaczne i już!


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pancakes przepis bez masła. Wystarczy ją tylko podgrzać i dogotować ryż lub makaron. Dzisiaj również utworzyłam nowy dział — o który od dawna mnie prosiliście — z przepisami dla dzieci. Znalazły się w nim starsze przepisy na pierogi, zupy, naleśniki i placuszki jak i ostatnio dodane przepisy na kotlety mielone, pulpeciki i smażone filety z kurczaka.


Dzieciaki jedzą aż im się uszy trzęsą. Chyba na jakiś czas zrezygnujemy z tradycyjnych naleśników na rzecz pankejków ;) Po raz kolejny sięgam po przepis z moje wypieki i po raz kolejny nie zawiodłam się. Bardzo prosty przepis na lekkie i puszyste wegańskie pancakes, które nie dają po sobie łatwo poznać, że są bez jajek i mleka, a do tego pełnoziarniste.


Tak samo pyszne jak tradycyjne, dlatego według mnie nie ma sensu sypać do nich jałowej odżywczo białej mąki. Poza tym pankejki pełnoziarniste wyglądają na apetyczniej przyrumienione, bo są z natury brązowe. Placki (pancakes) bez jajek - śniadanie awaryjne! Pusta lodówka każdemu się zdarzyć może.


U mnie często pusta jest z premedytacją, bo kiedy wiem, że kilka weekendów z rzędu spędzę poza domem to nie robię większych zakupów i staram się w ciągu tygodnia kombinować posiłki zużywając zapasy. W każdym razie dziś chciałabym uczcić zwycięstwo placków nowym przepisem na pancakes z masłem orzechowym, tym razem bez banana (bo wiem, że nie wszyscy szaleją na jego punkcie).

Poza masłem orzechowym mamy płatki owsiane (no ba), jogurt naturalny i jajka. Tak przygotowaną polewę czekoladową. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię. Powierzchnię smarujemy odrobiną masła, nalewamy porcje ciasta. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron.


Ciepłe naleśniki serwujemy z małą kosteczką masła, syropem klonowym i borówkami. Otóż zdarza się, że mam w domu wszystko, wszytsko, by przygotować w domu naleśniki czy placuszki, zaglądam do lodówki a tam okazuje się, że nie ma jajek. No tak, bez jajek jak bez ręki, ale trzeba sobie jakoś radzić. W książce Celebrating pancakes, waffles and crepes Avner Laskin znalazłam przepis na bezjajeczne placuszki. Delikatne i puszyste naleśniki z dodatkiem masła i syropu klonowego, to zdecydowanie coś, czego warto spróbować.


Właśnie skończyliśmy jeść te placuszki. Na pewno do powtórzenia. Masło można bez szkody dla placków zamienić na olej, a jeśli chodzi o ilość cukru, to polecam najpierw spróbować dynię, moja piżmowa była tak słodka, że spokojnie wystarczyło dodać dwie łyżki cukru.


Lubię ten przepis, bo jest szybki i naprawdę prosty, a na dodatek te bezglutenowe pancakes powstają z dobrej jakości składników: kefir, masło, mleko z witaminami, jaja, mix o krótkiej etykiecie. Ale jest jeden warunek: aby usmażyć pancakes na złoty kolor, bez tłuszczu, musisz użyć specjalnej patelni naleśnikowej. Wypasiona propozycja na wegańskie, szybkie, pyszne i pożywne pierwsze lub drugie śniadanie (również na wynos) – pancakes czekoladowe, a właściwie kakaowe, z borówkami lub porzeczkami i masłem orzechowym.


Zdrowe i dietetyczne, bo bez dodatku jajek, mleka krowiego, cukru i białej mąki. Delikatne, złociste, rozpływające się w ustach danie serwowane głównie na śniadanie. Koniecznie poznajcie również moje inne przepisy na placuszki, na pewno znajdziecie coś dla siebie. Może Cię zaskoczę, ale amerykański pancakes, to typ naleśnika, ktory smaży się na j patelni (bez dodatku tłuszczu).


Rozpuszczonym masłem wzbogaca się gotowe ciasto. Dzieki temu usmażony naleśnik ma złoty kolor na całej powierzchni, z zewnątrz jest lekko chrupki, a wewnątrz przyjemnie miękki ;).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty