wtorek, 7 czerwca 2016

Zupa z groszku zielonego

Zupa krem z zielonego groszku podbiła moje serce już jakiś czas temu. Uwielbiam zielony groszek pod każdą postacią. Kiedy robię tradycyjną sałatkę jarzynową to nie potrafię się oprzeć i zawsze podjadam nieco groszku przed dodaniem go do reszty składników. Zupa-krem z zielonego groszku to danie, które możesz podać przez cały rok.


W sezonie skorzystaj ze świeżego groszku, natomiast zimową porą sięgnij po paczkę mrożonych warzyw. To była totalna rewolucja.

Z nudnego Zajazdu Euforia Magda Gessler zrobiła Spichlerz z pyszną, domową, ale nie nudną, kuchnią. Teraz w restauracji w Ciągowicach po Kuchennych rewolucjach można zjeść takie specjały jak właśnie zupa krem z groszku zielonego, gicz cielęca oraz śledzie w dwóch smakach. Gęsty krem z zielonego groszku - możliwy do ugotowania właściwie przez cały rok.


W sezonie z młodego, a poza nim z mrożonego groszku, oraz kilku prostych dodatkowych składników. Na obiad odczarowujemy też znane z dzieciństwa połączenie groszku i marchewki oraz wymyślamy nowy przepis na grochówkę – z zielonym groszkiem. Bardzo szybko się ją przygotowuje i serwuje najczęściej z prażonymi płatkami migdałów. Sycąca, w sam raz na ciepłe dni. Zainspirowana przez Zebrrę ugotowałam ją wreszcie.


Dodatkowym bodźcem do jej sporządzenia było użycie blendera, który mam od niedawna.

Kilka dni temu przeglądając szafki w poszukiwaniu makaronu do sosu pomidorowego natknęłam się na kupione dość dawno paczki zielonego groszku i ciecierzycy. Zupa z groszku z serkiem mascarpone lub słodką śmietanką jest boska ale i bardziej kaloryczna. Możesz zatem krem z groszku zielonego ugotować z dodatkiem mleka krowiego.


Zupa dobrze smakuje również z serem pleśniowym. Jeśli szukasz inspiracji na smaczne i wegetariańskie danie, dobrym rozwiązaniem może okazać się krem z zielonego groszku. Pokrój drobno warzywa: cebulę (użyj dymki lub czosnkowej), czosnek oraz marchewkę. Przysmaż je na rozgrzanym tłuszczu, uważając żeby się nie przypaliły.


Dlatego polecamy przepis na krem z zielonego, mrożonego groszku. Robi się go bardzo szybko, jest bardzo smaczny i pięknie się prezentuje :) Pamiętajcie tylko, że groszek mrożony nie może być zbyt długo gotowany bo straci swój piękny kolor. Zupa groszkowa - jednakże nie w formie popularnego ostatnio kremu. Tak przygotowana zupa jest.


Zapraszam na mojego bloga:. Co zrobić na takim wywarze? Przeważnie gotujemy zupę pomidorową, ale chcąc urozmaicić obiad postanowiłam poszperać w mojej spiżarni i znaleźć inne rozwiązanie. Zupa z zielonego groszku Na zrobienie tej zupy zdecydowałam się, kiedy z wczorajszego dnia zostało resztę rosołu.


Można ją doprawić w dwojaki sposób - pierwszy, który tym razem wybrałam, to pikantna przyprawa chilli i sos tabasco, drugi, łagodniejszy sposób - to świeża mięta i sok. Dla wszystkich miłośników zupy krem i groszku oraz dla dzieci, które nie chcą jeść warzyw. To pyszne danie zarówno na specjalne uroczystości, jak i bez okazji.


Kroki wykonania: Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.

Dodać do niej połowę mrożonego groszku. Wlać pół szklanki bulionu. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. MIĘTOWA ZUPA NA ZIARNKU GROCHU (dla głodnych księżniczek) szkl. Już w kwadrans przygotujesz smaczny i gęsty krem z groszku, który możesz podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami – w całości lub w kawałeczkach.


Do kremu z zielonego groszku możesz dodać również ziemniaki oraz zasmażkę, jeżeli chcesz bardziej zagęścić zupę. Za sprawą jesieni, zupy krem królują w moim menu #128578; Tym razem zupa krem z mrożonego groszku. Mimo użycia tylko kilku składników jest niezwykle aromatyczna – intensywnie czuć groszek! Potrzebujesz groszku, koperku i pora.


Zagotowane z bulionem, zmieszane ze śmietanką - stworzą pyszne, lekkie danie. Prosty przepis na smaczną, zdrową zupę. Kremowa zupa z zielonego groszku i koperku. Delikatna, łagodna i kremowa zupa krem z zielonego groszku z mascarpone. Szybka do przygotowania i idealna na wiosnę oraz lato.


Taka gęsta zupa może zastąpić cały obiad - jest sycąca i jednocześnie lekka. Włoskie cantucci z migdałami i suszonymi śliwkami. Sałatka ze szpinaku, indyka i karmelizowanych orzechów z oliwą z pestek dyni.


Krem z zielonego groszku i szpinaku. Zupa z pieczonych pomidorów i czerwonej soczewicy. Chili fasolowe z czarną soczewicą i stekiem. Można ja zrobić albo z groszku świeżego albo z mrożonego. Do tego oczywiście groszek ptysiowy.


Można zupę przelać przez sito, aby miała bardziej kremową konsystencję. Na pewno będzie smakować każdemu. Czasami wychodzi mniej gęsta, innym razem ma taką konsystencję, że można postawić w niej łyżkę #128578; Z podanej w przepisie poniżej ilości składników powinna wyjść Wam dość gęsta zupa o bardzo kremowej konystencji dla 3-osób. Zupę gotuję zawsze na oko.


Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe. Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Przygotowanie do min Czas gotowania osób Porcja v Wegetariańskie.


Jest to prosta zupa, ale wykwintna jednocześnie. Wyglądem może zachwycić, a jej delikatny kremowy smak zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienie. Połączona z suszonymi pomidorami, wędzonym bekonem lub boczkiem.


A zupa jest pyszna, mam na dziś drugą porcję :-) Alu, no bo coś mi się wydaj, że Nigela przykrywała groszek (ale głowy nie dam, bo dawno oglądałam ) i nie zachował tego pięknego koloru. P Generalnie nie lubię zielonego groszku, wybieram go z wszelkich sałatek i potraw, ale ten krem jest genialny. Nie wiem może to kwestia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty