piątek, 3 czerwca 2016

Botwinowa

Lekka, wiosenna zupa z młodych buraczków, o pięknym kolorze. Jest bardzo szybka do przygotowania. Polecam podawać ją z jajkiem na twardo. Typowo wiosenna zupa botwinkowa podana z ziemniakami, jajkiem i koperkiem.


Pyszna sezonowa zupa z botwinki.

Zupa botwinkowa przepis. Bardzo szybka w przygotowaniu. Dziś pyszna domowa botwinka lub zupa z młodych buraczków. Gorąca, z buraczkami, marchewką i korzeniem pietruszki oraz z podduszoną na maśle botwiną. Bowiem połączenie z ziemniakami i marchwią gwarantuje, że zupa botwinkowa uda się wyśmienicie i może śmiało zastąpić rosół podczas niedzielnego obiadu.


Wydrukuj ten przepis na botwinkową zupę zabielaną śmietaną! Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies.

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Marchewkę zetrzeć na tar5ce jarzynowej, ziemniaki pokroić w kostkę, pozostałe warzywa pozostawić w całości. Ugotować z dodatkiem jarzynki. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dodać pokrojoną na kawałki botwinkę.


Chwilę pogotować, aby zupa nie straciła koloru. Doprawić maggi i pieprzem, dodać koper. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Przygotowanie: Marchewkę i pietruszkę drobno pokrój lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.


Oto moja botwinka, lekka zupa botwinkowa, prosta i smaczna o pięknej barwie i pysznym smaku. Oto smaczna zupka z młodych warzyw, gotuje się ją bardzo szybko. Lista przepisów na botwinowa z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Poznaj przepis na domową botwinkową.

Wytnij liście i oddziel łodygi od buraków. Z jajkami i ziemniakami! Sałatka z sałaty rzymskiej. Zielona sałatka z orzeszkami piniowymi. Botwinkę dokładnie umyj.


W moim rodzinnym domu prym wiodły zawsze ogórki kiszone, jednak ogórki małosolne ze względu na ich proste i szybkie przygotowanie też znajdowały miejsce na stole. Delikatna botwinkowa zupa, którą można serwować na ciepło oraz w formie chłodnika. Do jej przygotowania użyj wywaru mięsnego, ale dobrze pasuje też bulion warzywny. Dobrym pomysłem będzie wcześniejsze podduszenie ich z niewielką ilością wody i sokiem z cytryny albo octem jabłkowym.


Można zrobić ją na wiele sposobów, ale za obowiązkowy dodatek uznaję jajko z koperkiem. Po kuchni rozchodzi się charakterystyczny zapach, nalewam dużą chochlę do talerza i wychodzę na taras, cieszyć się jej smakiem w promieniach wiosennego słońca. Pojawiły się już pierwsze botwinki w sklepach, co mnie bardzo cieszy i mam wrażenie, że właśnie z botwinką, szparagami i ogórkami małosolnymi kojarzy mi się wiosna. Kalkulator kalorii - sprawdź ile kalorii zawierają twoje posiłki.


Najlepsza zupa botwinkowa! Tabele kalorii, wartości odżywcze, kalorie produktów, kcal, białko, węglowodany, tłuszcz, tabela kalorii. Mieszanka stanowi bazę do zupy botwinowej, barszczu czerwonego, 100g suszu zastępuje około 1kg świeżych warzyw.


Burak to jarzyna będąca prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, nie tylko bulwy, ale i listki. Ziemniaki obrać ze skórki i umyć dokładnie, pokroić w drobną kostkę. Rozgnieść czosnek i wrzucić.


Naczynie miksujące TMma większą pojemność niż TM(pojemność litra zamiast litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TMdo gotowania w modelu TMbez dostosowania ilości składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty