poniedziałek, 6 czerwca 2016

Jak zrobić makowiec z gotowej masy

Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Lista przepisów na makowiec z gotowej masy z puszki z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Prosty przepis na makowiec na Święta. To najlepszy tradycyjny przepis na makowiec zawijany - rolada makowa drożdżowa.


Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko.


Pyszny makowiec zawijany to symbol dostatku - wskazany podczas wieczerzy wigilijnej. Jak zrobić makowiec zawijany z gotowej masy z puszki? Mąkę pszenną przesiej dokładnie i połącz z posiekanym masłem. Ubij żółtka z cukrem i dodaj do masy. W międzyczasie wykonaj zaczyn z drożdży, ciepłego mleka oraz odrobiny cukru.


Pani Dorotko, co zrobić z nadmiarem masy makowej. Zostalo mi sporo, niestety już dodalam białko. Czy mimo wszystko można zamrozić, czy do kosza?


Jak zrobić makowiec z gotowej masy

Oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Z kartoflanego pola. Kruszący się i zapychający makowiec to zmora na świątecznym stole. By tego uniknąć, masę makową niezbędną w każdym przepisie na makowiec, wymieszaj z dwiema łyżkami słodkiej śmietany.


Nieco wilgotności wypiekowi nada dodane do niej starte jabłko. Dużo zależy od rodzaju użytej masy makowej, im bardziej wodnista, tym makowiec bardziej wilgotny. Pyszny, łatwy w przygotowaniu, nie wymagający dużego nakładu pracy- makowiec może być znakomitą propozycją na świątecznym stole. To smakowity wypiek który potrafi zrobić każdy laik.


Ciasto, które każdy może zrobić i to w błyskawicznym czasie. Z każdej masy makowej, domowej lub gotowej. Idealny wypiek na gościńca lub spotkanie Wigilijne w pracy. Wpadnijcie więc na ostatnie zakupy i upieczcie własny makowiec, dla siebie i bliskich. Z podanego przepisu otrzymamy ciasto na trzy średniej wielkości makowce.


Ciasto dzielimy na trzy części i podsypując mąką, rozwałkowujemy na placki o grubości pół centymetra. Nakładamy masę makową i zawijamy w podłużną roladę. Każdy makowiec zawijamy dodatkowo w papier pergaminowy, ale nie szczelnie, tylko w formie tuby. Więcej niż przepisów.


Jak zrobić makowiec z gotowej masy

Też piekłam ten niesamowity tort makowy na święta i …. I na kolejne święta też. W końcu pomysł na super wilgotny makowiec. Przyznam się szczerze, ze robiłam go z gotowej masy na B. Ale można i bez foremek: rozwałkować kruche ciasto, powycinać szklanką okrągłe placki, z reszty zrobić wałeczek i uformować z niego obwarzanki o zewnętrznej średnicy takiej, jak wycięte kółka. Poukładać na nich i lekko docisnąć, robiąc w ten sposób wyższe brzegi. Pośrodku włożyć do każdej miseczki porcyjkę masy.


Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty