środa, 22 czerwca 2016

Makowiec z puszki bez spodu

Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Makowiec rozpływa się w ustach. Seromakowiec bardzo dobrze smakuje polany.


Przepis na makowiec bez mąki. Sama warstwa pysznego maku, bez ciasta.

Z połączenia sera z makiem, powstało łatwe do przygotowania, bardzo smaczne, lekko wilgotne ciasto. Ten przepis podałam w ostatnim numerze magazynu „Uroda życia”, w którym pojawiły się moje nowe propozycje na świąteczne potrawy. Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Witam amatorów dobrego makowca, bez ciasta i dodawania tłuszczu, bo i po co-mak sam w sobie ma go sporo. Subskrybuj po więcej przepisów!


Szcegółowy opis przygotowania na. Zapraszam dzisiaj na pyszny makowiec z serem na kruchym cieście. Jest bardzo smaczny, wilgotny, trochę waniliowy i migdałowy, wygląda apetycznie po przekrojeniu, ma takie łatki.

Do jego przygotowania użyłam gotowej masy makowej z puszki. Sero-makowiec to ciasto, które łączy w sobie kwintesencję Świąt Bożego Narodzenia – sernik i makowiec w jednym. Połączenie doskonałe dla wielbicieli obu smaków. Możecie przygotować je także z dowolnym spodem, czy to z kruchego ciasta czy herbatników. Pizza bez spodu nie trzeba wyrabiać ciasta :) i jest łatwiejsza w przygotowaniu.


Ja, jako dziecko zawsze wyjadałam sam mak z ciasta – w tym przypadku nie muszę tego robić, maku jest mnóstwo. Dla zabieganych, którzy nie znaleźli mielonego maku polecam szybki makowiec oparty na gotowej masie z puszki – składniki zostały dobrane specjalnie do mas kupnych, dlatego nie musicie obawiać się, że makowiec wyjdzie za słodki. Można przygotować go bardzo szybko – nawet w Wigilię rano, a co ważniejsze nie odbiega jakościowo. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia.


Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników.


Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Dzisiaj już ostatni w tym roku przepis na makowca- makowca dla zabieganych, bo wykorzystujemy gotową masę makową z puszki. Nie jest to tradycyjny makowiec, który znamy ze swoich domów.


Różni się od innych i to bardzo.

To jedno z moich ulubionych ciast Świątecznych. Bardzo wilgotny ,aromatyczny z grubą warstwą polewy czekoladowej makowiec. Nie potrzebuje spodu z ciasta.


Smakuje pysznie, najlepiej,żeby po upieczeniu miała czas aby dojrzeć 2-dni. Z bakalii daję siekane migdały, skórkę pomarańczową, rodzynki. Do wylanego na blaszkę ciasta wkładam jeden migdał w całości, kto go znajdzie w swoim kawałku będzie miał szczęście przez cały rok.


Zdecydowanie do przygotowania nie tylko od święta! Tradycyjny sernik pieczony bez ciasta. Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat. Taki makowiec japoński jest najlepszy!


To makowiec bezglutenowy, wegański, bez jajek, białek mleka, pszenicy itd. Kwaśne jabłka łagodnie podkreślają smak maku, a ich obecność powoduje, że ciasto jest przyjemnie wilgotne. Interesujące urozmaicenie tak klasycznego ciasta.


Piekarnik ustawić na 1st. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Mak zalać mlekiem i gotować na małym ogniu mieszając ok. Dziś prosty makowiec bez pieczenia z miodem i bakaliami.


Zaskoczę Was pewnie, ale w tym roku zamiast po czarny sięgnęłam po biały mak (bo mi zalegał) i wyszło to super dobrze! Orginalnie w przepisie jest podany sposob przygotowania masy makowej ;ja poszlam na latwizne i uzywam gotowej masy z puszki (po dodaniu bialek troche dosladzam). Aby szybko upiec makowiec ucierany musisz mieć już gotową masę makową. Możesz użyć gotowej masy makowej z puszki lub zrobić własną masę. Pyszny sernik bez spodu i bez glutenu.


Ja użyłam tylko 4gramów masy makowej, ale to ciasto śmiało udźwignie jeszcze dodatkowe 2gramów. Masa makowa z mojego przepisu idealnie sprawdzi się do tego ciasta. Tym, co wyróżnia makowiec świąteczny z tego przepisu od pozostałych, jest brak konieczności przygotowywania spodu. Sekretem takiego ciasta jest kasza manna, dzięki której masa makowa nabiera zwartej konsystencji.


Jeśli spodobała Ci się taka wersja makowca, zapoznaj się z przepisem na jego przyrządzenie. Znajdziesz tu najlepsze i sprawdzone przeze mnie przepisy ze zdjęciami na pachnące miodem i migdałami pyszne makowce, ciasta i strucle z makiem. Wielkanocne, strucla drożdżowa z makiem, babka makowa, a także makowce na biszkopcie oraz na cieście.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty