poniedziałek, 6 czerwca 2016

Przepis na zakwas na barszcz biały

Zrobisz wtedy zakwas na barszcz biały z płatków owsianych. Zapraszam po mój przepis na barszcz biały domowy na zakwasie oraz barszcz biały bez zakwasu. Jak zrobić zakwas na barszcz czerwony.


Zakwas do barszczu czerwonego można też użyć do zrobienia pysznego. Zakwas na barszcz biały Na barszcz potrzebny jest zakwas. Jest on inny niż na żurek.

Na żur lub żurek zakwas przygotowuje się na bazie mąki żytniej razowej, na biały barszcz na bazie mąki pszennej razowej. Dziś proponuję przepis na barszcz na zakwasie z chrzanem i kiełbasą. Barszcz biały często mylony jest z żurkiem. Obie zupy mają podobne składniki, wygląd i sposób przygotowania. Na biały barszcz zakwas przygotowuje się na bazie mąki pszennej, zaś na żur na bazie mąki żytniej.


Następnie dodać letnią, przegotowaną wodę, obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz łyżkę suszonego majeranku. Przygotowując barszcz biały nie warto chodzić na skróty - tylko barszcz na zakwasie będzie miał charakterystyczny kwaśny smak, taki, który przypomina Wielkanoc. Tradycyjnie barszcz biały zabiela się śmietaną oraz świeżo utartym chrzanem, a serwuje z jajkami i białą kiełbasą.


Podstawą dobrego barszczu białego jest zakwas.

Biały barszcz, często mylony z gotowanym na zakwasie z mąki razowej żurkiem, jest zupą zabielaną śmietaną, o nieco delikatniejszym smaku, przygotowaną na zakwasie z mąki pszennej. Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, czas więc nastawić zakwas na biały barszcz lub żur. Nie wyobrażam sobie świąt bez tych tradycyjnych zup. Tymczasem choć te zupy smakują podobnie, to przygotowuje się je i podaje zupełnie inaczej.


Do zakwasu na barszcz biały używa się mąki pszennej, zaś do żuru mąki żytniej. Tradycyjny barszcz, jak u babci :) W ubiegłym roku zostaliśmy nim poczęstowani na Wielkanoc i tak nam smakował, że w tym roku postanowiłam podzielić się z Wami tym dobrym przepisem. Ugotowany na wywarze wołowym, z dodatkiem wędzonej i białej kiełbasy, zabielony śmietanką kremówką, bez zakwasu. Dziś spróbuj naszej wersji, którą wyróżniają dwie rzeczy – szybkość przygotowania i idealna kompozycja przypraw.


Zakwas może przybrać lekko niebieski kolor od czosnku - jest to naturalny proces i nie ma nic wspólnego z gniciem. Przed wlaniem zakwasu do wywaru na barszcz biały, należy go wymieszać i przecedzić przez sito. Tym się różni od zakwasu żurkowego, że jest wykonany na mące pszennej- może to być nawet maka tortowa, ale razowa jest bardziej wartościowa. Do słoika wsypałam mąkę, dodałam sól, ziele, liście i chili.


BARSZCZ BIAŁY – tradycyjny, polski przepis na Wielkanoc. OBIAD WIELKANOCNY PRZEPISY – oczywiście śniadanie wielkanocne jest najważniejsze, ale na pewno zastanawiacie się co podać na Wielkanocny obiad. Zebrałam najlepsze przepisy, które są moją propozycją na wielkanocny obiad. Przepis na barszcz biały z kiełbasą.


Cudowny przepis na barszcz biały z kiełbasą. Tym bardziej go polecam ponieważ ten barszcz biały z ziemniakami przygotujesz na prawdziwym domowym zakwasie. Najpierw należy przygotować domowy zakwas pszenny.

Jak to zrobić krok po kroku możecie przeczytać tutaj: domowy zakwas pszenny na barszcz biały. Durszlak Domowy zakwas na biały barszcz – przepis. Dorzucić po kawałku skórki z chleba razowego. Całość przelać do szklanego słoja, przykryć i zostawić w ciepłym i ciemnym miejscu. Po trzech dniach zakwasy będą gotowe do użycia.


Najlepszy, odpowiednio kwaśny barszcz jest możliwy tylko z zakwasem. Wypróbuj nasz prosty i sprawdzony przepis na zakwas na barszcz! Ciekawa w smaku, aromatyczna.


Dodać zakwas na biały barszcz jeśli go używamy i zagotować. Zakwas możemy jednak również przygotować na płatkach owsianych, otrębach czy wysiewkach, a wtedy definicja już nie jest taka prosta. Boczek pokrój w kostkę przysmaż w garnku o grubym dnie, dodaj umyte i pokrojone warzywa, grzyby i kiełbaski. Zalej wodą, gotuj pod przykryciem minut. Po tym czasie odcedź wywar, warzywa nie będą Ci już potrzebne, kiełbasę odłóż.


Odlej chochlę zupy do kubka, dodaj śmietanę, wymieszaj. Do wywaru dodaj zakwas, zagotuj, dopraw majerankiem, solą, pieprzem. Ugotowany na wędzonych żeberkach barszcz biały z przepisu Magdy Gessler będzie koronnym daniem w świątecznym menu. Sprawdź, jak ugotować wielkanocny barszcz biały według receptury szefowej Kuchennych Rewolucji. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Użycie mąki pszennej czyni barszcz subtelniejszą i delikatniejszą wersją żurku. To jego świąteczna i bardziej arystokratyczna odmiana, ponieważ zakwas powstał z luksusowej mąki pszennej. Dodatkowo tradycyjny barszcz biały zabiela się śmietaną, a smak podkręca się chrzanem.


Pozostając nadal w temacie śniadania wielkanocnego przedstawiam dzisiaj przepis na biały barszcz na domowym zakwasie. Gotowy zakwas musiał bowiem odbyć test próbny i zdał go na szóstkę z plusem. Na jego bazie powstaje najlepszy klasyczny barszcz, bez większych udziwnień – podany z najlepszą białą kiełbasą i jajkiem. Staropolski żur to prosta, mocna polska zupa. Jej smak właśnie powinien być kwaśny, więc raczej nie powinno się dodać do niej śmietany – ewentualnie jakąś kwaśną.


Zwróć uwagę, że w polskiej sztuce kulinarnej istnieje również barszcz biały (na zakwasie mąki pszennej) i to bardziej do niego pasuje słodka śmietanka. Oto barszcz biały wielkanocny dla opornych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty