środa, 15 czerwca 2016

Pieczarki nadziewane serem

Pieczarki to bardzo wdzięczne grzyby. Niewiele osób wie jednak, że grzyby te wspaniale smakują „w całości”, faszerowane według naszego upodobania. Możesz nadziewać je czymkolwiek, ja jednak polecam najprostsze rozwiązanie – żółty.


To łatwa do przygotowania przekąska, która sprawdzi się na przykład na szwedzki stół podczas przyjęcia. Farsz z mielonego mięsa (może być indyk lub szynka wieprzowa) doprawiam czosnkiem, suszonym oregano, papryką i kminem rzymskim. Przepis na pieczarki faszerowane jest u mnie w domu ostatnio regularnie taki sam.

Można ją również serwować, jako dodatek do dania głównego. Sięgnij raz po tę łatwą w przygotowaniu przekąskę i zakochaj się w jej smaku! Są aromatyczne, doskonale smakują, a przy tym zawierają mało kalorii.


Na spotkania przy grillu znakomicie nadają się pieczarki faszerowane serem żółtym lub pieczarki nadziewane pomidorami. Naszym zdaniem pieczarki faszerowane powinny zająć specjalne miejsce w każdym domowym jadłospisie. Farsz z podsmażonej cebulki i pieczarkowych trzonków z kiszonym ogórkiem, przykryty zapieczonym żółtym serem, sprawi że pieczarki nadziewane staną się hitem jako przystawki i przekąski.


Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Cebulę obieramy, drobno kroimy.

Olej rozgrzewamy na patelni i dusimy kilka minut cebulę i pokrojone nóżki. Wsypujemy bułkę tartą, drobno starty ser i posiekaną natkę pietruszki, wbijmy jajko. Wszystko dobrze mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Zapiekane pieczarki z serem. Ciekawym pomysłem na przystawkę przygotowaną w piekarniku jest przepis na zapiekane pieczarki z serem.


Dzięki temu, że danie jest pieczone, zawiera mniej tłuszczu niż potrawy smażone. Co więcej, pieczarki to obfite źródło potasu i fosforu oraz witamin, takich jak witamina PP, Bi B2. Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku. Czosnek drobno siekamy i dodać razem ze szpinakiem do cebuli. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową.


Całość smażyćmy na małym ogniu, ciągle mieszając. Usunąć trzonki, które również trzeba obrać. Małym nożykiem usunąć delikatnie blaszki, tworząc wgłębienie. Dodać trzonki i blaszki z pieczarek. Nadaje się również jako dodatek do obiadu lub na kolację np.


Faszerowane pieczarki ze szpinakiem i serem fetą - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Takie grillowane pieczarki stanowią doskonały pomysł na przystawkę lub ciekawy dodatek do obiadu. Ich wykonanie jest bardzo proste i nie wymaga wiele wysiłku, wystarczy kilka minut, by powstała pyszna przekąska.

Z pewnością posmakuje nie tylko wam, ale również waszym bliskim. Niesamowite połączeni smaków sprawia, że nie będziecie w stanie oprzeć się takiej pieczarce. Umyć pieczarki, odciąć trzonki. Następnie trzonki drobno posiekać i przesmażyć.


Wymieszać z białym serem, dodać bardzo drobno posiekaną cebulkę i szczypiorek. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić pieczarki serowym farszem. Ser pleśniowy rozgnieść widelcem i połączyć z przesmażonymi trzonkami i cebulą oraz posiekanym koperkiem. Wykonasz je szybko, a efekt będzie piorunujący.


Umyte dokładnie pieczarki należy pozbawić nóżek, a kapelusze wykorzystać jako podstawę przekąski. Banalnie prosty przepis na pyszną przekąskę. Zazwyczaj jest tak, że wymyślam jakieś nowe, skomplikowane dania, dwoję się i troję (dobrze, że to uwielbiam!), a czasami wystarczy postawić na klasykę i też będzie pysznie.


Tak jak w tym przypadku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty