Pieczarki to bardzo wdzięczne grzyby. Niewiele osób wie jednak, że grzyby te wspaniale smakują „w całości”, faszerowane według naszego upodobania. Możesz nadziewać je czymkolwiek, ja jednak polecam najprostsze rozwiązanie – żółty.
To łatwa do przygotowania przekąska, która sprawdzi się na przykład na szwedzki stół podczas przyjęcia. Farsz z mielonego mięsa (może być indyk lub szynka wieprzowa) doprawiam czosnkiem, suszonym oregano, papryką i kminem rzymskim. Przepis na pieczarki faszerowane jest u mnie w domu ostatnio regularnie taki sam.
Można ją również serwować, jako dodatek do dania głównego. Sięgnij raz po tę łatwą w przygotowaniu przekąskę i zakochaj się w jej smaku! Są aromatyczne, doskonale smakują, a przy tym zawierają mało kalorii.
Na spotkania przy grillu znakomicie nadają się pieczarki faszerowane serem żółtym lub pieczarki nadziewane pomidorami. Naszym zdaniem pieczarki faszerowane powinny zająć specjalne miejsce w każdym domowym jadłospisie. Farsz z podsmażonej cebulki i pieczarkowych trzonków z kiszonym ogórkiem, przykryty zapieczonym żółtym serem, sprawi że pieczarki nadziewane staną się hitem jako przystawki i przekąski.
Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Cebulę obieramy, drobno kroimy.
Olej rozgrzewamy na patelni i dusimy kilka minut cebulę i pokrojone nóżki. Wsypujemy bułkę tartą, drobno starty ser i posiekaną natkę pietruszki, wbijmy jajko. Wszystko dobrze mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Zapiekane pieczarki z serem. Ciekawym pomysłem na przystawkę przygotowaną w piekarniku jest przepis na zapiekane pieczarki z serem.
Dzięki temu, że danie jest pieczone, zawiera mniej tłuszczu niż potrawy smażone. Co więcej, pieczarki to obfite źródło potasu i fosforu oraz witamin, takich jak witamina PP, Bi B2. Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku. Czosnek drobno siekamy i dodać razem ze szpinakiem do cebuli. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową.
Całość smażyćmy na małym ogniu, ciągle mieszając. Usunąć trzonki, które również trzeba obrać. Małym nożykiem usunąć delikatnie blaszki, tworząc wgłębienie. Dodać trzonki i blaszki z pieczarek. Nadaje się również jako dodatek do obiadu lub na kolację np.
Faszerowane pieczarki ze szpinakiem i serem fetą - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Takie grillowane pieczarki stanowią doskonały pomysł na przystawkę lub ciekawy dodatek do obiadu. Ich wykonanie jest bardzo proste i nie wymaga wiele wysiłku, wystarczy kilka minut, by powstała pyszna przekąska.
Z pewnością posmakuje nie tylko wam, ale również waszym bliskim. Niesamowite połączeni smaków sprawia, że nie będziecie w stanie oprzeć się takiej pieczarce. Umyć pieczarki, odciąć trzonki. Następnie trzonki drobno posiekać i przesmażyć.
Wymieszać z białym serem, dodać bardzo drobno posiekaną cebulkę i szczypiorek. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić pieczarki serowym farszem. Ser pleśniowy rozgnieść widelcem i połączyć z przesmażonymi trzonkami i cebulą oraz posiekanym koperkiem. Wykonasz je szybko, a efekt będzie piorunujący.
Umyte dokładnie pieczarki należy pozbawić nóżek, a kapelusze wykorzystać jako podstawę przekąski. Banalnie prosty przepis na pyszną przekąskę. Zazwyczaj jest tak, że wymyślam jakieś nowe, skomplikowane dania, dwoję się i troję (dobrze, że to uwielbiam!), a czasami wystarczy postawić na klasykę i też będzie pysznie.
Tak jak w tym przypadku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.