środa, 1 czerwca 2016

Jak zrobic makowiec z masy makowej

Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości.


Jak zrobic makowiec z masy makowej

Z podanego przepisu otrzymamy ciasto na trzy średniej wielkości makowce. Ciasto dzielimy na trzy części i podsypując mąką, rozwałkowujemy na placki o grubości pół centymetra. Nakładamy masę makową i zawijamy w podłużną roladę.


Każdy makowiec zawijamy dodatkowo w papier pergaminowy, ale nie szczelnie, tylko w formie tuby. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Nie wszyscy jednak mają. Ciasto podzielić na części, następnie każdą z nich rozwałkować.


Posmarować gotową masą makową wymieszaną z bakaliami i pianą z białek i zwinąć. Makowce zawinąć w posmarowany olejem papier do pieczenia. Po upieczeniu polukrować cukrem wymieszanym z sokiem z cytryny. Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni.


Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Masa jest zwarta, nie kruszy się od nadmiaru bakalii, odpowiednio słodka. Część cukru można zastąpić miodem, ale pamiętajmy, że zmienia on konsystencję masy makowej i nie sprawdzi się to we wszystkich wypiekach. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Z tą masą udadzą się najlepsze makowce!


Tradycyjny, zawijany makowiec z ciasta krucho-drożdżowego z gotową masą makową. Ciasto: Masło posiekać z mąką, dodać drożdże rozpuszczone w śmietanie, cukier puder, sól, jajk Zobacz więcej. Jak zrobić makowiec, który nie będzie zbyt suchy? Kruszący się i zapychający makowiec to zmora na świątecznym stole. By tego uniknąć, masę makową niezbędną w każdym przepisie na makowiec, wymieszaj z dwiema łyżkami słodkiej śmietany.


Nieco wilgotności wypiekowi nada dodane do niej starte jabłko. Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej. Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia. Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego.


Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie. Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy? Z góry dziękuje i pozdrawiam ! Tez bym chciala zrobic z gotowej masy z puszki mieszkam na pld.


Wloch i mak tu nie jest popularny tak jak na polnocy kraju,ciezko kupi dobry niebieski mak. Chcialabym ulatwic sobie pieczenie,czy ktos juz piekl z gotowej masy ? Bede wdzieczna za podpowiedz. Masę makową można też śmiało zamrozić. Masa makowa z ubitymi białkami nie kruszy się po upieczeniu i jest zwarta. Jeśli chodzi o masę makową, to polecam przygotować dużą porcję masy i część z niej zamrozić na przyszłość.


Wówczas pieczenie makowca jest jeszcze szybsze. Lista przepisów na makowiec z gotowej masy makowej z polskich blogów kulinarnych. Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Migdały i orzechy drobno siekamy i dodajemy do masy makowej. Do masy dodajemy również rodzynki i miód i mieszamy. W misce układamy warstwowo.


Warstwę masy makowej, na nią warstwę z bułki namoczonej w ciepłym mleku i tak do wykończenia składników. Z wierzchu dekorujemy wiórkami kokosowymi i bakaliami. Najczęściej przybierają postać zawijanej strucli z ciasta drożdżowego i maku.


Przepis na makowiec jest bardzo prosty, dlatego warto wypróbować inne jego odmiany, jak np. Wykonany z dodatkiem gotowej lub własnoręcznie zrobionej masy makowej jest przepyszny. Sprawdź, jak wykonać to ciasto w swojej ulubionej wersji! Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka. Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady.


Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać. Ale można i bez foremek: rozwałkować kruche ciasto, powycinać szklanką okrągłe placki, z reszty zrobić wałeczek i uformować z niego obwarzanki o zewnętrznej średnicy takiej, jak wycięte kółka. Poukładać na nich i lekko docisnąć, robiąc w ten sposób wyższe brzegi. Pośrodku włożyć do każdej miseczki porcyjkę masy.


Możemy zrobić ją samemu z mielonego maku lub kupić gotową. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.


Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty