Jeśli szukacie idealnego przepisu na makowiec na kruchym cieście, podzielne ciasto z dużej blachy, nie ma się nad czym zastanawiać ;-). Pianka budyniowa - dla osób, które nie znają jej z poprzednich przepisów (szarlotka lub kruche ciasto z malinami) to pianka przypominająca konsystencją ptasie mleczko, o smaku budyniowym. Mąkę przesiać z solą, cukrami, wrzucić zimne masło, posiekać drobno nożem. Potem dodać żółtek, jogurt lub śmietanę, zagnieść kruche ciasto. Słodki, pyszny makowiec z jabłkami, czyli makowiec japoński poleca się nie tylko w święta min łatwe przystępne.
Polecane przepisy: piana z białek na wierzch ciasta Zobacz więcej.
To jest niezwykły makowiec a niezwykły dla tego że odkąd pamiętam moja mama piekła go na święta Bożego Narodzenia. Po zrobieniu kruchego ciasta na żółtkach zazwyczaj zostają nam nadmiarowe białka – tutaj zamieniają się one w chrupiącą bezową skorupkę. Dodane przez lasuch-w: Tylko o kuchni. Ja również uważam, że białko nie musi być bardzo schłodzone. Do sernika z rosą ubijam białka lekko ogrzane w letniej kąpieli.
Na spodzie rozłożyć rozwałkowane ciasto, nakłuć widelcem i zrobić 2cm rant. To mój pierwszy makowiec zawijany i od razu strzał w dziesiątkę. Smakuje dokładnie tak, jak mój ulubiony makowiec smakować powinien.
Wilgotny, z dużą ilością maku, długo zachowuje świeżość.
Oto moja kolejna propozycja ciasta z jablkami. Tym razem przygotowalam pyszny makowiec z dodatkiem jablek i bakalii. Wierzch ciasta jest pokryty lekka piana, a na spodzie mamy ciasto kruche. Z powiedzeniem mozemy je podac na kazdej rodzinnej uroczystosci. Co prawda jest już po świętach ale taki makowiec można jeść cały rok.
Ciasto jest doskonale na kazda okazje. Wymieszać z pozostałymi składnikami masy. Makowiec jest moim ulubionym ciastem z dzieciństwa. Piec około minut w piekarniku, przed końcem pieczenia wyłożyć na mak pianę ubitą z białek i cukru ( cukier dodać do piany gdy będzie sztywna). Nowoczesny makowiec to makowiec z bezą :-).
Na szybkim kruchym cieście, idealnie wilgotny, bakaliowy, z dodatkiem wysokiej bezy (będziecie do niej potrzebować dodatkowych białek, można użyć mrożonych). Beza podobnie jak Pavlova jest chrupiąca z wierzchu i piankowa w środku. Dodatek masy makowej sprawił, że jego smak kojarzy się wigilijnie. Polecam dla zabieganych, masa makowa z puszki jest naprawdę do Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga chleb miejski.
DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Wyszukaj też inne przepisy za pomocą wyszukiwarki przepisów. Makowce Z Pianą Na Wierzchu - informacje, zdjęcia, materiały video.
WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).
Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z resztą składników. Masa makowa: mak sparzyć i dwa razy zmielić w maszynce, wymieszać z dżemem wiśniowym, cukrem, białkami. Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę.
Wylać ciasto na blachę i rozłożyć na nim równo masę makową. Przed końcem pieczenia wyłożyć na mak pianę z białek ubitą z cukrem (cukier dodać, gdy piana będzie już sztywna) i zapiec. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier. Dodajemy budyń, dokładnie mieszamy. Wykładamy pianę na masę makową.
Masło ugniatamy z cukrem i żółtkiem. Stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy do uzyskania kruszonki. Kruszonkę mieszamy z migdałami i posypujemy nią pianę z białek. Ucierając dalej dodać mąkę, proszek i olejek.
Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. W tym roku zrobiłam z podwójnej porcji dla całej rodziny na zamówienie. Ponoć wychodzi mi najlepszy. Dziękuję i polecam wszystkim.
Paniom, którym nie wyszło ciasto- zwracajacie uwagę na rodzaj mąki. Z tych zwklaków nawet ciasto z najlepszego przepisu nie wyjdzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.