środa, 29 czerwca 2016

Jak przygotować leczo z cukini

Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw.


Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia.

Cukinia na zimę to nie tylko sałatka czy leczo. Co ciekawe, do przetworów z cukinii można wykorzystać przepisy na przetwory z ogórków. Można zakisić cukinie w słoikach, podobnie jak się robi ogórki małosolne. Cukinię i ogórki można kisić razem lub osobno, do bezpośredniego spożycia lub też do słoików na zimę.


To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo. U nas znajdziesz przepis na leczo z cukinią oraz przepis na leczo z kiełbasą. Przedstawiamy kilka przepisów na.


Jedną z łatwiejszych do wykonania potraw jest leczo z cukinii na zimę, które uda się nawet osobom mniej doświadczonym kulinarnie.

Leczo to bardzo łatwe i szybkie danie. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis.


Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować pyszne leczo!


Zobacz, jak zrobić leczo. Przepisy na leczo są różne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini.


Może być w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Na pewno znajdą się tam warzywa - od cebuli po cukinię. W lecie ta smaczna i aromatyczna potrawa często gości na polskich stołach, choć niekiedy ma mało wspólnego z węgierskim oryginałem, w którym nie pojawia się cukinia czy bakłażan. Prawdziwe leczo koło cukinii nie stało.


Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć.

Brak informacji na temat czasu przygotowania. Mąka z ciecierzycy - jak ją zrobić? Wystarczy zmielić suchą ciecierzycę w mocnym blenderze lub młynku do kawy. Pokaż więcej porad kulinarnych.


Nasze leczo z cukinią i bakłażanem przypomina nieco wegetariańskie ratatouille z Prowansji, które zawiera przede wszystkim cukinię i bakłażana. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!). Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna. I jest to właśnie to leczo z cukini, ale i moje ulubione placki z cukinii.


Takie domowe leczo z cukini jest super proste i dość szybkie do zrobienia. Ważną informacją jest to, że ja zawsze przepis na leczo z cukinii szykuję w jednym garnku. Moje leczo z cukinia znika w godzinę, więc uwierzcie mi, że gotuję je dość często. Na blogu króluje mój ulubiony przepis na leczo z cukinią, jednak już od jakiegoś chodziło mi po głowie przygotowanie przygotowanie tego dania według tradycyjnej węgierskiej receptury. W Polsce przywykliśmy do stosowania sporej ilości dodatków, które wbrew powszechnej opinii nie są składnikami stricte węgierskiego przepisu.


Wszystkie składniki dusimy, aż powstanie zawiesisty sos. Dania z cukinią w roli głównej. Chociaż próżno jej szukać w oryginalnej potrawie, przekonasz się, że leczo z cukinią smakuje wybornie.


Podobnie jak w pierwszej wersji, tu także zamieszczamy listę produktów niezbędnych do przygotowania 2-porcji dania. Dodane przez Nukleon w: Tylko o kuchni. Mam większą ilość cukinii. Zrobiłam leczo do słoików na zimę. Podpowiedzcie ,co jeszcze można zrobić z cukinii na zimę ? O przechowaniu w stanie surowym ,chyba nie ma mowy ? Gdy leczo sie gotuje przygotować słoiki - z tej porcji dużych słoiików po majonezie mi wyszło - sparzyć.


Bulgoczące leczo nakładać do słoików, zakręcać na maksa, odwracać do góry dnem i stawiać pod kocem - żeby zaciągneło. Ja zostawiam takie słoiki pod kołderką na noc, sprawdzam potem rano czy zaciagnięte i do spiżarni. W sezonie, gdy warzywa nie są drogie, mogą je przygotować także ci, którzy nie cieszą się własnym ogródkiem.


Sprawdź nasz przepis na leczo cukiniowo-dyniowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty