wtorek, 7 czerwca 2016

Jak dobrze zawinąć makowiec

Pamiętajmy, aby zostawić trochę wolnego miejsca między papierem a makowcem, bo inaczej makowiec podczas pieczenia nam popęka. This feature is not available right now. Jeśli masz jakieś pytanie związane z pieczeniem makowców napisz je w komentarzach, a ja postaram się na nie odpowiedzieć.


Przygotowane ciasto na makowiec (drożdżowe) układamy na papierze do pieczenia i wałkujemy na grubość max. Teraz sztuka zawijania ciasta krok po kroku: 1.

Jedną ręką podnosimy z jednej strony papier na którym jest rozwałkowane ciasto. Tradycyjny makowiec zawijany to jedno z tych ciast, które musi pojawić się u nas na święta. Makowce zwykle piekła babcia, a ja zachwycałam się nimi nie mogąc pojąć jak można tak ładnie ułożyć mak wewnątrz ciasta… Dziś sama piekę je razem z córką, która najbardziej lubi ozdabiać gotowe strucle lukrem lub czekoladą. Wyniki wyszukiwania dla jak zawinąć makowiec pokaż przepisy tylko ze zdjęciami. W święta nie może zabraknąć makowca.


Zobacz, jak sprawnie upiec za jednym zamachem dwa zawijane makowce na świąteczny stół. Wbrew pozorom zrobienie makowca nie jest to trudne, trzeba pamiętać jedynie o dobrym wyrobieniu ciasta drożdżowego.

Podajemy sprawdzony przepis na makowiec zawijany. Poznaj tajemnice dobrego maku do makowca! Pani Doroto makowce przepyszne! Czy makowiec może zaskoczyć?


Oto pięć przepisów, które udowadniają, że nawet najbardziej tradycyjne ciasto może nabrać niesamowitego charakteru. Wystarczy przygotować je trochę innym sposobem niż zazwyczaj. Serwis Świąteczny Dziennik.


Wesołych i spokojnych Świąt! Ale w trakcie pieczenia nadzienie wylało się bokiem, wraz z fragmentem ciasta (nadzienie wyszło bokiem, kurcze, nie wiem, jak to dobrze opisać). Moje pytanie brzmi: jak dobrze zawinąć struclę, żeby nic z niej nie wypłynęło i nie było pustych przestrzeni w środku? Najlepiej wówczas umieścić ją na szerokim garnku lub misce i przelać całą masę na środek.


Jeśli zaś masz mak w całości, wówczas postępuj tak samo, jak w przypadku maku mielonego. Poszukuje przepisu na świąteczny makowiec zawijany lub dobre ciasto z masa makowa które wychodzi i jest pysznę. Jak przygotować makowca?


To moje drugie święta w małżeństwie i Chciałabymw tym roku zaskoczyc troszkę swoimi daniami.

Robię rybkę po grecku,oraz ciasta jabłecznik, cielaka,resztę dan robią rodzice i teście. Każdą z nich rozwałkować , posmarować masą makową , zwinąć jak roladę (końcówki lekko podwinąć pod spód) i zawinąć w pergamin pozostawiając kilka centymetrów wolnej przestrzeni , żeby makowce miały miejsce na wyrośnięcie (nie należy jednak zawijać zbyt luźno , bo mogą podczas pieczenia popękać). Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na jak zawinąć struclę makową.


Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy prostokąt zwinąć ciasno w rulon. Przełożyć na blachę do pieczenia.


Trzeba to zrobić tak aby zarówno łączenie makowca jak i papieru znalazło się pod spodem. Zwinąć w rulon jak roladę, dobrze zlepić na łączeniach. Ułożyć na papierze do pieczenia posmarowanym olejem, łączeniem do dołu. Piec w 170°C (termoobieg) przez - minut.


Przestudzone makowce posmarować lukrem z cukru pudru utartego z wodą. Jeżeli lukier jest za gęsty, dodać odrobinę wody. Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia.


Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. Jeśli robimy makowca, tak przygotowaną masę wystarczy wyłożyć na rozwałkowane ciasto, zawinąć i włożyć do piekarnika. Masę makową możemy jednak wykorzystać również do wielu innych wypieków.


Gwiazdy, wieńce to wzory dla zaawansowanych piekarzy. Najprościej jest ciasto drożdżowe zawinąć jak warkocz. Takie ciasto nazywamy krantzem. To wypiek mający swe słodkie korzenie w kulinariach żydowskich, ale bardzo dobrze czuje się i na polskim stole.


Zamiast rolować makowca jak przystało, postanowiłam go trochę poskręcać. Sprawdzony przepis na zawijak z makiem (Zawijany makowiec w kruche ciasto) od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Mnie nie wyszły - były tak elastyczne, że umordowałam się jak głupia przy ich wałkowaniu, a one ciągle się kurczyły, a na patelni skurczyły się jeszcze bardziej.


Były twarde i niezbyt smaczne. Od tego czasu zawsze kupuję w sklepie - szkoda zachodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty